Nederland staat aan de vooravond van een grootscheepse renovatie- en transformatieopgave. Alleen al op het gebied van wonen zullen 7 miljoen woningen de komende decennia moeten worden verduurzaamd. Veel steden worstelen met hun binnenstedelijke opgaven zoals revitalisering van voormalige haven- en bedrijventerreinen. We staan aan de vooravond van een energietransitie en omschakeling naar een circulaire economie. De bestaande voorraad gebouwen speelt in al deze opgaven een cruciale rol.
Informatiesessie Wet kwaliteitsborging voor het bouwen Aan een lange periode van onduidelijkheid is een eind gekomen. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is op 14 mei jl. aangenomen door de Eerste Kamer. Wat gaat er nu gebeuren, en wat wordt er verwacht van de deelnemers aan het bouwproces, en wanneer?
In deze post-hbo-opleiding leer je problemen op het gebied van geluid en trillingen onderbouwd te signaleren en op te lossen met behulp van het brede scala aan meetmethoden, instrumenten, berekeningen en simulaties.
Dit seminar stelt u op de hoogte van de meest recente stand van zaken rond private kwaliteitsborging en hoe hier mee in de praktijk om te gaan.
Het onderwerp brandveiligheid komt steeds hoger op de agenda te staan. Ook de brandveiligheid van gevels in Nederland staat ter discussie. Niemand wil verantwoordelijk zijn voor een brand, maar hoe voorkom je die? Wat eist de regelgeving? En garandeert de regelgeving voldoende brandveiligheid? Vooral naar aanleiding van de grote brand in de Grenfell Tower in Londen is ook in Nederland de discussie opgelaaid over de brandveiligheid in gebouwen van meer dan 13 meter hoogte. Het webinar 'Voorkom een gevelbrand' gaat in op de verschillende vragen die in deze discussie een rol spelen. Tijdens de live-uitzending is er volop gelegenheid om vragen te stellen.
Op vrijdag 4 oktober vindt de BIM loket Kennisdag 2019 plaats met inleidingen vanuit de perspectieven van bestuur, klant, praktijk en consument. Bijzondere aandacht is er voor de Amsterdamse digitalise-ringsaanpak. Verder zijn er diverse workshops, waaronder een workshop Gemeenten en BIM en Voor-beelden bij twee grote gemeenten. Zie voor meer informatie en het programma: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-bim-loket-d-day-2019-67438808291. Registreer u snel, want het aantal deelnemers is gelimiteerd!
De Omgevingswet komt dichterbij. In oktober zitten we ruim een jaar voor inwerkingtreding van de wet. Met de recente publicatie van de Omgevingsregeling staat het wettelijk stelsel een heel eind in de steigers. Wat in 2019 nog te verwachten is betreft de Aanvullingswet Grondeigendom, het Invoeringsbesluit en de diverse Aanvullingsbesluiten.
Na deze cursus kunt u direct aan de slag om uw processen en uitvoering veel efficiënter te maken. Het geeft u handvatten om nu al te gaan werken zoals de Omgevingswet het bedoelt met een team dat kan onderhandelen, faciliteren, bemiddelen en overtuigen.
Per 1 juli 2020 wordt NTA 8800 aangewezen in het Bouwbesluit. De nieuwe standaard voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen. Bereid u alvast voor en krijg in één middag inzicht in de belangrijkste veranderingen!
Op woensdag 23 oktober 2019 organiseert NEN, werkgroep 3510070019 'Gevels', de studiedag 'Brandveiligheid gevels'. De werkgroep vindt het van belang, dat gemeenten en bij hogere gebouwen betrokken verantwoordelijken (zoals gebouweigenaar, huurder en beheerder) kennis nemen van de achtergronden van brandveilige gevels én de praktische uitvoering en controle daarvan.
Hilde Niezen, wethouder Gouda, voorzitter van het Platform Slappe Bodem en lid van de Stuurgroep Klimaatadaptatie/beleidstafel droogte is een van de sprekers op de eerstvolgende bijeenkomst van het Platform Monumententoezicht, 30 oktober aanstaande.
Een groot gedeelte van de CO2-uitstoot is afkomstig van gebouwen en het is de bedoeling dat er de komende jaren in Nederland nog veel nieuwbouwwoningen worden gerealiseerd. Vanaf 1 juli 2020 moet nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, voldoen aan de eisen voor bijna energie neutrale gebouwen (BENG).
BBN biedt trainingen Essentiële bouwkundige controlepunten. Trainingen van een dag, waarbij dieper wordt ingegaan op de punten waarop moet worden gelet bij bouwkundige controles.
Op donderdag 7 november is er weer het jaarlijkse COBc congres deze keer in Almere. Het thema van dit jaar is “Afscheid van Joop & Constructieve Veiligheid” en rond dit thema hebben wij als congresorganisatie, een boeiend programma vastgesteld. Wij hopen u welkom te heten op dit speciale congres in het stadhuis van Almere, het bestuur van het COBc hoopt er samen met u een heel mooie dag van te maken.
Per 1 juli 2020 wordt NTA 8800 aangewezen in het Bouwbesluit. De nieuwe standaard voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen. Bereid u alvast voor en krijg in één middag inzicht in de belangrijkste veranderingen!
Op 12 november is het weer zover, dan vindt de 5e editie van de Kennismarkt Omgevingsweb plaats. Onmisbaar voor iedereen die werkzaam is in het brede omgevingsdomein - van RO tot milieu en van bouwen tot duurzaamheid en energie. Deze kennismarkt richt zich op de twee grote uitdagingen: de Omgevingswet en de energietransitie, én natuurlijk het snijvlak waar deze samenkomen. Krijg weer de laatste stand van zaken en laat u inspireren op de Kennismarkt!
Borg uw brandveiligheid! Op donderdag 21 november organiseert BBN haar studiedag. Thema dit jaar is ‘Hoe borg ik de brandveiligheid van mijn gebouw?’ Neem uw vragen mee en laat de engineers van de BBN productwerkgroepen meedenken over antwoorden.
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is op 14 mei 2019 door de Eerste Kamer aangenomen en zal naar verwachting tegelijk met de Omgevingswet per 1 januari 2021 in werking treden. BWT 4.0 bereidt u voor op deze ontwikkelingen die een een enorme impact zullen hebben op uw werkzaamheden. Het is dan ook niet een kwestie van ‘even omschakelen’ maar een verander proces waar u niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. De contouren van de Omgevingswet en Wkb zijn duidelijk, de details nog niet allemaal. De rollen en taken van het BWT zullen gaan veranderen van regelgericht naar doelgericht, maar hoe gaat u hier mee aan de slag. Dit wordt ook wel ‘BWT 4.0 genoemd. ’Kortom, het veld is enorm behoorlijk in beweging en met deze cursus leert u hoe u hier als BWT mee om dient te gaan.
Per 1 juli 2020 wordt NTA 8800 aangewezen in het Bouwbesluit. De nieuwe standaard voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen. Bereid u alvast voor en krijg in één middag inzicht in de belangrijkste veranderingen!