Nieuwsbrief Implementatie 22 september 2021

Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)  

Veelgestelde vragen over DSO

Overheden en uitvoeringsorganisaties oefenen al een tijd met het DSO als voorbereiding op de Omgevingswet. Naast aansluiten met lokale software op de landelijke voorziening van het DSO zijn overheden druk bezig met het inregelen van de eigen werkprocessen. Ook wordt er in de praktijk veel beproefd en geoefend. Dit is essentieel voor een goede voorbereiding op de start van de Omgevingswet op 1 juli 2022. Maar hoe zit het met de DSO-planketen, waar overheden hun omgevingsdocumenten opstellen en publiceren? Lees meer over de DSO-planketen en de veelgestelde vragen.

Nieuwe versie bruidsschat: laadvolgorde

Vanaf maandag 27 september 2021 laden we voor alle gemeenten en waterschappen een nieuwe versie van de bruidsschat op de oefenomgeving van het DSO. Bij het bepalen van de laadvolgorde houden we rekening met overheden die al aan het oefenen zijn op de oefenomgeving of dat binnenkort gaan doen. Deze overheden krijgen voorrang bij het laden van de bruidsschat. Overheden die nog niet actief zijn, volgen daarna. Bekijk de laadvolgorde.

Ontwerp Omgevingsverordening provincie Zeeland in DSO

Na de Omgevingsvisie Zeeland ligt nu ook de Ontwerp Omgevingsverordening Zeeland sinds vorige week ter inzage. Zeeland is de eerste provincie die de verordening ook beschikbaar heeft gesteld in het nieuwe DSO.

Testen op gebruiksvriendelijkheid in het DSO

Hoe gebruiksvriendelijk zijn uw vragenbomen in het Omgevingsloket? Op 28 september, 7 oktober en 9 november 2021 organiseren we een 3-delig trainingsprogramma Gebruiksvriendelijkheid testen in het Omgevingsloket.

Wie bijvoorbeeld een vergunning aanvraagt in het Omgevingsloket, moet dit efficiënt, effectief en prettig kunnen doen. U kunt daarvoor zorgen. En u draagt daarmee bij aan de digitale inclusie van uw loket. 

Na het volgen van dit trainingsprogramma:

  • weet u hoe u een test op gebruiksvriendelijkheid opzet.
  • kent u het verloop van zo'n test in de praktijk.
  • weet u waar u als observator tijdens een test op moet letten.
 
 
Terugblik: Inspiratiedag in teken van oefenen  
 
‘Wacht niet tot alles klaar is. Ga nu oefenen. Begin klein en maak van daaruit stappen!’ Een paar adviezen die te horen waren op de Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet van 9 september 2021. En een belangrijke oproep van Cathelijn Peters, directeur van het programma Aan de slag met de Omgevingswet: 'Laat ons weten waar u tegenaan loopt en aan welke ondersteuning u behoefte heeft.' De Inspiratiedag gemist of nog eens terugkijken? Kijk de Inspiratiedag terug op onze website.
 

Omgevingsplan  

Oefen met het omgevingsplan
 
Het maken van een omgevingsplan is veelomvattend, vergt nieuwe vaardigheden en vraagt om een nieuwe manier van samenwerken. Door te oefenen doet u ervaring op met deze nieuwe materie en treft u voorbereidingen om uw instrumentarium op orde te brengen. Bekijk de mogelijkheden die de VNG biedt om u te ondersteunen bij het oefenen.
 
Staalkaarten omgevingsplan beschikbaar in Omgevingsloket
 
De juridische regels uit 2 staalkaarten voor het omgevingsplan zijn nu ook gedigitaliseerd en gepubliceerd in het Omgevingsloket. U vindt de staalkaarten en bijbehorende toepasbare regels en annotaties in het Omgevingsloket. Lees meer op de website van de VNG en breng het digitaliseren van uw omgevingsplan een stap verder. 
 
Handreiking annoteren omgevingsplan 
 
De VNG heeft een handreiking voor het annoteren van het omgevingsplan opgesteld. Annoteren is een belangrijk onderdeel in het digitaliseren van het omgevingsplan en zorgt ervoor dat een omgevingsplan doorzocht kan worden op basis van kenmerken zoals locatie, thema of vergunningplicht. In deze handreiking leest u alles over wat annoteren is en hoe u het aanpakt en toepast.
 
Pilot: Hengelo maakt deel omgevingsplan in 10 dagen
 
Bij de implementatie van de Omgevingswet hanteert de gemeente Hengelo de strategie ‘leren door te doen’. De pilot omgevingsplan past hier perfect bij. De pilot levert naast een digitaal basis-omgevingsplan mooie praktijkervaringen op. Lees hoe de gemeente deze ervaringen gebruikt als voorbereiding op de implementatie.
 
Miljoenennota en extra middelen Omgevingswet  
 
 
In de Miljoenennota zijn extra financiële middelen opgenomen voor de implementatie van de Omgevingswet. Er komt een bedrag van in totaal 23 miljoen euro beschikbaar. Dit is bedoeld voor de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen en voor de rijkspartijen die de Omgevingswet gaan invoeren.
 
 

Agenda online bijeenkomsten  

Om u goed voor te bereiden op de invoering van de Omgevingswet, kunt u online sessies volgen. Een webinar gemist? Via onze website kunt u webinars en spreekuren terugkijken. 
 
Noteer alvast de volgende Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet in uw agenda: 9 december 2021.
 
Kijk voor meer informatie over webinars van bijvoorbeeld de VNG, VVM en de RES in onze evenementenkalender. 
 
 

Nieuw op aandeslagmetdeomgevingswet.nl en iplo.nl  

Oefenen, bijeenkomsten en ondersteuning
 
Geluid
 
Natuur
Water
 

Bron: aan de slag met de omgevingswet 23-09-2021