Sneeuwstorm Darcy

Ondanks dat de ‘echte’ winter van 2020-2021 maar een week duurde, was er toch sprake van een sneeuwstorm in de periode 6-13 februari 2021. De storm kreeg zelfs een naam: Darcy. Langdurige sneeuwval zorgde op sommige plekken voor een sneeuwlaag van 20 cm. Maar door de harde wind werden plaatselijk sneeuwduinen van wel 1,5 meter gevormd.

De gevolgen waren groot. Naast grote overlast voor het weg- en vliegverkeer, zorgde de lokaal overvloedige sneeuwval voor tal van dakinstortingen. Met name de combinatie sneeuw en harde wind was hiervan de oorzaak. Meldingen kwamen vooral uit het Westland, waar daken van grote kassencomplexen instortten met enorme schade tot gevolg. En in het Oosten van het land stortte in Duiven een dak in van een opslagcomplex, terwijl ook in Winterswijk en Groesbeek daken het begaven onder de grote sneeuwlast.

Platte daken

Dakinstortingen door wateroverlast komen regelmatig voor, door sneeuwbelasting veel minder. Met name platte daken zijn hiervoor gevoelig, terwijl de sneeuwophopingen tot zware dakbelastingen kunnen leiden. Vooral als lagere daken overgaan in hogere daken ontstaat een situatie die bij storm tot overbelasting kan leiden en vervolgens tot gedeeltelijke of totale dakinstorting van dat lagere deel.

Dakverwarming

Tegen de klimatologische omstandigheid zware sneeuwval gecombineerd met sterke wind valt op zich weinig te ondernemen. Er zijn echter maatregelen ontwikkeld die het probleem kunnen oplossen. Verwijderen van de sneeuw is dan de eenvoudigste oplossing. Maar dit heeft als nadeel de mogelijke beschadiging van het dakvlak. Een technische oplossing is charmanter: met behulp van plaatselijke of totale dakverwarming wordt de sneeuw aan het smelten gebracht. Het smeltwater wordt afgevoerd via de hemelwaterafvoeren. Sensoren bepalen wanneer de dakverwarming in werking treedt. Dat dit een aanzienlijke investering vergt spreekt voor zich, maar je voorkomt hiermee grote problemen.

Sensoren bepalen wanneer de dakverwarming in werking treedt

Plannen verzekeraars

Door de verwachte klimaatverandering zullen extreme weersomstandigheden sterk toenemen. Storm, regen, hagel en sneeuw droegen al bij aan een aanzienlijke stijging van de schadelast. Om een systeem te ontwikkelen dat voor de extreme weerssituaties waarschuwt, is door verzekeraars gekozen voor een samenwerkingsverband met het KNMI. Men wil de data van het KNMI combineren met de risico- en schadecijfers van het Verbond van Verzekeraars. Dit zal niet alleen een betere voorbereiding geven op extreem weer, maar ook helpen oplossingen te leveren met als doel schade zoveel mogelijk te voorkomen.

Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, er zullen ook aanvullende maatregelen genomen moeten worden en dat vergt investeringen. Dit alles is dit voorjaar gepresenteerd in de Klimaatmonitor, een samenwerkingsverband van Wageningen University and Research, Climate Adaption Services, het KNMI en het Data Analytics Centre (DAC, voorheen CVS) van het Verbond van Verzekeraars. We wachten de toekomstige ontwikkelingen met spanning af en hopen op duidelijke cijfermatige presentaties in de (vak)media.

Leo Porrio is freelance verslaggever

Noot van de redactie: lees ook Letop! er komt gevaarlijk weer met daarin de handreiking draaiboek weeralarm

Bron: Brandveilig.com (12-08-2021) 20-08-2021

Auteur: Leo Porrio

Thema's: Bouwtechniek