Circulariteit wordt steeds belangrijker in de bouw. Tijdens deze cursus geven verschillende experts in circulair bouwen je in heldere stappen meer inzicht in circulaire ontwerpstrategieën en kennis over milieu-informatie, duurzaamheid, levensduurberekeningen en businessmodellen. Met een praktijkopdracht pas je de opgedane kennis direct toe in je eigen casus.
Bijna traditiegetrouw organiseert NEN samen met Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) weer een studiedag over ‘Brandveiligheid gevels’. Vanwege corona weer in de vorm van een webinar. Het webinar gaat verder waar de seminars in 2019 en 2020 zijn geëindigd en beoogt inzicht te geven in de vorderingen die sindsdien zijn gemaakt.
In 2022 treedt naar verwachting de Omgevingswet in werking. In deze wet worden alle regels voor de fysieke leefomgeving vastgelegd. Daaronder vallen ook de regels voor het bouwen en de regels voor bestaande bouwwerken.
Er ligt inmiddels een actieplan op basis waarvan het ministerie van BZK (directie Bouwen & Energie) voornemens is om de benodigde subsidie te verstrekken. In de loop van oktober hopen we op groen licht. Wat omvat het plan?
Op 1 januari 2022 staat het nu toch echt te gebeuren: de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De wet die alle wet- en regelgeving voor de fysieke leefomgeving samenvoegt en integreert is met afstand de grootste verandering voor de omgevingsrecht-professional van de afgelopen decennia.
De omgang en besluitvorming met betrekking tot het wijzigen van gebouwde en groene monumenten is vastgelegd in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). De vergunning dient een goede basis te zijn voor de aansturing van het uitvoeringsproces, overtuigend bij bezwaar en beroep en duidelijk zijn als formeel document voor toezicht en handhaving tijdens de uitvoering. Het doel is dan ook een vergunning af te geven die zorgvuldig tot stand is gekomen.
Hoogbouw kan bijdragen aan het oplossen van de woningnood bij gemeenten. Het toenemend aantal nieuwbouwplannen moet vooraf worden getoetst. Daarvoor hebben toetsers specifieke kennis nodig die in deze cursus geboden wordt. In twee dagen worden zowel de hoofdlijnen van het ontwerp van de fundering als van het bovengrondse deel van hoogbouw behandeld.
Erfgoed is waardevol en verdient daarom een respectvolle omgang. Zeker wanneer ook nog sprake is van herbestemming. Dan zijn vaak ook andere belangen aan de orde. De verschillende belangen dienen goed tegen elkaar worden afgewogen. Erfgoedwaarden zijn echter meestal niet in strikte normen en eisen vast te leggen. Een integraal op de veranderopgave gericht deskundig advies of beoordeling is dan nodig.
Het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (kortweg: ‘BBL’) is de opvolger van Bouwbesluit 2012 en één van de vier AMvB’s (algemeen maatregel van bestuur) die uitvoering geven aan de Omgevingswet. Dit besluit bevat regels over: veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid bij het (ver)bouwen van een bouwwerk, de staat van het bouwwerk, het gebruik van het bouwwerk en het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden.
NEN en ISSO organiseren op 26 november 2021 de online informatiebijeenkomst Luchtdichtheid van gebouwen. Dit onderwerp in het kader van de steeds hogere eisen met betrekking tot energieprestatie is van groot belang. De huidige normen zijn sterk verouderd. De Normcommissie Ventilatie en luchtdichtheid van gebouwen wil, in samenwerking met belanghebbenden partijen, waaronder ISSO, nagaan hoe de herziening van de NEN 2687 en NEN 2690 vorm kan krijgen. ISSO zal haar kennis hier op af stemmen om professionals van volledige informatie te voorzien.