12e Landelijke Asbest Praktijkdag

Het asbeststelsel gaat veranderen. De risicogerichte benadering bij het verwijderen van asbest biedt kansen, maar vraagt ook om goede beheersing van de risico’s voor bedrijven en overheden. 

Tijdens de Landelijke Asbest Praktijkdag krijgen deelnemers uitleg over de wijzigingen die op handen zijn, belicht vanuit de opdrachtgever, de verwijderaar en de toezichthouder.

 

Programma en praktijksessies

Naast de plenaire sessies kunnen deelnemers hun eigen programma samenstellen uit acht praktijksessies. Tijdens deze werksessies worden verschillende uitdagingen, oplossingen en een praktijkcasus besproken. Een greep uit het programma:

 

·       Aanneming van werk en de Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb)

o   Wat zijn de contractuele gevolgen van de Wkb voor aannemers, onderaannemers, opdrachtgevers en andere partijen in de bouwketen, inclusief het stoppen en het verwijderen van asbest?

·       Juridische actualiteiten

o   Wat te doen om een preventieve stillegging door SZW te voorkomen?

o   Wanneer is er sprak van een oplevering van een asbestsanering?

·       Innovatieve technieken

o   Niet meer storten van asbestcementen dakplaten

o   Eerste ervaringen met het stortverbod op asbestschroot: wat gaat er goed en niet goed?

·       Geautomatiseerd golfplaten saneren

o   Tekort aan ‘handjes’ versus automatisering

o   BBT (Best Beschikbare Techniek) versus innovatie

 

Gevolgen voor de gezondheid

Tijdens de Landelijke Asbest Praktijkdag gaat drs. Henk Jans, arts en chemicus, uitgebreid in op de gevolgen voor gezondheid bij de vernieuwing van het asbeststelsel. Want wat betekent het vernieuwde asbeststelsel voor de gezondheid van de verwijderaars, opdrachtgevers en opdrachtnemers?

 

De Landelijke Asbest Praktijkdag vindt plaats op 11 november a.s. in het Van der Valk Hotel in Utrecht. Meer informatie vindt u op asbestpraktijkdag.nl.

Bron: Kerckebosch uitgeverij studiecentrum 16-10-2021