Mei 10

Drieluik Verduurzaming van Erfgoed

Datum:10-5-2021

Starttijd:10:00:00

Eindtijd:16:00:00

Locatie:Online

Kosten: 740,00 (ex. 21% btw)

Hoe zorgen we ervoor dat cultureel erfgoed op een verantwoorde manier bij kan dragen aan de klimaatdoelen? Welke eisen kunt u stellen bij een schoner en energiezuiniger maken van een monument? Maar ook: hoe valt de energietransitie in historisch waardevolle landschappen, steden en dorpen in te passen?

Verduurzaming betekent een forse uitdaging voor de erfgoedsector en daarmee voor iedereen die in deze sector werkzaam is. Het drieluik ‘Verduurzaming van Erfgoed ’geeft u zicht op de belangrijkste vraagstukken en geeft vooral handvatten waar u in de praktijk mee vooruit kunt.

Opbouw Drieluik

Deel I geeft een overzicht van de belangrijkste begrippen rondom duurzaam erfgoed. We gaan dieper in op wat o.a. verduurzaming  in relatie tot erfgoed precies inhoudt en gaan aan de slag met praktijkvoorbeelden, hoe u daar zowel beleidsmatig als naar eigenaren mee om gaat.

In deel II gaan we aan de slag met de verduurzaming van monumenten: waar liggen de kansen voor energiebesparing en/of energieopwekking? En welke grenzen of valkuilen zijn er?

Deel III draait om de energietransitie: hoe valt de energietransitie in te passen met aandacht voor het erfgoed? En welke inspiratie biedt erfgoed voor oplossingen voor vraagstukken die spelen in de RES-regio’s?

Wanneer?


Duurzaamheid I: Erfgoed en duurzaamheidsbeleid (basis). 
Maandag 10 mei van 10.00 - 12.00 uur en 14.00 - 16.00 uur.

Duurzaamheid II: Verduurzamen van Erfgoed. 
Maandag 17 mei van 10.00 - 12.00 uur en 14.00 - 16.00 uur.
Dinsdag 25 mei van 10.00 - 12.00 uur.

Duurzaamheid III: Erfgoed in de energietransitie. 
Maandag 10 september van 10.00 - 12.00 uur en 14.00 - 16.00 uur en maandag  27 september van 14.00 - 16.00 uur.

Deze cursussen zijn ook apart te volgen. Mocht u verhinderd zijn op een van de tijdstippen, dan bieden wij u de mogelijkheid de bijeenkomst terug te kijken.

Voor wie?

  • Ambtenaren werkzaam bij gemeenten en provincies en organisaties die als waardenstellers, beleidsmakers, vergunningverleners of handhaving te maken hebben met verduurzaming van erfgoed en energiebesparing en basiskennis willen krijgen van het thema.
  • Ambtenaren die zich met verduurzamen bezighouden en meer willen weten wat de praktische mogelijkheden zijn voor het verduurzamen van gebouwd erfgoed (bijvoorbeeld medewerkers van energieloketten of energiecoaches).
  • Opstellers van ruimtelijke kaders met betrekking tot erfgoed en duurzaamheid.
  • Voor iedereen die beleidsmatig betrokken is bij erfgoed en ruimtelijke energieopgaven: gemeente- en provincieambtenaren maar ook medewerkers van waterschappen, energie coöperaties, woningbouwcorporaties, energiemaatschappijen, natuur- en landschapsorganisaties en andere geïnteresseerden.

Kosten

De kosten voor het volledige drieluik zijn € 740,00 (excl. 21% btw) per persoon. U kunt zich uiteraard ook de verschillende delen apart inschrijven.

Praktisch

Voor onze online bijeenkomsten maken we gebruik van het platform Zoom. U krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.

Bron: ErfgoedAcademie 29-03-2021