Purified Metal Company geopend door de koning

 

Koning Willem Alexander heeft op 24 september in Delfzijl het bedrijf Purified Metal Company (PMC) geopend. PMC heeft een milieuvriendelijke en economisch haalbare methode ontwikkeld om vervuild staalschroot met asbest, chroom-6 en andere chemicaliën te recyclen tot hoogwaardige grondstof voor de staalindustrie en is daarmee het eerste bedrijf ter wereld dat dit mogelijk maakt. 

Bij sloopobjecten komt vervuild staal met asbest, chroom-6 en andere chemicaliën op grote schaal voor. 

In eerste instantie ligt de focus van PMC op asbesthoudende materialen. Door de hoge temperaturen van de staalsmelt (1550 graden) valt asbest uiteen. Uit diverse wetenschappelijke literatuur blijkt namelijk dat alle soorten asbest binnen enkele seconden worden vernietigd bij deze temperatuur. 

Er zijn echter meer vervuilingen op staal aangetroffen, zoals kwik, polychloorbifenylen (PCB’s) en Chroom-6. De combinaties van staal met gevaarlijke stoffen worden aangetroffen in diverse staalobjecten zoals flenzen, treinen, schepen, luchtventilatiesystemen en kachels, terwijl de combinatie met kwik wordt aangetroffen in de olie- en gasindustrie zoals gasbuizen maar ook boorplatformen. Chroom-6 wordt gebruikt om roestwerende verf voor staal te maken.

Het resultaat van deze nieuwe methode is een premium grondstof voor de staalindustrie die de naam Purified Metal Blocks heeft gekregen. 

Meer informatie vindt u hier

 

28-09-2020