Nieuws 2021

Verduurzamen kantoren

Volgens het Bouwbesluit 2012 moeten kantoorgebouwen in Nederland per 1 januari 2023 minimaal voldoen aan energielabel C, met uitzondering van kleine kantoren en monumenten, anders mag het gebouw daarna niet meer als kantoor gebruikt worden. Voldoet uw gebouw hieraan? Met nog ruim een jaar te gaan is nu het moment om strategische keuzes te maken.

Nieuwsbrief Bouwen met kwaliteit december 2021

Dit is alweer de laatste editie van de Nieuwsbrief Bouwen met kwaliteit van het jaar. Sinds onze vorige nieuwsbrief in oktober jl. is er weer veel op het terrein van Bouwen en Energie te melden. We wensen iedereen dan ook veel leesplezier en heel fijne en gezonde feestdagen.

Diverse onderdelen stelsel EPG geactualiseerd

Vanaf begin 2022 worden verschillende geactualiseerde onderdelen van het Stelsel Energieprestatie van gebouwen (EPG) beschikbaar gesteld aan de markt. Na een gewenningsperiode van vijf maanden is het voornemen om de onderdelen op 1 juni 2022 wettelijk in werking te laten treden.

InfoMil Actueel 348

Inhoud: Herinnering: Geef uw mening over de websites rondom de Omgevingswet Internetconsultatie actualisatie energiebesparingsplicht en informatieplicht Overheden oefenen met gebruiksvriendelijkheidstesten Omgevingsloket Blog - Kansen en bedreigingen van de Omgevingswet Europese Commissie publiceert de EU-Bodemstrategie voor 2030

Programma Aan de slag met de Omgevingswet 24 november 2021

Inhoud: Programma Inspiratiedag Stem op uw favoriet! Hulp bij eigen oefenactiviteiten Nieuwe werkplaats dierenpension Gebruiksvriendelijkheid Omgevingsloket Gepland onderhoud december 2021 Storing melden- Digitaal Stelsel Omgevingswet Blog - Kansen en bedreigingen van de Omgevingswet Handreiking participatie en de Omgevingstafel Energiebesparingsplicht en informatieplicht Agenda online bijeenkomsten Nieuw op aandeslagmetdeomgevingswet.nl en iplo.nl

Forse inzet nodig voor verduurzamen woningen en verlagen energiekosten

Zet fors in om de woningvoorraad in Nederland te verduurzamen. Alleen dan blijven de klimaatambities in beeld, kunnen kansen worden benut als bijvoorbeeld gasnetten aan vervanging toe zijn en kunnen de woonlasten van bewoners binnen de perken blijven. Daarvoor pleiten de organisatie voor huurders Woonbond, de branchevereniging van woningcorporaties Aedes en de 44 grootste gemeenten in Nederland. De organisaties wijzen erop dat op dit moment de financiële middelen en beleidsinstrumenten ontbreken om échte stappen te make

Nieuwsbrief Bouwen met Kwaliteit oktober 2021

Door een storing is eerder slechts een deel van deze nieuwbrief verzonden. Dit is de volledige versie. De laatste editie van de Nieuwsbrief Bouwen met kwaliteit is al weer even geleden. Nu we langzaam weer gaan experimenteren met het werken op kantoor en thuis is dit een mooi moment om de Nieuwsbrief weer nieuw leven in te blazen. Er speelt momenteel veel op het terrein van Bouwen en Energie en daarom dit keer een mooie volle editie met afsluitend nog een interessante luistertip! We wensen iedereen dan ook veel lees- en luisterplezier

Aanbiedingsbrief bij ontwerp-Besluit wijziging Besluit bouwwerken leefomgeving

Minister Ollongren (BZK) biedt de Tweede Kamer een ontwerp-Besluit aan om het Besluit bouwwerken leefomgeving te wijzigen. De wijziging is nodig om op daken van gebouwen maatregelen te kunnen nemen in het kader van duurzaamheid. Het ontwerp-Besluit is ook naar de Eerste Kamer gestuurd.

Geen materialenpaspoort maar een gebouwenpaspoort?

Moet een materialenpaspoort een query zijn, binnen alle informatie die er beschikbaar is? Of is het een toepasbare dataset, zodat er juist een filter kan worden toegepast? En gaan we voor een circulair, of duurzaam paspoort? Die vragen werden gesteld én beantwoord tijdens het webinar Materialenpaspoort, onder bezielende leiding van expert en dagvoorzitter Pablo van den Bosch (Madaster).

Kamerbrief Informatie- en energiebesparingsplicht ministerie Economische Zaken en Klimaat

Op 6 september 2021 heeft de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de tweede kamer via een kamerbrief(opent in nieuw venster)(verwijst naar een andere website) geïnformeerd over de stand van zaken informatieplicht, energiebesparingsplicht en extra capaciteit toezicht en handhaving.

Gemeenten krijgen pas vanaf 1 juli 2022 kans om zonnepanelen te verplichten op industriegebouwen

Gemeenten krijgen niet per 1 januari 2022, maar pas vanaf 1 juli 2022 de mogelijkheid om zonnepanelen te verplichten op daken van industriegebouwen en gebouwen met overige gebruiksfuncties zoals parkeergarages.

Kamerbrief over motie Koerhuis ontwerpbesluit minimumwaarde hernieuwbare energie bij ingrijpende renovatie

Minister Ollongren (BZK) informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken met betrekking tot de motie Koerhuis (Kamerstuk 32 757, nr. 181) ontwerpbesluit minimumwaarde hernieuwbare energie bij ingrijpende renovatie. De motie verzoekt de regering om huiseigenaren niet te verplichten tot het nemen van hernieuwbare energiemaatregelen.

Informatieblad energietransitie: nu met preventieve maatregelen

De energietransitie heeft een grote impact op de fysieke leefomgeving in Nederland. Maar wat zijn de risico's hiervan, en hoe kunnen we die voorkomen of verkleinen? In dit Informatieblad wordt de werking van een aantal energiebronnen en -dragers toegelicht en een overzicht gegeven van de mogelijke veiligheidsrisico's die hieruit voortkomen. Het informatieblad is geactualiseerd en bevat nu ook maatregelen om de risico's te beheersen.

Beantwoording Kamervragen over verplicht label C voor kantoren

Minister Ollongren (BZK) beantwoordt vragen van de Kamerleden Van der Lee en Bromet (beiden GroenLinks) over het bericht 'Nog slag te slaan: helft Nederlandse kantoren voldoet niet aan juiste energielabel'.

Energielabel geeft nu ook aan of woning goed genoeg is geïsoleerd voor verwarmen zonder aardgas

Vanaf 1 augustus staat op alle nieuwe energielabels vermeld of de isolatie van de woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’. Is dat het geval, dan is de woning klaar voor een toekomst zonder aardgas. De ‘Standaard voor isolatie’ geeft aan of de woning goed genoeg is geïsoleerd. In veel gevallen kan de woning daarmee aangesloten worden op een warmtepomp of een warmtenet.