Programma Aan de slag met de Omgevingswet 16 maart 2022

Inspiratiedag Implementatie: 7 april 2022  

Op weg naar inwerkingtreding van de Omgevingswet is er nog veel te doen. Op donderdag 7 april 2022 praten we u op de Inspiratiedag Implementatie dan ook graag bij over de stappen die we de komende tijd met elkaar gaan zetten hiervoor. Samenwerken was al een voorwaarde om goed beslagen ten ijs te komen en dat is het nú helemaal. Bent u erbij op 7 april? U kunt zich nu alvast aanmelden. Het programma en de workshops volgen snel!

Hoogtepunten van de Schakeldag 2022  

Meer dan 1300 bezoekers namen actief deel aan de online Schakeldag op dinsdag 8 maart 2022. Tijdens dit online event is een veelheid aan sessies gegeven over wet- en regelgeving in het fysieke domein en informatie gedeeld over ontwikkelingen. Wilt u een sessie terugzien? Dat kan! Bekijk nu de terugblik!

Lessen uit de bijeenkomsten projectbesluit  

In 2021 organiseerde het programma Aan de slag met de Omgevingswet, samen met provincies, waterschappen en rijkspartijen een aantal bijeenkomsten over het instrument projectbesluit. Aan de hand van concrete casussen en thema’s bespraken de deelnemers de toepassing van de projectprocedure en de ervaringen en dilemma’s daarbij. Uit de bijeenkomsten kwamen 8 bevindingen naar voren.

Oefenen  

Aanmelden voor werkplaatsen

Met nog 10 maanden voor de boeg is een extra boost misschien best handig. Heeft u een implementatievraagstuk waar u over struikelt of heeft u samen met uw interbestuurlijke partners in de regio behoefte aan feedback? Experts van het programma helpen u graag op weg. Aanmelden is snel gedaan. Check de website van Aan de slag

Klikdemo’s in het Omgevingsloket 

Bent u benieuwd hoe het nieuwe Omgevingsloket werkt en hoe u eenvoudig een vergunningcheck of -aanvraag kunt doen? Meld u dan aan voor een van de klikdemo's in april of mei. Vol is vol!

Functiegerichte sessies 

Medewerkers van een klantcontactcentrum (KCC), medewerkers VTH en medewerkers planvorming zijn welkom bij de sessies voor functiegericht oefenen. Voor DSO-beheerders, planbeheerders en regelbeheerders zijn er geen aparte sessies. Zij kunnen aansluiten bij de sessies van VTH en planvorming. Kijk snel wanneer er plek is en meld u aan.

Nieuws over het Digitaal Stelsel Omgevingswet  

Wijziging machtigingen eHerkenning

Op 23 februari 2022 zijn de - tot op dat moment geldige - machtigingen voor eHerkenning voor de oefenomgeving van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) komen te vervallen. Hierdoor is het nodig dat u nieuwe machtigingen aanvraagt. Wilt u weten voor welke omgeving welke machtiging nodig is en hoe u dit kunt regelen? Ga dan naar Wijziging machtigingen eHerkenning.

Nieuws voor gemeenten  

Vervolgsessie samenwerken onder de Omgevingswet

De VNG organiseert op donderdag 31 maart 2022 een vervolgsessie 'Samenwerken onder de Omgevingswet'. Na twee succesvolle edities nemen we u in deze vervolgsessie weer mee in de laatste technische updates. Daarnaast gaan ze aan de slag met voorbeelden uit de gemeentelijke praktijk.

Online bijeenkomsten bijwonen of terugkijken  

Spreekuren

Elke dinsdag behandelen onze experts tijdens het Spreekuur Omgevingswet inhoudelijke onderwerpen en kunt u vragen stellen over bijvoorbeeld het Digitaal Stelsel Omgevingswet, toepasbare regels, participatie of de bruidsschat.

EVENEMENTENKALENDER

Nieuw op iplo.nl  

Helpdeskvragen thema Bouw op de IPLO-website

Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) heeft de website bijgewerkt aan de hand van de antwoorden op helpdeskvragen van het afgelopen jaar over bouw. Een aantal opvallende wijzigingen:

Neem ook een kijkje op Rijksregels technische bouwactiviteit. Deze pagina is aangevuld. Naast de bouwtechnische eisen voor nieuwbouw en verbouw van bouwwerken, vindt u hier nu ook algemene regels voor het verrichten van bouwwerkzaamheden.

Bodem en omgevingsvisie

Hoe kunnen bodemkwaliteiten een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappelijke opgaven uit de omgevingsvisie? U leest het op de pagina Bodem en omgevingsvisie.

Overgangsrecht geluid

Er is nu een nieuwe pagina voor het overgangsrecht bij geluid. Het overgangsrecht regelt de verhouding tussen de Omgevingswet en het bestaande recht. Voor geluid geldt bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet specifiek overgangsrecht voor onder meer de Wet geluidhinder en hoofdstuk 11 van de Wet milieubeheer.

Meer nieuws van het IPLO lezen? Bekijk dan ook de nieuwsbrief IPLO Nieuws van maart 2022.

Bron: aan de slag met de omgevingswet 17-03-2022