Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet mei

Nieuwe datum voor zorgvuldige start Omgevingswet: 1 juli 2022  

De beoogde inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet wordt met een half jaar verplaatst naar 1 juli 2022. Dit geeft het Rijk, gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties meer ruimte om de implementatie van de wet op een zorgvuldige en verantwoorde wijze af te ronden. Dat meldt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan beide Kamers. Lees het hele nieuwsbericht.

Terugblik: 4e Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet  

Op donderdag 20 mei 2021 namen ruim 750 mensen deel aan de online Inspiratiedag van het programma Aan de slag met de Omgevingswet met als thema 'van samen werken naar samenwerken' aan het realiseren van de Omgevingswet. Kijkers werden geïnspireerd om de energie vast te houden en door te blijven werken aan de implementatie van de Omgevingswet. Niet alleen tot aan de datum van inwerkingtreding, maar zeker ook daarna. 

SFEERVERSLAG LEZEN

Digitaal Stelsel Omgevingswet  

Kom naar de functionele demo

Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is continu in ontwikkeling. Wij praten u tijdens een virtuele demonstratie graag bij over de stand van zaken. Ook tonen we u de resultaten van de ontwikkeling van het Omgevingsloket. Daarbij zoomen we in op de functionele kant van het DSO, staan we stil bij welke gegevens nu al in de oefenomgeving en productieomgeving zitten en laten we zien wat u daarmee kunt. Ook ziet u wat u kunt en moet instellen in het Omgevingsloket. Schrijf u in voor de demontratie op 22 juni tussen 13.00 en 15.00 uur.

Gepland onderhoud in juni en juli
Vanaf woensdag 2 tot en met vrijdag 4 juni 2021 is de oefenomgeving niet beschikbaar. Dan wordt de nieuwste versie van het DSO (PI-18.4) geïnstalleerd. De installatie van de volgende versie (PI-18.6) van het DSO op de oefenomgeving (pre-productie) staat gepland op 30 juni tot en met 3 juli 2021. Meer informatie over gepland onderhoud vindt u op de pagina Storingen en onderhoud.

Regionaal nieuws RIO's

Benieuwd naar de ontwikkelingen van de Omgevingswet binnen uw regio? Lees de verschillende nieuwsbrieven van de Regionale Implementatiecoaches Omgevingswet (RIO) over de implementatie van de Omgevingswet uit de provincies. Deze maand nieuws uit de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht, Limburg, Noord-Holland, Overijssel en Noord-Brabant.

Nieuws uit de regio's

Participatie | Energietransitie  

Maak gebruik van het spiekbriefje participatie

Participatie is in de Omgevingswet vormvrij. Bij het opstellen van participatiebeleid en het inregelen van participatie voor initiatieven heeft een gemeente dus veel beleidsvrijheid. De VNG heeft een spiekbriefje participatie voor de Omgevingswet opgesteld. Hierin zijn voor een aantal belangrijke keuzes de mogelijke gevolgen en effecten uitgewerkt. Bekijk het spiekbriefje.

‘Laat zien dat participatie geen wassen neus is’

Participatie van inwoners en bedrijven bij besluitvorming in je gemeente over energietransitie is belangrijk. Maar wat als de uitkomst ervan indruist tegen afspraken uit het coalitieakkoord, zoals in Soest? Wethouder Nermina Kundić en programmamanager Puck Brunet de Rochebrune delen hun ervaringen. Lees het hele verhaal.

Podcastserie: Energietransitie en de Omgevingswet

De twee werelden van de energietransitie en de Omgevingswet. Waar vinden zij elkaar? Hoe kunnen deze twee domeinen de verbinding met elkaar vinden, elkaar aanvullen en versterken? Welke juridische regelgeving is nodig om een wijk, dorp of stad aardgasvrij te maken? U hoort het allemaal in deze podcastserie.

Agenda online bijeenkomsten  

Om u als organisatie goed voor te bereiden op de invoering van de Omgevingswet kunt u de aankomende tijd virtuele sessies volgen. Een webinar gemist? Via deze pagina kunt u webinars terugkijken en via deze pagina sessies van de Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet.

Kijk voor meer informatie over webinars van bijvoorbeeld de VNG, Provero en de RES in onze agenda. 

AGENDA BEKIJKEN

Nieuw op aandeslagmetdeomgevingswet.nl en iplo.nl  

Praktijkverhalen 

Instrumenten

Bodem

Bouw

Water

Bron: aan de slag met de omgevingswet 28-05-2021