Wereldprimeur in Eindhoven met 3D-geprint huis

EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven krijgt volgend jaar het eerste bewoonbare betonnen huis dat rechtstreeks uit een printer komt rollen. De vier betrokken bedrijven, de gemeente Eindhoven en de Technische Universiteit Eindhoven maken dat woensdag bekend bij de presentatie van een project van in totaal vijf 3D-geprinte woningen. De partijen spreken van een wereldprimeur, vooral omdat de huizen bewoond zullen worden en daarom moeten voldoen aan bouwvoorschriften en eisen van bewoners zoals comfort en betaalbaarheid.

De vijf printhuizen met opvallende ronde vormen worden in een apart groen park neergezet in de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven. Ze worden na elkaar gerealiseerd om te kunnen profiteren van innovatie en techniekverbetering. Het eerste huis is nog gelijkvloers. Het vijfde huis bestaat uit drie verdiepingen en zal op locatie gebouwd kunnen worden, is de ambitie.

Volgens de betrokken partijen gaat het om een baanbrekende innovatie die voor opschudding kan zorgen in de (woning)bouwsector. Met een 3D-printer kunnen eenvoudig vormen worden gemaakt die met een traditionele bouwwijze erg arbeidsintensief zijn. Bouwen gaat sneller en is bovendien milieuvriendelijker, aldus de initiatiefnemers

Bron: ANP / MSN 31-05-2018