Aan de slag met de omgevingswet 4 mei 2021

Inhoud:
 

 • Save the date: Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet 20 mei 2021
 • Oefenen in het Omgevingsloket
 • Nieuwe versie bruidschat: update 30 april
 • Gepland onderhoud aan het DSO in mei en juni
 • Verwachte updates Omgevingsloket en DSO
 • Bekijk de bevindingen van de werkplaats DSO-keten
 • Kwartslag 15: 'zelf de regie over aanvraagproces'
 • Voortgangsbrief Omgevingswet april 2021 naar beide Kamers
 • Praktijkhulp voor bodem in het omgevingsplan 
 • Agenda online bijeenkomten
 • Nieuw op aandeslagmetdeomgevingswet.nl en iplo.nl

Save the date: Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet 20 mei 2021

Op donderdag 20 mei bent u welkom op de online Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet. Volg workshops over onder andere projectbesluit en werkplaatsen. En leer meer van verschillende praktijkvoorbeelden. Speciaal voor raadsleden zijn er twee sessies over participatie en dilemma’s. Het volledige programma ontvangt u binnenkort per mail. Zet de datum alvast in uw agenda en meld u aan via onderstaande link. 

AANMELDEN

Digitaal Stelsel Omgevingswet  

Oefenen in het Omgevingsloket

Oefenen met (eenvoudige) praktijksituaties in het Omgevingsloket. Het is een van de manieren om goed voorbereid te zijn als de Omgevingswet in werking treedt. Denk aan het doen van een vergunningcheck en het indienen van een vergunning. Gaat het nog niet direct perfect? Dat is geen probleem. Wij nemen u tijdens de oefensessie stap voor stap mee. Lees hier meer en meld u aan.

Nieuwe versie bruidsschat: update 30 april
Sinds 12 april krijgen alle gemeenten en waterschappen een nieuwe versie van de bruidsschat. Ook worden de behandeldienstinstellingen op de oefenomgeving van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) geladen. Dit zal naar verwachting tot vrijdag 7 mei duren. In het updatebericht van 30 april leest u over de voortgang van het laden.

Gepland onderhoud aan het DSO in mei en juni
Op 6 en 7 mei 2021 wordt de nieuwe versie (PI-18.2) van het DSO op de oefenomgeving (pre-productie) geïnstalleerd. Hierdoor zijn het DSO en het Omgevingsloket in ieder geval op donderdag 6 mei en vrijdag 7 mei niet beschikbaar. Aansluiten is in deze periode ook niet mogelijk. De installatie van de volgende versie (PI-18.4) staat gepland op 2 juni. Op de pagina Storingen en onderhoud vindt u informatie over al het geplande onderhoud en eventuele storingen.

Verwachte updates Omgevingsloket en DSO
De afgelopen maand is gewerkt aan de volgende versie van het Omgevingsloket en het DSO. Deze versie is vanaf half mei beschikbaar op de oefenomgeving (pre-productie). Vanaf dat moment kunnen overheden oefenen met nieuwe en verbeterde functionaliteiten. Softwareleveranciers kunnen deze dan inbouwen in hun systemen. We hebben de verwachte nieuwe onderdelen alvast voor u op een rij gezet.

Bekijk de bevindingen van de werkplaats DSO-keten
De eerste drie gemeenten die een werkplaats onder begeleiding van de VNG hebben afgerond delen hun top 5 – 10 bevindingen. De bevindingen gaan over de organisatie binnen de werkplaatsen en de technische werking van de landelijke voorzieningen en de gemeentelijke softwarepakketten. Bekijk hier de bevindingen.

Kwartslag 15: ‘zélf de regie over aanvraagproces’

In deze Kwartslag vindt u meer over de actualiteiten van de Omgevingswet en verhalen uit de praktijk. Ontdek ook de nieuwe rubriek: hoe is het nu met…? Met bijvoorbeeld de gemeente Staphorst, die haar inwoners zélf de regie geeft over het aanvraagproces van hun omgevingsvergunning.

KWARTSLAG LEZEN

Wet- en regelgeving  

Voortgangsbrief Omgevingswet april 2021 naar beide Kamers

Minister Ollongren concludeert in een voortgangsbrief over de Omgevingswet dat er extra tijd nodig is om tot gedegen besluitvorming over de inwerkingtredingsdatum te komen. Het is belangrijk om hier samen met de koepels een zorgvuldig besluit over te nemen, zodat de wet goed van start kan. Daarom is besloten om hier een tweede Bestuurlijk Overleg in mei aan te wijden. Lees hier meer. 

Praktijkhulp voor bodem in het omgevingsplan 
Het programma Bodembeheer van de Toekomst helpt gemeenten en omgevingsdiensten bij het ontwikkelen van hun omgevingsplan rondom bodem. Onder andere met concrete praktijkondersteuning in de vorm van kennisvouchers. Lees hier hoe u hier gebruik van kunt maken. En bezoek op 27 mei van 10.00 - 11.30 uur het webinar Bodem in het omgevingsplan. U ontdekt aan de hand van een aantal concrete voorbeelden hoe het programma Bodembeheer van de Toekomst gemeenten nog meer kan ondersteunen.

 Agenda online bijeenkomten  

Om u als organisatie goed voor te bereiden op de invoering van de Omgevingswet kunt u de aankomende tijd virtuele sessies volgen. Een webinar gemist? Via deze pagina kunt u webinars terugkijken.

AGENDA BEKIJKEN

Nieuw op aandeslagmetdeomgevingswet.nl en iplo.nl  

Digitaal stelsel Omgevingswet

Instrumenten Omgevingswet

Bodem

Bouw

Water

Milieuregels in het Bal

Bron: aan de slag met de omgevingswet 06-05-2021

Thema's: Omgevingswet

Tags: Omgevingswet