Agenda september 2021

Sept 01

Webinar Materialenpaspoort

Wordt het materialenpaspoort de holy grail van de circulaire bouw? Is het mogelijk om de hele bouwwereld te laten meedoen aan het categoriseren van elke grondstof en elk schroefje dat er gebruikt wordt? En wie moet dat dan gaat uitvoeren? Bovendien de belangrijkste vraag: gaat een materialenpaspoort de doelen van 2050 helpen bereiken? Experts laten hun licht schijnen op de verschillende invalshoeken. Doe jij mee?

Sept 14

Drieluik Verduurzaming van Erfgoed

Hoe zorgen we ervoor dat cultureel erfgoed op een verantwoorde manier bij kan dragen aan de klimaatdoelen? Welke eisen kunt u stellen bij een schoner en energiezuiniger maken van een monument? Maar ook: hoe valt de energietransitie in historisch waardevolle landschappen, steden en dorpen in te passen?

Sept 15

Introductie juridische aspecten van ontwerpen en bouwen met BIM voor niet-juristen

Bouwen met BIM wordt steeds vaker toegepast in de praktijk. Ook wordt steeds vaker door opdrachtgevers gevraagd naar de levering van een BIM-model of BIM-data. BIM wordt daarbij gebruikt als middel om de samenwerking en informatie-uitwisseling te ondersteunen (het ‘bimmen’), of als middel om informatie over ontwerp of bouwwerk op te slaan (in een BIM-model of met behulp van (BIM-)data). In beide gevallen worden in de praktijk een veelheid aan samenwerkings- en contractvormen gebruikt en wordt samengewerkt in gesegregeerde vorm, met behulp van ontwerpteams, geïntegreerde contracten of op andere wijze door samenwerkende ontwerpende en uitvoerende partijen.