Programma Aan de slag met de Omgevingswet 24 november 2021

Programma Inspiratiedag  

Hoe bereidt u de organisatie het beste voor op de start van de Omgevingswet? Wat hebt u hier onderweg voor nodig? We nemen u tijdens de Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet op 9 december graag mee in hoe er in het land wordt gewerkt aan concrete oplossingen die helpen ons doel – de inwerkingtreding op 1 juli - te halen. Dat doen we zowel in het plenaire deel in de ochtend als in de workshops, later op de dag. Benieuwd naar het programma? Neem een kijkje op de website en meld u aan.

Stem op uw favoriet!  

Heeft u uw stem al uitgebracht op 1 van de 3 genomineerden voor de Aandeslag-Trofee? Stem voor 9 december via de website op uw favoriet. De winnaar maken we bekend op 9 december tijdens de Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet.

Oefenen  

Hulp bij eigen oefenactiviteiten

Gaat u als overheid of ketenpartner oefenen met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) of het Omgevingsloket? Daar helpt het programma Aan de slag met de Omgevingswet u graag bij. Het enige wat we van u vragen is om uw oefenactiviteit aan te melden. Gebruik hiervoor het aanmeldformulier.

Nieuwe werkplaats dierenpension

Wilt u in de praktijk oefenen, maar heeft u geen eigen casus? Maak dan gebruik van de nieuwe basiswerkplaats dierenpension. In deze werkplaats komt de hele keten aan bod. Ook biedt de werkplaats handvatten om als regio makkelijker te starten. Lees hier meer en meld u aan

Gebruiksvriendelijkheid Omgevingsloket  
 
Als straks de Omgevingswet in werking treedt, moet een burger of bedrijf bijvoorbeeld een vergunning efficiënt, effectief en prettig kunnen aanvragen in het nieuwe Omgevingsloket. Maar hoe richt u dat aanvraagproces zo gebruiksvriendelijk mogelijk in? En hoe test u dit bij de gebruikers? Om dit te leren volgden ruim 100 medewerkers van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk de afgelopen maanden het 3-delige trainingsprogramma Gebruiksvriendelijkheid testen in het Omgevingsloket. Lees meer over het trainingsprogramma en bekijk de webinars terug.

Digitaal Stelsel Omgevingswet  

Gepland onderhoud december 2021

Van 15 tot en met 17 december is de oefenomgeving mogelijk niet beschikbaar. Dan wordt de nieuwste versie van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) (PI-20.6) geïnstalleerd. Meer informatie over gepland onderhoud vindt u op de pagina Onderhoudskalender

Storing melden- Digitaal Stelsel Omgevingswet
Ervaart u een storing in het DSO of het Omgevingsloket en staat uw storing niet op de storingenpagina of bij bekende problemen? Geef dan uw storing door aan het Informatiepunt Leefomgeving.

Storingen kunt u op de volgende manieren melden: 

  • Via het storingenformulier
  • Telefonisch via 088 7970790 (op werkdagen van 9.00-17.00 uur)

Blog - Kansen en bedreigingen van de Omgevingswet  

Wat zijn de kansen en bedreigingen van de Omgevingswet voor natuur, milieu en duurzaamheid? Arjan Nijenhuis gaat hier in zijn nieuwste blog op in.

Meer weten? Meld u aan voor het webinar Roeien met nieuwe riemen. Omgaan met kansen en bedreigingen Omgevingswet voor natuur, milieu en duurzaamheid op 2 december. 

Handreiking participatie en de Omgevingstafel

Participatie en de Omgevingstafel. Twee welbekende begrippen waar elke overheid bij de implementatie van de Omgevingswet mee te maken krijgt. Maar hoe verhouden zij zich tot elkaar? En hoe kunt u hiermee aan de slag? In de handreiking participatie bij initiatieven en de Omgevingstafel ondekt u hier aan de hand van voorbeelden en tips meer over. 

Handreiking lezen

Energiebesparingsplicht en informatieplicht  

Meer energiebesparing, CO₂-reductie en een gelijk speelveld voor bedrijven en instellingen die hiermee aan de slag moeten. Dat is het doel van de actualisatie van de energiebesparingsplicht en informatieplicht. Dit is op 17 november in de internetconsultatie gepubliceerd. 

Agenda online bijeenkomsten  

Om u goed voor te bereiden op de invoering van de Omgevingswet, kunt u online sessies volgen. Een webinar gemist? Via onze website kunt u webinars en spreekuren terugkijken. 

Kijk voor meer informatie over webinars van bijvoorbeeld de VNG, VVM en NP RES in onze evenementenkalender

Nieuw op aandeslagmetdeomgevingswet.nl en iplo.nl  

Regelgeving

Bouw

Andere thema’s

 

Bron: aan de slag met de omgevingswet 25-11-2021