Nieuws juni 2021

Kamerbrief diverse onderwerpen energielabel

Minister Ollongren (BZK) informeert de Tweede Kamer over verschillende onderwerpen rond het energielabel. De minister gaat onder meer in op prijs en kwaliteit van het energielabel en op de publicatie van de isolatiestandaard voor woningen op het energielabel.

PV in de gevel: kan dat wel na Grenfell?

In de zomer van 2017 werd de wereld opgeschrikt door de fatale gevelbrand in Grenfell. Deze gebeurtenis leidde in Nederland tot een breder gedragen inzicht dat in ons land de regelgeving over brandvoortplanting in gevels vrij summier is. De testen over brandvoortplanting vormen slechts een magere afspiegeling van de werkelijke scenario’s die bij een gevelbrand kunnen optreden. In dezelfde periode was er toenemende aandacht voor PV-branden, waardoor PV (fotovoltaïsche)-installaties steeds vaker ter discussie staan. Tot slot bevinden we ons aan de vooravond van de introductie van de BENG-regelgeving en wordt de roep om (her)introductie van PV in de gevel steeds groter. Als we deze drie trends combineren, dringt zich de vraag op of er met PV-panelen een brandveilige gevel kan worden gerealiseerd en zo ja, hoe?

Rapportage Woningbouw in hout: 'Prima concurrerend bouwen met hout'

Veel woningcorporaties willen gaan bouwen in hout, maar hebben ook vragen. De ‘Rapportage Woningbouw in hout’ gaat in op houtbouwsystemen voor sociale woningbouw, bouwkosten, bouwkundige en bouwfysische aspecten, milieu-impact, bosbeheer en beschikbaarheid, en geeft tips voor een goede uitvraag.

Nieuw kennisdossier over veilige energietransitie

De energietransitie is in volle gang. Hierdoor is er bij veiligheidsregio's, omgevingsdiensten, gemeenten, provincies en ministeries steeds meer behoefte aan kennis over de veiligheid van de energietransitie. Deze kennis is vanaf nu te vinden in het online kennisdossier Veilige energietransitie, kennis gebundeld.

Verplicht energielabel kantoren: 1,5 miljoen werkplekken op de tocht

Over goed anderhalf jaar (op 1 januari 2023) moeten kantoren verplicht energielabel C of beter hebben. Kantoren zonder minimaal een label C mogen dan niet meer gebruikt worden. Dit is afgesproken in het Energieakkoord van 2013 en ligt vast in het Bouwbesluit. Of we dat gaan halen is zeer de vraag. De achterstanden zijn enorm. Als het zo door gaat, mogen straks 1,5 miljoen werkplekken niet meer gebruikt worden, waarschuwt Taskforce Label A.

Kennisbundel Windturbines

De energietransitie is in volle gang. Windenergie speelt hierbij een belangrijke rol. Welke wet- en regelgeving geldt voor windturbines? Wat zijn aandachtspunten bij de vergunningverlening? En aan welke veiligheidsaspecten moet je denken? In de nieuwe kennisbundel Windturbines vindt u antwoord op deze en andere vragen.