Programma Aan de slag met de Omgevingswet 12 januari 2022

Save the date: Schakeldag op 8 maart!  

Op 8 maart 2022 is er weer een Schakeldag. Op deze dag kunt u zich voorbereiden op de komst van de Omgevingswet door sessies te volgen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Het thema van de Schakeldag 2022 is Durven, beginnen, doen!

Wat kunt u verwachten?
Een gevarieerd programma, met kennissessies, werksessies, talkshows én themapitches. Maar ook met een inspirerende keynote-spreker en luchtige Schakeldag-journaals. Ook zijn er veel online netwerkmogelijkheden!

Voor wie?
De Schakeldag is hét jaarlijkse moment voor uitvoerende medewerkers en beleidsmedewerkers werkzaam bij de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

Aan het programma wordt nog hard gewerkt. Wel kunt u zich alvast inschrijven. Zodra het programma bekend is, laten we u dat weten.

Nieuws over het Digitaal Stelsel Omgevingswet  

Hoe staat het met de geo-optimalisatie?

In het najaar van 2021 is er een geo-taskforce opgericht om het tegelijkertijd laden van een grote hoeveelheid geometriebestanden in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) beter te laten lopen. In de geo-taskforce zitten specialisten van alle betrokken partijen, onder wie DSO-experts en sofwareleveranciers. De taskforce werkt aan het verder robuust maken van de hele keten, van aanlevering tot opvraging. Meer weten? Lees voor meer informatie deze berichten:

Release-informatie en gepland onderhoud 

Leveranciersdag: 18 januari 2022
Op dinsdag 18 januari 2022 is er weer een online leveranciersdag. De leveranciersdag is een 6-wekelijkse bijeenkomst voor leveranciers en adviesbureaus over het thema implementatie van de Omgevingswet. De bijeenkomsten zijn gericht op een structurele informatie-uitwisseling tussen leveranciers van overheden en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Bekijk het programma van de leveranciersdag en meld u hier aan. 

Werkboeken aansluiten, inregelen, beproeven  

Na het werkboek Het Digitaal Stelsel Omgevingswet; Aansluiten, inregelen en beproeven voor gemeenten, zijn er nu ook werkboeken beschikbaar specifiek voor waterschappen en provincies. Deze praktische handleidingen helpen bij de implementatie van de Omgevingswet en het DSO. Via handige checklists zetten de werkboeken op een rij welke stappen nodig zijn om aan te sluiten op het DSO en om dit in te regelen en te beproeven. De werkboeken, aangeboden door het Programma Aan de slag met de Omgevingswet, het Interprovinciaal Overleg, de Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, zijn te downloaden via de website.

Nieuws van en voor gemeenten  

Terugkijken: webinar opdrachtgeverschap bij het omgevingsplan

Gemeenten kunnen de wijzigingen van het omgevingsplan zelf opstellen, uitbesteden of een combinatie daarvan. Hoe houdt de gemeente als opdrachtgever daar regie op? Wat wordt minimaal van u als opdrachtgever verwacht? Maarten Engelberts, jurist Programma Omgevingswet VNG, vertelt u hier alles over in het webinar Opdrachtgeverschap bij het omgevingsplan. U kunt het webinar terugkijken op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). 

Bevindingen DSO-keten werkplaats gemeente Altena

De gemeente Altena heeft in het najaar van 2021 de VNG-werkplaats DSO-keten afgerond. Bas Bakker, projectleider technische implementatie van gemeente Altena gaat in deze video in gesprek met Sophie Makhlouf, werkplaatscoach DSO-keten bij VNG. Samen hebben zij het over de ervaringen die zijn opgedaan en delen ze tips voor anderen die een werkplaats willen starten.

Netwerksessies bruidsschat

Op 13 januari en 3 februari organiseert de VNG een 2-delige netwerkbijeenkomst over de bruidsschat. Tijdens deze 2 bijeenkomsten hoort u alles over de bruidsschat, van regels in het omgevingsplan tot en met het instellen van behandeldiensten. Ook wordt u meegenomen in hoe gemeenten en Omgevingsdiensten in de praktijk aan de slag zijn gegaan met het omzetten van de bruidsschatregels naar een eigen regelset.

