Kleine wijzigingen toepasbare regels op oefenomgeving DSO op 22 oktober

Alle gemeenten en waterschappen hebben een nieuwe versie van de bruidsschat gekregen. Deze zijn stap voor stap op de oefenomgeving van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) geplaatst. Op vrijdagmiddag 22 oktober van 14:00 uur tot 17:00 uur wordt, op basis van feedback van bevoegd gezagen, de activiteittypering van een aantal activiteiten in de bruidsschat ‘omgevingsplan’ gewijzigd. Dit is een kleine wijziging die voortkomt uit het reguliere proces om een storing op te lossen.

Voor alle milieubelastende activiteiten (mba) uit afdeling 22.3 van de bruidsschat ‘omgevingsplan’ wordt de activiteittypering veranderd van ‘milieubelastende activiteit’ naar ‘overige activiteit’. Hierdoor worden meldingen en informatieverplichtingen voor deze activiteiten altijd ingediend bij de gemeente of hun behandeldienst. Dat is ook het geval als deze activiteiten worden ingediend met een vergunningaanvraag op grond van hoofdstuk 3 van het Besluit activiteiten leefomgeving, waarvoor de provincie bevoegd gezag is.

De wijziging corrigeert een fout in de bruidsschatcontent-instelling op de pre-productieomgeving. Hierdoor kwamen deze meldingen en informatie, waarvoor alleen de gemeente bevoegd kan zijn, toch bij de provincie terecht.

Gevolgen wijziging voor gemeenten

Het advies aan gemeenten is om op vrijdagmiddag 22 oktober van 14:00 tot 17:00 uur niet te werken met toepasbare regels voor de activiteiten in de oefenomgeving. Deze worden op dat moment gewijzigd, waardoor gemeenten een foutmelding kunnen krijgen. Als gemeenten de toepasbare regels voor deze activiteiten al eerder hebben gemuteerd, worden deze overschreven door de wijziging op 22 oktober. Deze mutaties moeten dan opnieuw worden doorgevoerd vanuit het regelbeheersysteem van de gemeente.

Meer informatie

Nieuwsbericht Nieuwe versies van bruidsschatten en rijksregels beschikbaar op de oefenomgeving

Bron: aan de slag met de omgevingswet 21-10-2021

Thema's: Omgevingswet

Tags: OLO / DSO