Nieuwsbrief Implementatie 14 april 2022

Tweede Kamer neemt moties Omgevingswet aan

De Tweede Kamer stemde tijdens de plenaire vergadering op dinsdag 12 april over de moties die zijn ingediend bij het zogeheten  tweeminutendebat een week eerder. Hierbij heeft de Tweede Kamer 3 moties aangenomen. Eén daarvan was het instemmen met de inwerkingtredingsdatum van 1 januari 2023. Lees meer hierover in het nieuwsbericht.

 
Terugkijken Inspiratiedag Implementatie 7 april  

Heeft u de Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet van donderdag 7 april jl. gemist of wilt u een bepaald onderdeel nog een keer terugkijken? Kijk dan snel op de website van het programma Aan de slag. De workshops zijn als webinar terug te zien en u kunt ook de sfeerimpressie en de managementsessie bekijken. De volgende Inspiratiedag is overigens alweer gepland. Zet u 9 juni alvast in uw agenda? Tot dan!

Online inventarisatie voor bedrijven: doe mee!  

Net als overheden werken veel bedrijven straks, als de Omgevingswet in werking treedt, met het nieuwe landelijke Omgevingsloket (ook bekend als het Digitaal Stelsel Omgevingswet). Verschillende partijen, zoals bedrijven, overheden, belangen-, branche- en uitvoeringsorganisaties, voeren op een speciaal daarvoor ingericht online platform met elkaar een dialoog over aandachtspunten en mogelijke oplossingen voor het loket. Fase 2 is nog open tot en met 17 april, en uw input kunnen we nog goed gebruiken! U kunt zich inschrijven op de website bedrijveninventarisatie-dso.nl. Zie ook het eerder verschenen nieuwsbericht over de online inventarisatie.

Omgevingsdocumenten opstellen en structureren  

Geonovum schreef een whitepaper om inzichtelijk te maken wat u kunt doen om uw omgevingsplan, waterschapsverordening of omgevingsverordening zo op te stellen dat ze uw dienstverlening aan inwoners en bedrijven zo goed mogelijk ondersteunen. 

De structuur van uw omgevingsdocument heeft consequenties voor andere onderdelen van uw dienstverlening. De juridische regels voor het milieu in uw omgevingsplan kunnen bijvoorbeeld ongeordend in de structuur van het Digitaal Stelsel Omgevingswet terecht komen. Ze zijn dan niet herkenbaar en worden niet doorgesluisd naar de milieudienst die ze hoort op te pakken. Het whitepaper geeft meer voorbeelden en legt uit welke gevolgen uw keuzes hebben. Lees meer hierover op de website Wegwijzer TPOD.

Nieuws uit de regio  

Wisselbeker voor Rijn en IJssel

Softwareleverancier Roxit en het Landelijke programma Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) hebben als ludieke actie een wisselbeker uitgereikt aan Waterschap Rijn en IJssel (zie foto). Dankzij de gezamenlijke inspanning is het gelukt om de complexe en gedetailleerde waterschapsverordening succesvol via de landelijke voorziening van het DSO te ontsluiten. Rijn en IJssel staat de beker af aan een ander waterschap als deze een ‘nog complexer en wellicht groter bestand’ aanlevert.

Oefenen  

Heeft u in uw werk te maken met de Omgevingswet of het Omgevingsloket? Heeft u zich voorgenomen om daarmee te gaan oefenen? Dit voorjaar zijn er weer nieuwe ronden en nieuwe kansen. Meld u aan voor een klikdemo, een functiegerichte sessie of, samen met interbestuurlijke partners, voor een werkplaats. We praten u er graag over bij. 

Agenda bijeenkomsten  

Spreekuren

Elke dinsdag behandelen onze experts tijdens het Spreekuur Omgevingswet inhoudelijke onderwerpen en kunt u vragen stellen over bijvoorbeeld het Digitaal Stelsel Omgevingswet, toepasbare regels, participatie of de bruidsschat.

Evenementenagenda

Kijk in de evenementenkalender voor meer informatie over onder andere de NOVI-conferentie, klikdemo's, spreekuren en functiegerichte sessies. 

EVENEMENTENAGENDA

Nieuw op iplo.nl  

Nieuwe navigatie voor onderwerp Geluid

Het Informatiepunt Leefomgeving heeft de pagina’s over geluid met een nieuwe navigatie beter toegankelijk gemaakt. Het beleid voor geluid wordt in veel wetsinstrumenten vastgelegd en uitgewerkt. Zo kan de provincie in de omgevingsverordening regels stellen aan activiteiten die geluid maken of instructieregels over geluid opnemen in het omgevingsplan. 

Kwik staat nu onder Zeer Zorgwekkende Stoffen

Kwik is een gevaarlijke stof die uit het milieu moet verdwijnen. Met verdragen en wetgeving wordt er wereldwijd naar gestreefd om het gebruik ervan te beperken, de uitstoot te verminderen en de stof permanent veilig op te slaan. Op de nieuwe pagina Aanpak van kwik onder het thema Zeer Zorgwekkende Stoffen leest u hoe u met kwik om moet gaan.

Pagina over gedoogplichten vernieuwd

Met een gedoogplicht kan een initiatiefnemer werkzaamheden op een onroerende zaak uitvoeren zonder de toestemming van een eigenaar of rechthebbende. Meer informatie hierover vindt u op de geheel vernieuwde pagina Gedoogplichten

Bron: aan de slag met de omgevingswet 14-04-2022