Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet april

Inhoud:

  • Omgevingsplan inrichten met vernieuwde tool
  • Wet- en regelgeving
  • Digitaal Stelsel Omgevingswet
  • Agenda virtuele sessies
  • Lancering website Informatiepunt Leefomgeving
  • Nieuw op aandeslagmetdeomgevingswet.nl en iplo.nl

Omgevingsplan inrichten met vernieuwde tool

Gemeenten hebben veel keuzevrijheid bij het maken van het omgevingsplan. De vernieuwde en eenvoudige online tool ‘ontwerpvragen omgevingsplan’ helpt u deze keuzes te maken. Door een aantal keuzes te doorlopen, krijgt u te zien of een regel in het omgevingsplan wel of niet gesteld moet worden. 

ONLINE TOOL BEKIJKEN

Wet- en regelgeving  

Aanvullingsregeling geluid gepubliceerd

De Aanvullingsregeling geluid is in de Staatscourant gepubliceerd. Hiermee zijn alle onderdelen van het aanvullingsspoor geluid gereed. Bij de Aanvullingsregeling wordt gewerkt met een renvooi. Zo is snel te zien wat er is gewijzigd ten opzichte van de Omgevingsregeling. Ook de andere 3 Aanvullingsregelingen gaan van deze innovatie gebruikmaken. 

Aanpassingen modelverordeningen met oog op Omgevingswet

De VNG-modelverordeningen bevatten regels over de fysieke leefomgeving en worden aangepast met het oog op de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Deze aanpassing vindt plaats in 2 fasen. In fase I worden de wettelijke grondslagen en verwijzingen geactualiseerd. Fase II richt zich op inhoudelijke aanpassing aan de systematiek van de Omgevingswet. U vindt de planning en meer informatie over de modelverordeningen op de VNG-website.

Digitaal Stelsel Omgevingswet  

Nieuwe versie bruidsschat wordt geladen

Sinds gisteren, 12 april, krijgen alle gemeenten en waterschappen een nieuwe versie van de bruidsschat. Deze wordt stap voor stap op de oefenomgeving van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) geplaatst. We laden tot eind april 30 bruidsschatexemplaren per dag. In de laadvolgorde ziet u wanneer uw organisatie aan de beurt is.

Gepland onderhoud aan het DSO

Op 21 april 2021 wordt de nieuwe versie (PI-17) van het DSO op de oefenomgeving (pre-productie) geïnstalleerd. Hierdoor zijn het DSO en het Omgevingsloket in ieder geval van woensdag 21 april vanaf 14.00 uur tot en met vrijdag 23 april niet beschikbaar. Aansluiten is in deze periode ook niet mogelijk.

Op de pagina Storingen en onderhoud vindt u informatie over al het geplande onderhoud en eventuele storingen.

Leveranciersdemonstraties plansoftware
Speciaal voor stedenbouwkundige bureaus en juristen en GIS specialisten bij overheden zijn op 20 en 21 april 2021 de Leveranciersdemonstraties voor plansoftware. In online sessies van 60 minuten kunnen zij kennismaken met het aanbod van leveranciers van plansoftware. Schrijf u hier in. Stuur deze mail door naar uw stedenbouwkundige bureau(s) zodat ook zij deze demonstraties bijwonen.

Agenda virtuele sessies  

Om u als organisatie goed voor te bereiden op de invoering van de Omgevingswet kunt u de aankomende tijd een reeks virtuele sessies volgen. Een webinar gemist of nog een keer bekijken? Via deze pagina kunt u webinars terugkijken.

AGENDA BEKIJKEN

Lancering website Informatiepunt Leefomgeving  

Op 30 maart 2021 is de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) live gegaan. Iplo.nl is de nieuwe website voor experts met vragen over bodem, bouwen, water, milieu en de Omgevingswet in de praktijk. Het IPLO heeft naast een website ook een helpdesk waar medewerkers van overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties terecht kunnen met hun vragen over de Omgevingswet en de leefomgeving. Het Informatiepunt Omgevingswet gaat op in het IPLO. Lees hier meer.

Nieuw op aandeslagmetdeomgevingswet.nl en iplo.nl  

Digitaal stelsel


Milieuregels in het Bal

Water

Bodem

Instrumenten

Bron: aan de slag met de omgevingswet 15-04-2021