Drie winnaars NRP Gulden Feniks 2021 en twee wildcards

Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en Geurt van Randeraat (juryvoorzitter NRP Gulden Feniks) hebben vanmiddag de felbegeerde transformatie- en renovatieprijs uitgereikt. Tot de winnaars werden uitgeroepen: Maastunnel, Rotterdam (categorie Renovatie), het Fort van Hoofddorp (categorie Transformatie) en DRU Industriepark, Ulft (categorie Gebiedstransformatie). Bovendien zijn er twee wildcards uitgereikt: aan ESP Lab in Delft en aan Buitenplaats Ockenburgh in Den Haag.
De jury constateert dat we steeds beter worden in transformatie en renovatie; het vakmanschap neemt toe, net als de integraliteit. De NRP Gulden Feniks bewijst ook dit jaar weer dat vernieuwende, inspirerende projecten alleen mogelijk zijn door de samenwerking op te zoeken. NRP feliciteert alle winnaars met deze geweldige teamprestatie!

Tijdens de uitzending werd ook meteen het startsein gegeven voor de NRP Gulden Feniks editie 2022. Spraakmakende (gebieds)transformatie en renovatieprojecten kunnen vanaf nu worden ingezonden!

Naar het digitale magazine met het juryrapport
Naar alle inzendingen
Inzenden voor de NRP Gulden Feniks 2022

Maastunnel, Rotterdam, winnaar in de categorie renovatie:
Over de renovatie van de Maastunnel spreekt de jury van “een excellente restauratie met een bijna nostalgisch beeld, terwijl tegelijkertijd een vernieuwende renovatie is gerealiseerd. Bij de NRP Gulden Feniks gaat het niet alleen om restauratie en renovatie, maar juist ook om aanpassing aan een nieuwe tijd. Dat is bij de enorme opgave van de Maastunnel goed gelukt.”
 
Fort van Hoofddorp, Hoofddorp, winnaar in de categorie transformatie:
De jury typeert de transformatie van het Fort van Hoofddorp als fascinerende ‘slow architecture’ op zijn best. “Grote waardering gaat uit naar het particuliere initiatief om deze ‘verborgen schat’ nieuw leven in te blazen. (…) Hier is het samenspel van initiatiefnemer/opdrachtgever Femme Hammer en architect Serge Schoenmakers doorslaggevend voor een buitengewoon resultaat. De jury is onder de indruk van de integriteit en vakkundigheid waarmee zij met het fort omgaan.”
 
DRU Industriepark, Ulft, winnaar in de categorie gebiedsontwikkeling:
Hierover merkt de jury op: “Het is gelukt om het hele gebied en het ensemble bij elkaar te houden. Daarin ligt de sublimatie voor deze plek. DRU is een pleidooi voor plekken die mensen kunnen verbinden, vindt de jury, en dat is nodig in Nederland. Dat was in Ulft in het begin misschien moeilijk, maar dat is het nu niet meer.”
 
De wildcards worden door de jury toegekend aan projecten die met een relatief lage investering een grote impact hebben ofwel anderszins speciaal en uitzonderlijk van aard zijn. Dit jaar waren het er twee:
 
ESP Lab, Delft:
“Het is een wonder”, aldus de jury, “dat het ESP Lab indertijd niet is gesloopt. (…) In het resultaat van de wijze waarop een klassieke opdrachtgever zoals TU Delft het gebouw overtuigend heeft doorontwikkeld en verbeterd tot een werkruimte met wederom een intrigerende James Bond-achtige sfeer, herkent de jury sublimatie.”
 
Buitenplaats Ockenburgh, Den Haag
Bij Buitenplaats Ockenburgh ligt de sublimatie volgens de jury “in het opnieuw activeren van het oude landgoed als geheel.” (…) “De niet-commerciële initiatiefnemers zijn niet zozeer ruimtelijke professionals als mensen die geworteld zijn in het gebied. Daar ligt ook de bron van het vernieuwde Ockenburgh, dat vanuit betrokkenheid en herinnering in ere is hersteld.”

Lees hier het volledige nieuwsbericht op de website

Bron: NRP 11-02-2022