De sanering van asbesthoudende vensterbanken viel tot de verlaging van de grenswaarden in risicoklasse 1. Na de verlaging werd dit risicoklasse 2 omdat niet bepaald kon worden of de nieuwe grenswaarde werd overschreden tijdens de sanering.
In de afgelopen periode is Bouwkwaliteit in de Praktijk 5 verschenen. Zoals altijd besteden wij hier weer aandacht aan.
Minister Ollongren beantwoordt vragen over de wijziging van diverse besluiten in verband met de aanpassing van de methodiek voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen en de inijking van energielabels.
Minister Ollongren beantwoordt vragen over het ontwerpbesluit tot aanpassing van het Besluit bouwwerken leefomgeving in verband met het regelen van de veiligheidscoördinator directe omgeving en enkele andere wijzigingen.
Staatssecretaris Van Veldhoven heeft op 26 juni 2020 het ontwerpbesluit voor wijziging van het Besluit stortplaatsen en stortverboden afvalstoffen (Bssa), het Asbestverwijderingsbesluit, het Bouwbesluit 2012 en het Besluit bouwwerken leefomgeving naar de Tweede Kamer gestuurd.
Staatssecretaris Van Veldhoven heeft de Tweede Kamer op 26 juni geïnformeerd over de uitgevoerde verkenning naar de mogelijkheden om naast een fonds voor particulieren ook een fonds voor bedrijven op te richten voor leningen voor het saneren van asbestdaken.
Minister Ollongren (BZK) biedt de antwoorden aan op de vragen over de wijziging van diverse besluiten in verband met de aanpassing van de methodiek voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen en de inijking.
Er is een nieuwe versie beschikbaar van het protocol Sanering van asbesthoudende beglazingskit onder risicoklasse 1. Het protocol geeft een volledig overzicht van alle veiligheidsaspecten voor risicoklasse-1 saneringen. Het protocol gaat ook in op hoe saneerders moeten omgaan met asbesthoudend afval.
Minister Ollongren informeert de Tweede Kamer over de uitkomsten van de Landsdelige Bestuurlijke Overleggen Leefomgeving, als verbreding van de Strategische Bestuurlijke Overleggen MIRT.
Per 1 juli 2020 worden er diverse wijzigingen doorgevoerd in het Bouwbesluit 2012. Hieronder een overzicht van de betreffende wijzigingen.
Vanaf 1 januari 2022 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen van kracht. Deze Wkb verplicht bedrijven de technische toets voor het bouwdossier te laten beoordelen door zogenoemde kwaliteitsborgers. Albert Vos, oprichter en CEO van de Borgermeester, stelt dat deze privatisering alleen succesvol verloopt als gemeentes en aannemers nu aan de slag gaan met Wkb-pilots en de kosten voor de kwaliteitskeuringen eerlijker verdelen. Het tekort aan gekwalificeerde kwaliteitsborgers zou ervoor zorgen dat veel bouwprojecten vertraging oplopen.
De totstandkoming van de wet- en regelgeving van de Omgevingswet ligt op koers. Naar verwachting zijn alle regels dit jaar gereed. Daarnaast wordt de rest van 2020 gebruikt voor het opleveren van de laatste onderdelen van de landelijke voorziening van het digitale systeem van de wet. En er wordt voor gezorgd dat het Omgevingsloket voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk is. Dat en meer staat in de nieuwe voortgangsbrief over de Omgevingswet die minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan beide Kamers heeft gestuurd.
BOB-KOB is volop opleidingen en trainingen aan het plannen die in het najaar van start gaan. Deze worden uiteraard georganiseerd binnen de richtlijnen voor Covid-19 van de overheid. Ook voor ABW 1 en 2 is voor september weer een groot aantal groepen gepland.
Minister Ollongren meldt dat de antwoorden op vragen over het Besluit kwaliteitsborging voor het bouwen later komen dan gebruikelijk.
Minister Ollongren meldt dat de antwoorden op vragen over het Besluit kwaliteitsborging voor het bouwen later komen dan gebruikelijk.
Door de Corona-maatregelen is het ontzettend lastig geworden om ook in het najaar van 2020 bijeenkomsten te organiseren. Door de 1,5m afstand en de beperkingen bij locaties hebben de Vereniging BWT Nederland, VNG en BZK ook doen besluiten om de voorgestelde Roadshows die we van het voorjaar naar september en oktober hadden doorgeschoven nogmaals door te schuiven naar het voorjaar van 2021.
De MPG gaat veranderen! Dit heeft ook gevolgen voor de toetsing en handhaving van de MPG in het kader van de Omgevingsvergunning. BWT-Nederland heeft in 2018 een Checklist ontwikkeld als hulpmiddel bij het effectief toetsen van de MPG.
Ook de Tweede Kamer heeft veel vragen gesteld aan de minister over de voorhangversie van de AMvB Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. De minister is nu bezig deze vragen te beantwoorden en als Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland zijn wij samen met de VNG, BrandweerNL en ODNL erg benieuwd naar de antwoorden.
