Nieuwsbrief Implementatie 18 oktober
Invoering van de Omgevingswet uitgesteld
In het bestuurlijk overleg met minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) op woensdag 12 oktober is een voorstel gedaan voor een beperkt uitstel van de ingangsdatum van 1 januari 2023. Hierbij is een periode van 6 maanden genoemd. Het Koninklijk Besluit dat de eerder beoogde invoering per 1 januari 2023 regelt, trekt de minister in om vervolgens een nieuw besluit in procedure te brengen met als ingangsdatum 1 juli 2023.
Lees meer hierover in het nieuwsbericht.
Oefenen
Programma lessons learned werkplaatsen
Het programma voor de 5e online bijeenkomst lessons learned werkplaatsen op dinsdag 25 oktober is bekend. Van 10.00 tot 12.00 uur hoort en ziet u de gemeente Haarlemmermeer met werkplaats Omgevingsplan, Geonovum met werkplaats Muteren bruidsschat, een aantal provincies met werkplaats Houtopstanden en programma Aan de slag met werkplaats Dierenpension regio Den Haag, werkplaats Grip op omgevingsplan en werkplaats Bedrijfsleven.
Kijk snel op de website voor het volledige programma. U kunt zich daar ook aanmelden.
Klikdemo: Oefenen met het Omgevingsloket
Op 8, 14 en 23 november kunt u weer meedoen met de klikdemo. De data in oktober zitten al vol.
Webinar Kostenverhaal en financiële bijdragen
In verband met de publicatie van de Handreiking kostenverhaal en financiële bijdragen Omgevingswet organiseerden we op 13 oktober een interactief webinar over kostenverhaal en afdwingbare financiële bijdragen onder de Omgevingswet. U kunt dit webinar nu terugkijken.
Masterclasses Instrumentarium Omgevingsplan
Op 11 oktober 2022 organiseerden stedenbouwkundige bureaus, de VNG, Geonovum en het programma Aan de slag met de Omgevingswet een online introductie van het instrumentarium omgevingsplan.
Dus bent u binnen uw organisatie verantwoordelijk voor het opstellen van omgevingsplannen en op zoek naar tips over hoe u daar praktisch mee aan de slag kunt? U kunt deze masterclasses nu terugkijken!
Nieuws voor leveranciers en ontwikkelaars
Bijgewerkte XSD-versie voor STAM
De Standaard aanvragen en meldingen (STAM) helpt bij het afleveren van een vergunningaanvraag of melding bij overheden. Dit is een van de standaarden voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Onlangs is gebleken dat een veld niet meekomt in het verzoekbericht. Om dit te herstellen, wordt versie 3.0 van STAM uitgebracht en worden de XSD’s bijgewerkt. Een XSD beschrijft de structuur van XML-documenten (Extensible Markup Language). Vanaf 1 november 2022 is het veld in het verzoekbericht opgenomen. Lees meer hierover in het nieuwsbericht.
Nieuwe API Omgevingsdocument downloaden beschikbaar
Sinds 11 oktober 2022 is de nieuwe downloadservice beschikbaar op de oefenomgeving. Details over deze API (Application Programming Interface) kunt u vinden in het API-register. Hier vindt u ook een instructievideo over de downloadservice.
Leveranciersdag
Het leveranciersoverleg is een 6-wekelijks overleg met leveranciers en adviesbureaus rond het thema implementatie. De volgende leveranciersdag DSO is op 25 oktober 2022. Kijk op het Ontwikkelaarsportaal voor het programma. Daar kunt u zich ook aanmelden voor het overleg.
Bijeenkomsten
25 oktober: Bijeenkomst lessons learned werkplaatsen
25 oktober: Leveranciersdag
2 november: RES-congres: Werken aan onze toekomst
3 november: VNG-webinar Samenwerken onder de Omgevingswet
8, 14 en 23 november: Klikdemo: Oefenen met het Omgevingsloket
Meer bijeenkomsten vindt u in de evenementenagenda op onze website.
Elke dinsdag: spreekuur van 13.00-14.00 uur
Elke dinsdag beantwoorden inhoudsdeskundigen tijdens het Spreekuur Omgevingswet uw vragen over het DSO en toepasbare regels.
Bron: Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) 20-10-2022