Nederlandse Praktijkrichtlijn ‘Consumentendossier’ gepubliceerd

NEN heeft de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 8092 ‘Consumentendossier’ gepubliceerd. Hierin zijn de richtlijnen opgenomen voor een goed en compleet (digitaal) consumentendossier.

Op 1 juli 2022 treedt de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking, waarmee een nieuw stelsel van kwaliteitsborging voor de bouwsector wordt ingezet. Het stelsel legt de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van bouwwerken (meer dan voorheen) bij de aannemer en versterkt de positie van de opdrachtgever (consument) ten opzichte van de aannemer.

Afspraken tussen aannemers en consumenten

De wet schrijft voor dat aannemers bij oplevering twee dossiers moeten overhandigen:

  • Het privaatrechtelijke ‘Consumentendossier’. De aannemer toont in dit (digitale) dossier aan dat hij heeft gerealiseerd wat is overeengekomen. Ook neemt hij de garantiebepalingen en aanwijzingen voor gebruik en onderhoud op in dit dossier.
  • Het publiekrechtelijke ‘Dossier bevoegd gezag’ gaat over de inhoud van dit dossier als opvolger van het Bouwbesluit. In het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) worden nadere regels opgenomen.

De dossiers hebben enige overlap omdat bepaalde gegevens zowel voor de consument als voor het bevoegd gezag van belang zijn.

Consumentendossier

NPR 8092 is bedoeld als handreiking voor aannemers om zelf een consumentendossier op te stellen, dat vanaf inwerkingtreding van dit artikel bij oplevering van nieuwbouw en verbouwprojecten aan consumenten moet worden overgedragen.

Randvoorwaarden

Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties  hebben belangenvertegenwoordigers uit de bouwwereld en belangenvertegenwoordigers namens de consument samen inhoudelijke richtlijnen benoemd voor deze afspraken tussen aannemer en consument. NEN heeft dit proces begeleid en deze richtlijnen vastgelegd in NPR 8092 ‘Consumentendossier’.

Meer informatie

Meer informatie over het consumentendossier? Neem contact op met:

Danielle van Haasteren | Consultant
015 2 690 443
mb@nen.nl

Bron: NEN 21-10-2021