Geluidseis buitenunits uitgesteld

De geluidseis voor buitenunits van warmtepompen en airco’s is uitgesteld tot 1 april 2021. Eigenlijk zou deze eis gelijktijdig met de BENG-eisen worden ingevoerd, op 1 januari 2021.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het uitstel bedoeld is “om de bouw- en installatiesector tijd te geven te voldoen aan deze nieuwe geluideisen”. Het verzoek voor het uitstel kwam vanuit de bouwsector, zegt een woordvoerder.

Eerder werd dit jaar werd de geluidseis ook al uitgesteld, maar dat had toen te maken met het feit dat de BENG-eisen later in zouden gaan – de geluidseis verhuisde met die nieuwe datum mee. Dat ligt nu anders, want de BENG-eisen en de TO-juli (een maat voor oververhittingsrisico), gaan wél gewoon op 1 januari in.

Kritiek

Op deze geluidseis, en ook de bijbehorende rekenmethodiek, kwam behoorlijk wat kritiek uit de markt. Die kritiek werd het luidst verwoord door het bedrijf Alklima. “Het is 100% duidelijk dat de huidige opzet in de praktijk veel onduidelijkheid en problemen zal opleveren én de zoveelste prijsverhoging met zich mee zal brengen”, zo zei Rudy Grevers, manager woningbouw bij Alklima, eerder. Nu laat hij weten: “Helemaal terecht dit uitstel. Deze regelgeving is eenvoudigweg onder te hoge druk tot stand gekomen.”

Ook vanuit het Lente-akkoord klinken opgeluchte geluiden. Het Lente-akkoord is een verbond van vier partijen (Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en WoningBouwersNL) die duurzame bouw willen stimuleren. Zij vroegen vorige maand om uitstel van de geluidseis omdat de voorbereidingstijd te kort zou zijn. Nu zegt het Lente-akkoord “verheugd” te zijn over het besluit van het ministerie.

Toegestaan geluidsniveau

Volgens de nieuwe geluidseisen mag een buitenunit overdag niet meer dan 45 dB produceren op de perceelgrens met de buren. ’s Nachts geldt een maximum van 40 dB. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat in de komende periode geen aanpassingen worden gedaan aan de rekenmethodiek of de hoogte van de eisen. Het gaat alleen maar om wat extra tijd voor de sector.

Bron: installatie.nl 28-12-2020