Aan de slag met de omgevingswet 24 maart 2021

Inhoud:

  • Eerste werkplaatsen Implementatie gestart
  • Online bijeenkomst bevindingen VNG werkplaatsen DSO-keten
  • Nieuwe casussen op de demo-omgeving van het Omgevingsloket
  • Deze toepasbare en juridische regels zijn beschikbaar op de oefenomgeving DSO
  • Integrale afweging gaat samen met sectorale toetsing
  • De Omgevingsdialoog; de kracht van echt samenwerken
  • Brabantse waterschappen bereiden zich voor op de Omgevingswet met tijdelijke vergunningchecker
  • Agenda virtuele sessies
  • Nieuw op aandeslagmetdeomgevingswet.nl

Eerste werkplaatsen Implementatie gestart  

Op 11 maart 2021 is de allereerste ‘werkplaats implementatie’ van het programma Aan de slag met de Omgevingswet gestart. Utrecht beet het spits af met als doel het opstellen van een draaiboek voor de ketenprocessen. 

Meer weten over werkplaatsen? Bijvoorbeeld over de werkplaatsen die inmiddels zijn gestart? Of wilt u zich aanmelden voor een werkplaats? 

Bezoek onze pagina over de werkplaatsen.

Online bijeenkomst bevindingen VNG werkplaatsen DSO-keten  

De VNG faciliteert in maart en april 2021 de werkplaats DSO-keten. Op deze manier onderzoeken gemeenten samen met hun (software)leverancier hoe zij de DSO-keten werkend krijgen. Tijdens de bijeenkomst op 29 maart delen de gemeenten Dronten (pilot), Amsterdam, Texel, Drimmelen en Rotterdam hun ervaringen met de werkplaatsen. Hierna kunt u de gemeenten in de de break-out rooms uw vragen stellen. Schrijf u hier in.

Werkplaats DSO-keten: Texel sluit als eerste de DSO-keten
Binnen de Werkplaats DSO-keten heeft gemeente Texel de eerste iteratie succesvol doorlopen. VNG werkplaatscoach Leo van der Vlist deelt hier alvast zijn ervaringen.

Nieuwe casussen op de demo-omgeving van het Omgevingsloket  

In de demo-omgeving van het Omgevingsloket zijn nieuwe oefencasussen beschikbaar. In de vernieuwde demo-omgeving kunt u zelf ontdekken én anderen laten zien wat het Omgevingsloket betekent voor uw organisatie, inwoners en bedrijven. U kunt een demo geven met de verschillende onderdelen van het Omgevingsloket. Of u kunt uw collega’s in een workshop het Omgevingsloket zelf laten ervaren. Gebruik hiervoor de standaardpresentaties en -beschrijvingen.

Deze toepasbare en juridische regels zijn beschikbaar op de oefenomgeving DSO  

Als overheid oefent u met het aanleveren van juridische en toepasbare regels aan het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en het Omgevingsloket. Bijvoorbeeld door de regels van de bruidsschat te veranderen. Dit doet u op de oefenomgeving ofwel de pre-productieomgeving. Welke toepasbare en juridische regels nu voor u beschikbaar zijn, vindt in het overzicht op de website.

Integrale afweging gaat samen met sectorale toetsing  

"De integrale afweging onder de Omgevingswet houdt in dat vanaf het begin van het besluitvormingsproces alle relevante belangen op tafel liggen.'' Lees hier de hele blog van Arjan Nijenhuis.

De Omgevingsdialoog; de kracht van echt samenwerken

Deze extra editie van ons online magazine Kwartslag 14 geeft een mooi beeld van de gesprekken die omgevingsdiensten uit het hele land de afgelopen maanden met elkaar hebben gevoerd. In deze Omgevingsdialogen staan samenwerking en de voorbereiding op de inwerkingtreding van de Omgevingswet centraal.

KWARTSLAG LEZEN

Brabantse waterschappen bereiden zich voor op de Omgevingswet met tijdelijke vergunningchecker  

De waterschappen Aa en Maas en De Dommel hebben een vergunningchecker gelanceerd. Met het instrument kunnen inwoners, agrariërs en ondernemers snel nagaan of zij voor een activiteit een watervergunning nodig hebben of een melding moeten doen. Hiermee wordt alvast een voorschot genomen op de invoering van het Digitaal Stelsel van de Omgevingswet (DSO). Lees hier meer.

Agenda virtuele sessies  

Om u als organisatie goed voor te bereiden op de invoering van de Omgevingswet kunt u de aankomende tijd een reeks virtuele sessies volgen. Een webinar gemist of nog een keer bekijken? Via deze pagina kunt u webinars terugkijken.

AGENDA BEKIJKEN

Nieuw op aandeslagmetdeomgevingswet.nl  

Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH)


Water

Milieuregels in het Bal


DSO

Bron: aan de slag met de omgevingswet 25-03-2021