Nieuws juli 2021

Geldigheid norm brandveiligheid grote brandcompartimenten verlengd

NEN 6079 is bedoeld voor de beoordeling van brandcompartimenten met een omvang groter dan de maximale toegelaten omvang, volgens de prestatie-eisen van het Bouwbesluit 2012. Deze norm is van belang voor gebouwen met de industriefunctie, sportfunctie en/of kantoorfunctie.

Fatale flatbrand in Arnhem - Lessen voor brandveiligheid

In de Nieuwjaarsnacht van 2020 brak in een galerijflat in Arnhem brand uit. Door klein vuurwerk dat werd afgestoken ontstond brand in een bankstel dat enkele dagen daarvoor in de entreehal van de flat was geplaatst. Op het moment dat de brand op zijn heftigst was, kwam de lift naar beneden met daarin twee ouders en hun twee jonge kinderen. Het gezin was zich bij het instappen van de lift niet bewust van de brand in de entreehal en werd bij aankomst op de begane grond geconfronteerd met een enorme hitte en een instroom van hete rook met giftige stoffen. Omdat ze onderweg naar beneden op de knop van de derde verdieping hadden gedrukt, sloot de liftdeur weer en bracht de lift hen naar de derde verdieping. In ongeveer een halve minuut na het brandcontact verloren alle vier hun zelfredzaamheid waardoor zij niet in staat waren de lift op de relatief veilige derde verdieping te verlaten.

Advies over watermistsprinklers in hoogbouw

Door toepassing van een watermistsprinklerinstallatie in hoogbouw wil de brandveiligheidsadviseur verschillende maatregelen uit de SBRCURnet handreiking ‘Brandveiligheid in hoge gebouwen’ laten vervallen: geen overdruktrappenhuis en een ontruimingsalarminstallatie zonder gesproken woord via de belinstallatie van de woning. De veiligheidsregio is van mening dat de maatregelen uit genoemde handreiking nodig zijn om een voldoende brandveiligheidsniveau te realiseren. De Adviescommissie toepassing en gelijkwaardigheid bouwvoorschriften publiceerde hierover een advies.

Beantwoording vragen over brandveiligheid van gebouwen in Nederland

Minister Ollongren (BZK) beantwoordt de vragen van het Kamerlid Koerhuis (VVD) en het Kamerlid Beckerman (SP) over de brandveiligheid van gebouwen in Nederland