Nog steeds tientallen zwembaden met gevaarlijk roestvrij staal

Ondanks strengere wetgeving zijn er nog altijd zeker 64 overdekte zwembaden in Nederland waar gevaarlijk roestvrij staal (rvs) aanwezig is in delen waar dat niet is toegestaan. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws. Van nog eens bijna 50 zwembaden hebben gemeenten geen idee of er gevaarlijke materialen gebruikt worden.

Rvs werd tot een paar jaar geleden gebruikt in zwembaden om bijvoorbeeld lampen op te hangen boven een bad of om zwembadtrapjes te monteren. Door chloordampen kan de constructie worden aangetast en ontstaat corrosie. Delen kunnen dan afbreken of naar beneden vallen. 

Overlijden baby Rosalie

Dat laatste gebeurde in 2011, toen een geluidsbox in zwembad De Reeshof in Tilburg naar beneden viel. Daarbij kwam baby Rosalie te overlijden. Haar moeder raakte gewond. Uit onderzoek bleek dat de gemeente het onderhoud van het zwembad niet op orde had.

Na dit ongeluk werd de wet aangepast en werden zwembaden gedwongen zichzelf te laten controleren op de aanwezigheid van niet-resistent, ofwel gevaarlijk rvs. Vóór 1 januari 2017 moesten de zwembaden het gevaarlijke rvs verwijderd hebben.

Nog steeds gevaarlijk rvs

Vorig jaar bleek al uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat veel zwembaden hun zaken niet op orde hadden. Een jaar later nam RTL Nieuws de stand van zaken op in die 168 gemeenten waarvan al bekend was dat zwembaden niet voldeden, of waar dat onduidelijk was.

Wat blijkt? Tientallen zwembaden voldoen al anderhalf jaar niet aan de wet. Alleen al in Rotterdam gaat het om 25 zwembaden. In Heerlen is een zwembad na vragen van RTL Nieuws over de veiligheid ervan per direct gesloten. Om welk zwembad het gaat wil de gemeente geheim houden. Ook veel andere gemeenten willen niet zeggen welke zwembaden het gevaarlijke rvs nog gebruiken.

Geen toezicht

Andere gemeenten hebben geen idee of hun zwembaden voldoen of niet. Zo moet de gemeente Terschelling alle particuliere baden nog inspecteren. De gemeente Coevorden wijst op de eigen verantwoordelijkheid van zwembaden.

Ben Ale is emeritus-hoogleraar veiligheidskunde en noemt het een 'kwalijke zaak'. "Zo ingewikkeld is het allemaal niet. Iemand heeft ooit spullen daar opgehangen en gespecificeerd wat er is opgehangen. Dat staat op de offerte. Het is bespottelijk dat die namen van zwembaden die niet voldoen, niet bekend mogen worden. Je kan beter een bordje ophangen: je loopt hier op eigen risico, of helm dragen verplicht."

Thermometer

Rene Wouts inspecteert jaarlijks honderden zwembaden met zijn inspectiebedrijf RBI Corrosion. Hij erkent dat veel zwembaden nog niet voldoen. "Laatst nog bij een zwembad: daar was de hele draagconstructie aan het plafond gebouwd met gevaarlijk rvs. De eigenaar wist van niets, maar de corrosie was al opgetreden."

Namens de zwembadbranche laat Stichting Zwembadkeur weten dat ze vindt dat de veiligheid in Nederlandse zwembaden goed geregeld moet zijn en dat de instanties die erover gaan, hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Verantwoording inventarisatie

RTL Nieuws heeft alle 168 gemeenten ondervraagd waar in juli 2017 zwembaden waren waar gevaarlijk rvs aanwezig was óf waarvan onduidelijk was of er gevaarlijk rvs was. Alle gemeenten kregen dezelfde vragen voorgelegd. In het kader van transparantie is ook gevraagd om de namen van de zwembaden die niet aan de eisen voldeden. De meeste gemeenten hebben deze namen niet verstrekt, omdat ze het commerciële belang van het zwembad niet wilden schaden.  

Noot van BWTinfo

Onduidelijk is hoe de vragen door RTL Nieuws zijn gesteld, en aan wie binnen de gemeentelijke organisatie, maar het is natuurlijk niet te verkopen als een gemeente aangeeft nog geen informatie te hebben, of dat de gemeente de onderzoeksplicht die de minister heeft uitgevaardigd niet serieus neemt. Wij willen dan ook nogmaals wijzen op de Onderzoeksplicht die het college van B&W is opgedragen en wettelijk is verankerd in de Regeling Bouwbesluit 2012. 

Brief minster onderzoeksplicht roestvaststaal

Onderzoek onderzoeksplicht roestvaststaal zwembaden
 

 

Bron: RTLnieuws 31-08-2018

Auteur: Yoeri Vugts / BWTinfo

Thema's: Bouwtechniek

Tags: Constructie