Protocol asbestsanering beglazingskit

Asbest is in het verleden veel toegepast in stopverf en beglazingskitten. Vanaf juli 1993 geldt in Nederland een verbod op de toepassing van asbest, beglazingskit dat daarna is geproduceerd bevat in principe geen asbest meer.

Asbesthoudende beglazingskit met maximaal 5% chrysotiel kan nu veilig onder risicoklasse 1 worden verwijderd. Daarvoor is een protocol opgesteld door Aedes dat is goedgekeurd door de SCI-547 commissie. De indeling voor de sanering van beglazingskit met maximaal 5% chrysotiel is in SMA-rt gewijzigd in ‘risicoklasse 1’. 

OnderhoudNL en de Vakgroep Glas van Bouwend Nederland zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het protocol. 

Het protocol beschrijft stap voor stap de werkmethode die van toepassing is wanneer asbesthoudende beglazingskit onder risicoklasse 1 wordt gesaneerd. De werkzaamheden worden uitgevoerd door werknemers van glaszet- en onderhoudsbedrijven die aantoonbaar deskundig zijn na het volgen van een speciale training voor het persoonsgebonden certificaat ‘Saneren Asbesthoudende beglazingskit onder Risicoklasse 1’. 

Meer informatie over de training voor dit persoonsgebonden certificaat vindt u op de website keniscentrumglas.nl.

Het protocol kan men downloaden via de website van Ascert

 

05-09-2019