Oefenen  

1 februari 2022: bijeenkomst lessons learned werkplaatsen

Bent u erbij op dinsdag 1 februari 2022 tussen 10 en 12 uur? 6 verschillende werkplaatsen geven u een kijkje in de keuken. Met welke implementatievraagstukken hebben ze te maken en zijn die inmiddels opgelost? Welke gouden tip geven ze u als ingrediënt mee? Aanmelden kan nu al. Op de website vindt u meer informatie over werkplaatsen.

Interbestuurlijke werkplaats

U kunt zich weer aanmelden voor deelname aan een werkplaats. Loopt u, samen met uw samenwerkingspartners, aan tegen een implementatievraagstuk? De experts van het programma helpen u graag op weg. Schrijf u in via het aanmeldformulier. Meer informatie? Kijk dan snel bij Werkplaatsen implementatie Omgevingswet op de website van Aan de slag met de Omgevingswet.

Klikdemo's, werkplaatsen en functiegerichte sessies

Ook in 2022 zijn er weer nieuwe kansen om te oefenen en goed beslagen ten ijs te komen ter voorbereiding op de Omgevingswet. We hebben hierbij verschillende smaken beschikbaar:

  • de klikdemo waarin we u meenemen in een eerste kennismaking met het nieuwe Omgevingsloket;
  • de werkplaatsen met nieuwe data om u aan te melden;
  • functiegerichte sessies die meer zijn toegespitst op uw behoeften. De nieuwe aanmeldlinks komen binnenkort beschikbaar.

Houd onze website in de gaten en meld u aan via de pagina Ga nu oefenen met de Omgevingswet.

Regionaal nieuws RIO's

Benieuwd naar de ontwikkelingen van de Omgevingswet binnen uw regio? Lees de nieuwsbrieven van de Regionale Implementatiecoaches Omgevingswet (RIO) over de implementatie van de Omgevingswet uit de provincies.

Deze maand nieuws uit de provincies Gelderland (regio Rivierenland), Friesland, Zeeland, Zuid-Holland (regio West-Holland) en Limburg.

Drie nieuwe RIO's stellen zich voor in de Kwartslag. Twee van hen stellen zich ook voor in de regionieuwsbrieven en vertellen daar in een video wat zij gaan doen.

En verder:

  • Rivierenland bedankt Annemiek Wesselo die met pensioen is.
  • In Friesland zorgt een regiegroep ervoor dat gemeenten, provincies en waterschappen tijdig zijn aangesloten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
  • Zeeland is ook aan de slag met het DSO én met self-assessments Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving.
  • West-Holland en Katwijk betrekken de samenleving en zetten in op heldere communicatie.
  • In Limburg zoeken ze de samenwerking én een programmasecretaris.

Nieuws uit de regio's

Online bijeenkomsten bijwonen of terugkijken  

Om u goed voor te bereiden op de invoering van de Omgevingswet, kunt u online sessies volgen. Een webinar gemist? Via onze website kunt u webinars en spreekuren terugkijken. 

Kijk voor meer informatie over (online) bijeenkomsten van bijvoorbeeld de VNG of de Commissie m.e.r. in onze evenementenkalender.

EVENEMENTENKALENDER

Nieuw op aandeslagmetdeomgevingswet.nl en iplo.nl  

Verschuivingen indeling RIO’s per regio

Vanaf 1 januari 2022 neemt Sarah Ros het takenpakket Participatie en Omgevingswet over van Pascale Georgopoulou bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). lees meer

Staging (tijdreizen) in het Omgevingsloket

Als overheid maakt u toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Als die regels pas op een latere datum ingaan, kunt u alvast bekijken hoe die regels eruit zien in het Omgevingsloket. Dat heet staging. lees meer

Wet kwaliteitsborging voor bouwen in het DSO

In het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) kunnen initiatiefnemers een bouw en -gereedmelding indienen en de overheid informeren over bouwactiviteiten. lees meer

Archivering, duurzame toegankelijkheid en de Omgevingswet

Als overheid bent u zelf verantwoordelijk voor de archivering van informatie die u maakt of ontvangt onder de Omgevingswet. Ook de informatie die u aanlevert aan het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) archiveert u zelf. Als u uw informatiehuishouding gaat inrichten, kunt u daar de handreiking over duurzame toegankelijkheid (DUTO) bij gebruiken. lees meer

Bron: aan de slag met de omgevingswet 13-01-2022