Staatssecretaris Tamara van Ark van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 16 juni 2020 een reactie naar de Tweede Kamer gestuurd naar aanleiding van het rapport ‘Het asbeststelsel: gevangen in belangen’ en de vragen die hierover zijn gesteld door de leden Von Martels en Peters.
In het CCV-dossier Buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) kunnen handhavers en hun leidinggevenden vanaf nu actuele informatie, praktijkvoorbeelden en lessons learned vinden met betrekking tot de regelgeving en naleving van de coronamaatregelen. Ook voor andere geïnteresseerden die beleidsmatig met handhaving bezig zijn, kan deze informatie interessant zijn.
Er zijn in Nederland een paar honderd portiekflats die qua vluchtroute niet voldoen aan de prestatie-eisen voor bestaande bouw van het Bouwbesluit 2012. Deze flats zijn vooral gebouwd in de jaren 1960 en 1970. De gebouweigenaar is primair zelf verantwoordelijk dat voldaan wordt aan het Bouwbesluit 2012. De gemeente (bevoegd gezag) kan indien nodig handhavend optreden.
Op 6 juni heeft de Eerste Kamer in een brief van 10 kantjes gereageerd op de voorhangversie van de AMvB Kwaliteitsborging voor het bouwen.
Gisteren stond in de Volkskrant een uitgebreid artikel over een door deze krant uitgevoerd onderzoek naar de uitvoering van de onderzoeksplicht brandveiligheid gevels. Uit dit onderzoek van de Volkskrant bij de 50 grootste gemeenten bleek dat een aantal gemeenten nog bezig zijn, en een tweetal gemeenten nog geen uitvoering had gegeven aan het onderzoek. Dit was reden voor veel andere pers om ook aandacht aan dit onderwerp te besteden
Door het uitstel van de Omgevingswet is ook de ingangsdatum van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen verschoven naar 1 januari 2022. Een aantal wijzigingen in het Bouwbesluit 2012 treden echter nog wel op de eerder genoemde datum van 1 juli 2020 of 1 januari 2021 in werking.
Minister Ollongren informeert de Tweede Kamer over verschillende onderwerpen op het gebied van brandveiligheid van gebouwen. Zij reageert onder meer op een rapport over de brand in Grenfell Tower in Londen (Verenigd Koninkrijk).
Inhoud: Herinnering: 'oude' aanvragen worden uit Omgevingsloket verwijderd Vervanging certificaten
Al ruim 80 gemeenten hebben inmiddels de VNG enquête over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in relatie tot de implementatie bij gemeenten en Omgevingsdiensten ingevuld.
Op 27 januari 1920 werd in Utrecht voorganger van Stadswerk, de Vereniging van Bouwkundig Hoofdambtenaren, officieel opgericht. Kunnen we dan eigenlijk dit jaar ook het honderdjarig bestaan van Vereniging Bouw- & Woningtoezicht Nederland (VBWTN) gedenken? Jazeker! Maarten Loeffen kijkt samen met mister VBWTN, directeur Wico Ankersmit, terug en vooruit.
Veel gemeenten hebben zelf al protocollen ontwikkeld over het verantwoord kunnen uitvoeren van toezicht en handhaving tijdens de huidige Corona-crisis. Toch kregen wij als Vereniging van diverse gemeenten de vraag of er geen uniform protocol voor VTH of BWT beschikbaar is. Deze vraag is met het maken van dit protocol beantwoord. In samenwerking met een aantal gemeenten en het verzamelen van informatie uit verschillende protocollen is een eenvoudig, maar volgens de makers compleet protocol samengesteld die de toezichthouder en handhaver helpt bij het verantwoord en veilig uitvoeren van zijn of haar werkzaamheden.
Een enthousiaste groep studenten Technische Bedrijfskunde doet een marktonderzoek voor Brandveilig Bouwen Nederland (BBN). Met uw deelname kan het niveau van bouwkundige brandveiligheid op een hoger niveau worden gebracht. De enquête vraagt 5 min van uw tijd:
Op 4 juni 2020 zijn updates Standaarden Omgevingswet gepubliceerd. Het actuele overzicht van de standaarden is in te zien op de pagina van Genovum.
Het Waterstof Veiligheids en Innovatie Platform (WVIP) werkt aan de veiligheidsaspecten van waterstof en is nauw verbonden met het H2Platform. De WVIP-Werkgroep 'Uniforme vergunningverlening' heeft een opdracht gegeven om een rapport laten op te stellen. Dit rapport geeft de belangrijkste aandachtspunten voor tankstationhouders en omwonenden.
De afgelopen maanden is het stil geweest. Dat betekent echter niet dat er niets is gebeurd. Het Urgenda-vonnis heeft geleid tot een reeks maatregelen in de Gebouwde Omgeving waarover u meer kan lezen in deze nieuwsbrief. En ook kunt u lezen over het coronavirus en de gevolgen daarvan voor de bouw en de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Verder in deze editie: loden leidingen, de openstelling van de Regeling Renovatieversneller, Buyer groups Circulair Bouwen, het Rapport Circulaire Woningbouw, klimaat-adaptief bouwen, Europese richtlijn bouwproducten en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.