Als erfgoedprofessional heeft u een schatkist aan middelen om een goede bijdrage te leveren aan maatschappelijke opgaven en processen. Erfgoed biedt een belangrijke bouwsteen om deze te verrijken en te verbeteren. Denk hierbij aan de invoering van de Omgevingswet, klimaatadaptatie, energietransitie, woningbouwopgave en gezondheid. Maar hoe zet u die middelen effectief en inspirerend in?
De omgang en besluitvorming met betrekking tot het wijzigen van erfgoed is vastgelegd in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. De vergunning dient een goede basis te zijn voor de aansturing van het uitvoeringsproces, overtuigend bij beroep en bezwaar en duidelijk als formeel document voor toezicht en handhaving tijdens de uitvoering. Het doel is immers een vergunning die zorgvuldig tot stand is gekomen.
Het drieluik Vergunningverlening bestaat uit 3 dagen: In de eerste twee cursusdagen ligt de nadruk op de totstandkoming van een ‘goed’ plan. Tijdens de eerste dag gaat het over de besluitvorming en het opstellen van een degelijke vergunning. Het accent ligt hier meer op de procedure. De tweede dag vooral over de kwaliteit van advisering die noodzakelijk is voor een vergunning. Tijdens de derde dag ligt de nadruk op de uitvoeringspraktijk: te weten de planbegeleiding, toezicht en handhaving.
Casper van Coenen lanceerde tijdens het geslaagde BBN webinar brandveiligheid van de gevel op 26 november jongstleden, de herziene uitgave ‘de Essentiële Controlepunten Brandveiligheid 2021’. “Het is een uitgave met duidelijk veel meerwaarde voor ieder die belang heeft bij brandveiligheid van het gebouw”, aldus Van Coenen.
Erfgoed is waardevol en verdient daarom een respectvolle omgang. Zeker wanneer ook nog sprake is van herbestemming. Dan zijn vaak ook andere belangen aan de orde. De verschillende belangen dienen goed tegen elkaar worden afgewogen. Erfgoedwaarden zijn echter meestal niet in strikte normen en eisen vast te leggen. Een integraal op de veranderopgave gericht deskundig advies of beoordeling is dan nodig.
Om te zorgen dat plannen uitgevoerd worden conform de afgegeven vergunning en om te voorkomen dat werkzaamheden aan monumenten worden uitgevoerd zonder dat daarvoor vergunning is verleend is toezicht en begeleiding op de bouwplaats van belang en kan handhaving noodzakelijk zijn. Hoe goed de voorbereiding ook is en hoe nauwgezet de uitvoering in bestek en tekeningen is vastgelegd, tijdens de uitvoering zullen zich altijd veranderingen voordoen. Vooral bij monumenten is niet alles helemaal van te voren te bepalen. Erfgoedwaarden zijn meestal niet eenduidig vast te leggen. Betrokkenheid blijft ook tijdens de uitvoering nodig. Uiteindelijk telt het eindresultaat.
Wat houdt de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) in? Wat is en doet een kwaliteitsborger? Wat verandert er voor ons als bedrijf of gemeente? Een greep uit de vragen die op dit moment, driekwart jaar voor het in werking treden van de Wkb (per 1 januari 2022 is het zover), leven.