Aan de orde komen de positie van de gemeente (bevorderen verduurzaming; behoud erfgoedwaarden), de juridische aspecten van toezicht op beide onderwerpen (nu en na inwerkingtreden van de Omgevingswet) en ervaringen met verduurzamen in de praktijk. Wat kan of moet de toezichthouder doen als hij schade aan het monument verwacht door bijvoorbeeld onjuiste uitvoering van een bepaalde maatregel ter vermindering van het energieverbruik
Als erfgoedprofessional heeft u een schatkist aan middelen om een goede bijdrage te leveren aan maatschappelijke opgaven en processen. Erfgoed biedt een belangrijke bouwsteen om deze te verrijken en te verbeteren. Denk hierbij aan de invoering van de Omgevingswet, klimaatadaptatie, energietransitie, woningbouwopgave en gezondheid. Maar hoe zet u die middelen effectief en inspirerend in?
Deze cursus is online en bestaat uit twee interactieve bijeenkomsten op maandag 10 mei. Klimaatdoelen, zuinig omgaan met fossiele en natuurlijke bronnen en een schone en veilige omgeving: van iedereen en alle sectoren wordt verwacht om aan deze opgaven een bijdrage te leveren. Ook van het erfgoedveld. Overheden en erfgoedorganisaties nemen dan ook steeds vaker duurzaamheid in hun erfgoedbeleid op en omgekeerd
Hoe zorgen we ervoor dat cultureel erfgoed op een verantwoorde manier bij kan dragen aan de klimaatdoelen? Welke eisen kunt u stellen bij een schoner en energiezuiniger maken van een monument? Maar ook: hoe valt de energietransitie in historisch waardevolle landschappen, steden en dorpen in te passen?
Met een materialenpaspoort geef je materiaal een identiteit. Hierdoor is de kans groter dat het materiaal hergebruikt wordt en grondstoffen bespaard worden. Alleen, hoe verbind je alle informatie uit verschillende bronnen? En hoe zorg je ervoor, dat je in deze informatie kunt zoeken naar antwoorden op je vragen? Bart Bink (Braindex, lid van de expertcommissie COINS en CB-NL) laat zien hoe hij een materialenpaspoort voor Rotterdam maakt met linked data.
Deze cursus is online en bestaat uit drie interactieve bijeenkomsten op 17 en 25 mei. Hoe maak je een monument duurzamer zonder de monumentale waarden op de tocht zetten? Hoe verbeter je het energielabel van een monument? Steeds meer eigenaren van woningen en ander vastgoed willen de energierekening verlagen, het comfort verbeteren of zelf energie opwekken. Hoe werkt dit bij monumenten? Waar liggen de kansen en waar de grenzen?
In 2021 staan er 2 webinars Toezicht op energiebesparing op de agenda. Noteer alvast de data in uw agenda: 20 mei en 23 september 2021.
Het 13de Internationaal Congres Fire Safety & Science wordt dit jaar georganiseerd door het IFV en de Stichting Fellow FSE. De laatste jaren is er weer veel onderzoek gedaan in binnen- en buitenland op het terrein van Fire Safety Engineering en innoverende brandbestrijding. Dit keer komen de nieuwste inzichten aan bod tijdens vier verschillende thema's: duurzaam bouwen en energietransitie, brandveiligheid en menselijk gedrag, geleerde lessen, nieuwe uitdagingen. Wat zijn bijvoorbeeld de nieuwste inzichten op het gebied van duurzaam bouwen en brandveiligheid? Hoe moeten we omgaan met brandbestrijding in hoge gebouwen? Nationale en internationale experts delen de nieuwste ontwikkelingen, resultaten en inzichten tijdens dit tweedaagse congres.
Wordt het materialenpaspoort de holy grail van de circulaire bouw? Is het mogelijk om de hele bouwwereld te laten meedoen aan het categoriseren van elke grondstof en elk schroefje dat er gebruikt wordt? En wie moet dat dan gaat uitvoeren? Bovendien de belangrijkste vraag: gaat een materialenpaspoort de doelen van 2050 helpen bereiken? Experts laten hun licht schijnen op de verschillende invalshoeken. Doe jij mee?
Hoe zorgen we ervoor dat cultureel erfgoed op een verantwoorde manier bij kan dragen aan de klimaatdoelen? Welke eisen kunt u stellen bij een schoner en energiezuiniger maken van een monument? Maar ook: hoe valt de energietransitie in historisch waardevolle landschappen, steden en dorpen in te passen?
Deze cursus is online en bestaat uit drie interactieve bijeenkomsten op 20 en 27 september. Duurzame energie. Wie wil het niet? Er komen dan ook steeds meer initiatieven voor zon- en windmolenparken. Overheden, maar ook andere organisaties, maken plannen voor een energieneutrale toekomst. Technisch kan dat al, maar een technische keuze kan soms consequenties hebben die minder wenselijk zijn.
Hoe realiseren we de bouwopgave na 2021 duurzaam en natuur-inclusief? De lessen na 21 jaar EVA-Lanxmeer. Ecowijk EVA-Lanxmeer viert dit jaar haar jubileum. Met 1 miljoen te bouwen huizen voor de boeg in Nederland, geeft deze wijk een zetje in de goede richting met een conferentie over alles wat nodig is om tot klimaatadaptieve, circulaire en toekomstbestendige wijken te komen. Het programma bestaat uit lezingen en interactieve webinars. Voor ontwerpers, (beleids)adviseurs, politici, investeerders, bewoners en initiatiefnemers. Eigenlijk voor iedereen die de duurzame en ecologische toekomst van wonen in Nederland belangrijk vindt.
Als de Omgevingswet ingaat, kunnen gemeenten lokaal strengere eisen stellen voor BENG en MPG. Dit leidt soms tot minder CO2-emissie, maar kan ook averechts werken. Een slimme aanpak is noodzakelijk!
Circulariteit wordt steeds belangrijker in de bouw. Tijdens deze cursus geven verschillende experts in circulair bouwen je in heldere stappen meer inzicht in circulaire ontwerpstrategieën en kennis over milieu-informatie, duurzaamheid, levensduurberekeningen en businessmodellen. Met een praktijkopdracht pas je de opgedane kennis direct toe in je eigen casus.
Op 9 december organiseert netwerkgroep Brandweer-erfgoed het brandsymposium ‘Verduurzamen en erfgoed: met aandacht voor brandveiligheid graag!’. Tijdens het symposium delen we kennis en informatie over het zo brandveilig mogelijk verduurzamen van erfgoedlocaties. Het symposium vindt plaats in de Eusebiuskerk te Arnhem en duurt van 13.00 uur tot 17.00. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.