Programma Aan de slag met de Omgevingswet 14 oktober 2021

Werkplaatsen en praktijkvoorbeelden 26 oktober
 

Meld u alvast aan voor de Online bijeenkomst Werkplaatsen en praktijkvoorbeelden Implementatie Omgevingswet op dinsdag 26 oktober! Deelnemers aan de werkplaatsen delen dan hun lessons learned rond implementatievraagstukken.

Aanmelden

Staalkaarten bedrijventerrein en buitengebied

Meer weten over de nieuwe staalkaarten bedrijventerrein en buitengebied voor het omgevingsplan? Bekijk dit webinar over de gebiedsgerichte staalkaarten met juridische voorbeeldregels over deze 2 gebiedstypen. De staalkaarten geven inzicht in hoe planologische regels geïntegreerd worden met milieuregels. 

Webinar terugkijken

Digitaal Stelsel Omgevingswet  

Nieuwe versies van bruidsschatten en rijksregels beschikbaar

Alle gemeenten en waterschappen hebben een nieuwe versie van de bruidsschat gekregen. Deze zijn stap voor stap op de oefenomgeving van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) geplaatst. Ook zijn er nieuwe versies van de Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB’s) en de Omgevingsregeling geladen. Lees meer over de vernieuwde bruidsschat.

Gepland onderhoud in oktober en november
Van 20 tot en met 22 oktober is de oefenomgeving mogelijk niet beschikbaar. Dan wordt de nieuwste versie van het DSO (PI-20.2) geïnstalleerd. De installatie van de volgende versie (PI-20.4) van het DSO op de oefenomgeving (pre-productie) vindt plaats van 17 tot en met 19 november. Lees meer over gepland onderhoud op de pagina Onderhoudskalender.

Maandelijkse update
Benieuwd naar de stand van zaken van het werkend stelsel Omgevingswet? De Update Aan de slag met het werkend stelsel Omgevingswet neemt u deze maand onder andere mee in de installatie van de nieuwe versie (19.6) van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en wat u daarover moet weten. Lees meer in de update van september.

Oefenen voor bedrijfsleven en belangenorganisaties

Niet alleen overheden bereiden zich voor op de Omgevingswet en de veranderingen in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Ook het bedrijfsleven en belangenorganisaties maken zich op voor de komst van de wet. Een van de manieren om goed voorbereid te zijn is om te oefenen met (eenvoudige) casussen.

Oefenen met casussen

Crisis- en herstelwetprojecten en meer woningen  

Steeds meer gemeenten gebruiken de Crisis- en herstelwet (Chw) om alvast te experimenteren met de mogelijkheden van de Omgevingswet. Begin oktober zijn er verschillende projecten verspreid over heel Nederland bijgekomen. In deze projecten gaan gemeenten onder andere aan de slag met de bouw van meer woningen. Lees meer over de Chw-projecten.

Vinger aan de pols bij inwerkingtreding  

Minister Ollongren, de VNG, het IPO en de Unie van Waterschappen voerden op 29 september een Bestuurlijk Overleg (BO) over de implementatie van de Omgevingswet. De bestuurlijke partners werken samen aan een zorgvuldige inwerkingtreding op 1 juli 2022, houden hierbij continu de vinger aan de pols en zoeken telkens naar gezamenlijke oplossingen voor uitdagingen die voorbijkomen. Lees meer over het BO.

Agenda online bijeenkomsten  

 
 

Om u goed voor te bereiden op de invoering van de Omgevingswet, kunt u online sessies volgen. Een webinar gemist? Via onze website kunt u webinars en spreekuren terugkijken. 

  • Elke dinsdag behandelen onze experts tijdens het Spreekuur Omgevingswet in anderhalf uur (van 13.00 tot 14.30 uur) inhoudelijke onderwerpen en kunt u vragen stellen over bijvoorbeeld DSO, toepasbare regels, participatie of de bruidsschat.
  • Benieuwd wat er mogelijk is in het Omgevingsloket? Voor de maand oktober kunt u zich weer inschrijven voor de Klikdemo: oefenen in het Omgevingsloket. De demo vereist geen specifieke voorkennis. U wordt aan de hand van een praktische casus stap voor stap meegenomen. 
  • Wat is de impact van het DSO en de Omgevingswet op het dagelijkse werk van medewerkers van de frontoffice, VTH, DSO en planvorming? In de functiegerichte oefensessies nemen we u mee in wat het DSO voor 4 specifieke functies betekent. Bekijk de data in de evenementenkalender.
  • Bijdragen aan de digitale inclusie van uw vragenbomen? Bezoek op 9 november het webinar Zelf scripts maken voor gebruiksvriendelijkheidstesten.
  • Op 25 november organiseren we een online bijeenkomst over het projectbesluit.
  • Hulp nodig bij het maken van bodemregels in het omgevingsplan? Meld u dan voor 15 oktober aan voor de verdiepende werksessies van het programma Bodembeheer van de Toekomst. 

Noteer alvast de volgende Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet in uw agenda: 9 december 2021.

Kijk voor meer informatie over webinars van bijvoorbeeld de VNG, VVM en de RES in onze evenementenkalender. 

EVENEMENTENKALENDER

Nieuw op aandeslagmetdeomgevingswet.nl en iplo.nl  

Thema’s

Overgangsrecht Milieubelastende activiteiten

DSO Ontwikkeling, planning en beheer

DSO Storingen, onderhoud en release informatie

Ondersteuning 

14-10-2021