Maart 11

Daglicht: factoren voor gezondheid

Datum:11-3-2021

Starttijd:13:00:00

Eindtijd:14:00:00

Locatie:Online

Kosten:gratis

Nu we steeds meer binnen zitten is het belangrijker dan ooit om voldoende daglicht in onze gebouwen te krijgen. Op 11 maart 2021 hoort u in een gratis webinar waarom dat zo belangrijk is en hoe u kunt bepalen of er voldoende daglicht is.

Twee experts op het gebied van daglicht zullen elk kort maar doeltreffend actuele informatie geven. Mariëlle Aarts van de TU Eindhoven zal – wetenschappelijk onderbouwd – de effecten van daglicht op de mens toelichten. Gertjan Verbaan van DGMR, voorzitter van de normwerkgroep daglicht, zal uitleg geven over de bepalingsmethode.

In het Webinar maakt u kennis met de Nederlandse Praktijk Richtlijn over daglicht in gebouwen (NPR 4057). Deze NPR wordt ontwikkeld om toelichting te geven op de opvolger van de huidige daglichtnorm (NEN 2057). De opzet van deze Europese norm NEN-EN 17037 ‘Daglicht in gebouwen’ is heel anders dan we gewend zijn. Er wordt namelijk gewerkt met daglichtfactoren.

Met daglichtfactoren krijgt u veel meer inzicht in de daglichtsituatie van een ruimte. Bovendien maakt het een optimale aansluiting tussen daglicht en kunstlicht mogelijk, waarmee we de duurzaamheid bevorderen en energie besparen.

Ook hoort u wanneer en hoe u commentaar op het ontwerp van de praktijkrichtlijn kunt geven.

NEN organiseert dit webinar in samenwerking met de stichting Dutch Daylight en de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde.

Doelgroep

Architecten. (Binnen BNI, en buiten BNA) - interessant omdat deze norm de daglichttoetreding visueler maakt. Per vloervlak kan de daglichtfactor met een kleur worden aangegeven, zodat meteen duidelijk is waar de donkere en lichte plekken zijn. Dit is overzichtelijker dan de verschillende belemmeringshoeken.

Ontwerpers en technisch adviseurs - interessant omdat het nauwkeuriger is. De nieuwe methode maakt gebruikt van bestaande software en komt beter overeen met de werkelijkheid. Het is (kan) ook nauwkeuriger. Uiteraard is het ook een voordeel dat het Europees is zodat gebouwen en onderzoeken buiten Nederland makkelijker te vergelijken zijn.

Projectontwikkelaars en facility managers en Arbo diensten – interessant omdat ze na het webinar uit kunnen leggen welke effecten daglicht op gezondheid, productiviteit en welbevinden van de gebouwgebruikers heeft. En welke vragen ze moeten stellen om inzicht in de lichtsituatie van hun gebouwen te krijgen.

Gemeentelijke bouw en woningtoezichten – interessant omdat deze berekeningen als gelijkwaardige oplossing zullen gaan voorkomen. Bovendien heeft het Ministerie van BZK plannen om deze nieuwe methode in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving op te nemen.

TU, Hogeschool en mbo interieuropleidingen – interessant om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen.

Bron: NEN 18-02-2021

Thema's: Gezondheid

Tags: Binnenmilieu