Nieuwsbrief Implementatie 13 december

Katwijk werkt in de geest van de Omgevingswet  
 
Marjolein Jansen, programma-directeur-generaal Ruimtelijke Ordening bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, was op 5 december samen met onder meer directeur Albert Vermuë van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op werkbezoek bij de gemeente Katwijk.

Zij werden daar bijgepraat over de voortgang van de implementatie van de Omgevingswet. Welke kansen en welke uitdagingen ziet de gemeente? U leest dit in het nieuwsbericht op de website. 

Startpakket met nationale ruimtelijke opgaven naar provincies  

Op 12 december hebben de provincies de nationale opgaven en doelen ontvangen van het Rijk. De provincies gaan nu samen met het Rijk, gemeenten, waterschappen kijken hoe de nationale ruimtevragen te combineren zijn met hun lokale plannen. Vervolgens gaan het Rijk en de provincies eind 2023 bestuurlijke afspraken maken. Deze zullen gaan over de ruimtelijke inpassing van opgaven op het gebied van wonen, bereikbaarheid, energie, economie, landbouw en natuur.

Lees meer over het startpakket op de NOVI-website.

Nieuws voor gemeenten  

Online sessies Maken van toepasbare regels

Gemeenten maken toepasbare regels om aanvragen door inwoners en bedrijven in het Omgevingsloket te stroomlijnen. Een groot deel van de activiteiten in het Omgevingsloket is beschikbaar via de bruids­schat. Voor 9 gemeentelijke activiteiten bevat de bruidsschat wél de indienings­vereisten, maar géén vergunning­check. Gemeenten moeten hiervoor zelf toepas­bare regels maken. In 3 online sessies leggen we uit hoe de toepas­bare regels voor die vergunning­checks met voorbeeld­regels eenvoudig worden opgesteld.
Meer informatie over de data en opzet van de sessies en een aanmeld­formulier vindt u op de pagina Hulp bij vergunning­checks voor activiteiten in het Omgevings­loket.

Voorbeeldbrieven aan inwoners nu online voor gemeenten

Aan de Kennisbank Beeldtaal van gebruikercentraal.nl zijn 35 nieuwe voorbeeld­brieven toegevoegd. Nog voor het einde van het jaar komen daar nog 12 brieven bij. Het gaat hier om veel­gebruikte brieven die gemeenten sturen naar inwoners. Bijvoorbeeld over het buiten behandeling stellen van een omgevings­vergunning of juist het verlenen ervan. 
Lees meer op de VNG-website.

Stappenplan omgevingsoverleg: van keuzes tot inrichting

In een omgevingsoverleg bespreken initiatief­nemers hun plan met de lokale overheid, vóórdat zij een aanvraag indienen. Gemeenten kiezen zelf hoe zij omgevings­overleg aanbieden en voor welke activiteiten. Daarbij kan de gemeente gebruik­maken van de optie 'omgevings­overleg’ in het Omgevings­loket. Het stappenplan helpt u om in 5 stappen de belangrijkste keuzes te maken.

Vragen en antwoorden over de BOPA

De vergunning voor de buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) is een van de manieren waarop gemeenten na inwerkingtreding van de Omgevingswet initiatieven mogelijk kunnen maken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft nu een serie vragen en antwoorden over de BOPA gepubliceerd. Daar vindt u ook de link naar een handig online boek, waarin de VNG al haar informatie over de BOPA heeft gebundeld.

Klikdemo's: ook in 2023  

Ook in 2023 kunt u weer oefenen met het Omgevings­loket. U vindt de data op onze website.

Kijk terug: webinar Water, Natuur en Omgevingswet!  

Werkt u op het snijvlak van water en natuur? Of heeft u interesse in dit onder­werp? Kijk dan nu het praktijk­gerichte webinar Water, Natuur en Omgevings­wet van 7 december terug.

In dit webinar koppelen het programma Aan de slag met de Omgevingswet en de Unie van Water­schappen actuele water- & natuur­thema’s aan de doelen van de Omgevingswet.

Nieuws over het Digitaal Stelsel Omgevingswet  

Nieuw overzicht met veranderingen werkzaamheden

Er is een nieuw overzicht veranderingen werk­zaamheden, tref­woorden en gerelateerde werk­zaamheden (versie november 2022) in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). In het overzicht ziet u alle veranderingen die gelden vanaf 1 december. U kunt dit overzicht gebruiken als u toepasbare regels maakt en daarvoor werk­zaamheden en activiteiten koppelt.

De helpfunctie in het Omgevingsloket

Op 2 december vond een webinar plaats over de helpfunctie in het Omgevings­loket. De helpfunctie is een functionaliteit die gebruikers van het Omgevings­loket ondersteunt bij het gebruik van het loket en de achter­liggende applicaties. De help­functie bestaat uit een uitgebreid overzicht met veel­gestelde vragen en hulp direct in de schermen van de onder­delen van het loket. Zo kunnen gebruikers snel zelf onder­steuning vinden bij gebruik van het loket. Webinar gemist? Bekijk het webinar. 

Nieuws voor leveranciers en ontwikkelaars  

Wijziging in ebMS-berichtafhandeling en nieuwe versie API Aanbieden CPA

In de eerstvolgende release PI-24.6 wordt de ebMS-berichtafhandeling tussen de ebMS-adapter en de backend-systemen verbeterd. De ebMS-standaard (ebXML Messaging Services) specificeert een protocol voor veilig en betrouwbaar berichtenverkeer tussen twee partijen.

Deze verbetering heeft impact op het formaat en aantal foutberichten. Ook komt er een nieuwe versie van de API Aanbieden CPA (Collaboration Protocol Agreement). Een CPA is een digitale overeenkomst die partijen nodig hebben om ebMS te kunnen gebruiken.

Bent u leverancier of ontwikkelaar? En helpt u overheden aansluiten op het DSO? Of sluit u als overheid of andere organisatie zelf aan? Lees dan het nieuwsbericht voor meer informatie.

Bijeenkomsten  

14 decemberHackathon DSO-LV API’s in samenhang

15 decemberWebinar Omgevingswet: hoe begeleid je medewerkers in het veranderproces?

20 december: Klikdemo: praktijksessie Oefenen met het Omgevingsloket

Vanaf 16 januari: Start nieuwe werkplaatsen Grip op omgevingsplan

16 en 30 januariKlikdemo's: praktijksessie Oefenen met het Omgevingsloket

17 januari: Webinar Implementatie van de Omgevingswet: van programma naar lijnorganisatie door procesgericht werken

17, 24 en 31 januariSerie 1: online sessies Hulp bij vergunningchecks voor activiteiten in het Omgevingsloket

2, 9 en 16 februari: Serie 2: online sessies Hulp bij vergunningchecks voor activiteiten in het Omgevingsloket

6 en 13 februariKlikdemo's: praktijksessie Oefenen met het Omgevingsloket

Meer bijeenkomsten vindt u in de evenementenagenda op onze website.

EVENEMENTENAGENDA

Elke dinsdag: spreekuur van 13.00-14.00 uur  

Elke dinsdag beantwoorden inhouds­deskundigen tijdens het Spreekuur Omgevingswet uw vragen over het DSO en toepasbare regels.

Op 27 december en 3 januari is er geen Spreekuur Omgevingswet.

IPLO Nieuws  

Blijf op de hoogte met IPLO Nieuws! Lees nu de nieuwsbrief van december 2022. 

Bron: Aan de slag met de Omgevingswet 13-12-2022