Oefenomgeving DSO wordt opgeschoond voor het oefenjaar 2021

In 2021 start het oefenjaar voor inwerkingtreding van de Omgevingswet. Overheden hebben dan een jaar om te oefenen met de nieuwe manier van werken en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Ter voorbereiding op het oefenjaar 2021, zetten we het DSO en het Omgevingsloket netjes voor u klaar.

Oefenen met echte vulling

Voor het oefenjaar 2021 zet het programma Aan de slag met de Omgevingswet de oefenomgeving voor u klaar met echte vulling. De oefenomgeving ziet er dan uit als de productieomgeving in 2022. In de oefenomgeving vindt u dezelfde rijksregels, (ontwerp)bruidsschat en waardelijsten met werkzaamheden en activiteiten. Kortom, een oefenomgeving waarin u de situatie van 2022 nabootst.

Ook de gegevens en bestanden bij de oefencasussen van het programma worden in het DSO geplaatst. Dit betekent dat u kunt blijven oefenen met deze oefencasussen.

Test- en oefengegevens worden verwijderd

De afgelopen jaren hebben ICT-leveranciers, overheden en het programma de oefenomgeving gebruikt voor allerlei tests en demonstraties. Veel van deze plannen, verordeningen en toepasbare regels gebruiken we niet meer maar kunnen niet worden verwijderd. Daarom wordt in de loop van oktober 2020 de oefenomgeving helemaal leeg gemaakt.

We verwijderen alle plannen, verordeningen en toepasbare regels. Ook de ingediende vergunningaanvragen en melding worden verwijderd en de samenwerkvoorziening wordt geleegd.

Oefengegevens opnieuw publiceren

Na deze opschoonactie kunt u gegevens en bestanden die u wilt blijven gebruiken, opnieuw publiceren. Sommige gegevens en bestanden moeten worden aangepast of verplaatst om ze te kunnen blijven gebruiken.

Meer informatie voor oefenende overheden en ICT-leveranciers

Overheden en uitvoeringsorganisaties die zijn aangesloten op het DSO en met eigen gegevens en bestanden oefenen, ontvangen een e-mail met gedetailleerde informatie over wat er precies gaat gebeuren. Er wordt toegelicht wat de opschoonactie voor hen kan betekenen en wat zij kunnen doen om te kunnen blijven oefenen.

Bron: aandeslagmetdeomgevingswet.nl 14-09-2020