Nieuwsbrief Implementatie 25 mei 2022

Inspiratiedag verplaatst naar 27 september  

 
De live Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet is verplaatst van 9 juni naar 27 september 2022. In september hebben we een aantal mooie mijlpalen bereikt en kijken we graag met elkaar vooruit naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
 
Bij de live Inspiratiedag op 27 september in Spant! Bussum ligt de nadruk op persoonlijke ontmoetingen en het uitwisselen van ervaringen. U kunt zich nu al inschrijven via het aanmeldformulier. Had u zich al aangemeld voor 9 juni? Dan vragen we u om zich opnieuw aan te melden voor 27 september. Lees meer in het nieuwsbericht.
 

Handreiking kostenverhaal beschikbaar  

Juristen en planeconomen kunnen bij de voorbereiding op de komst van de Omgevingswet nu terecht bij de Handreiking Kostenverhaal en financiële bijdragen Omgevingswet.
 
Kostenverhaal is de bijdrage aan de lokale overheid voor wie een woning of ander gebouw bouwt of verbouwt. Deze bijdrage is onder andere voor de kosten van het opstellen van plannen, het aanleggen van openbare voorzieningen en het inrichten van de openbare ruimte.
 
Met de komst van de Omgevingswet verandert er een aantal zaken voor kostenverhaal, zoals de grondslagen, de kostensoortentabel en enkele procedurele zaken. De wet voegt ook een nieuw instrument toe: de afdwingbare financiële bijdrage gebiedsontwikkeling. Meer hierover leest u in het nieuwsbericht.
 
Startpunt met informatie voor bedrijven
 
Naar verwachting moeten overheden per 1 januari 2023 volgens de Omgevingswet werken. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven. Net als andere partijen gaan zij dan aan de slag met kennis van de wet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Daarom is er nu voor hen, net als voor andere organisaties, een eigen startpuntenpagina op de website, met speciaal toegespitste praktische informatie, wegwijzers en andere hulpmiddelen.
 
   

Handreiking grondeigendom beschikbaar  

De Omgevingswet bevat een aantal instrumenten die ingrijpen op het grondeigendom. Het betreft onder andere het voorkeursrecht, onteigening, kostenverhaal, financiële bijdrage en kavelruil. De handreiking grondeigendom Omgevingswet bevat een inleiding op deze instrumenten en gaat uitgebreid in op het voorkeursrecht, onteigening en stedelijke kavelruil. Belangrijke informatie voor bevoegd gezagen om zich voor te bereiden op de komst van de Omgevingswet. 
 
Meer hierover leest u in het nieuwsbericht
 
Plan-m.e.r. bij een RES levert veel data op
 
Na het inwerkingtreden van de Omgevingswet moet in het proces Regionale Energiestrategie (RES) vaker en eerder een plan-m.e.r. worden uitgevoerd. In RES-regio Noord-Veluwe levert dat vragen op, zegt procesregisseur Marnix Brongers. ‘Begrijpelijk’, vindt Maarten Engelberts van het Nationaal Programma RES (NP RES). ‘Maar zie het ook als een kans. Een plan-MER bij de RES levert ongelooflijk veel informatie op over de leefomgeving. Die data kunnen hergebruikt worden en maken de natuur- en milieugevolgen van de RES’en inzichtelijker.'
 
   

Nieuws over het Digitaal Stelsel Omgevingswet  

Resultaten IBAT-testen maart 2022 beschikbaar
Het Interbestuurlijk Acceptatieteam (IBAT) heeft van 14 tot en met 25 maart 2022 testen uitgevoerd in en met de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV). Voorlopig is dit de laatste IBAT-test, zodat alle aandacht kan worden gefocust op het Indringend Ketentesten (IKT). IKT is een van de mijlpalen in de Hoofdroute 2022. In september wordt besloten over het vervolg van het IBAT. Lees verder in het nieuwsbericht. 
 
Plannen voor ontwikkeling DSO in tweede kwartaal 2022
In dit kwartaal werken ontwikkelteams vooral aan de stabiliteit en de robuustheid van DSO. Ze lossen bijvoorbeeld problemen op die overheden en leveranciers tegenkomen bij ketentesten. En geven ook ondersteuning bij het oefenen en testen. Meer over de plannen voor ontwikkeling van het DSO-LV in dit kwartaal leest u op de website van het Informatiepunt Leefomgeving.
 
Overzicht van belangrijke functies lokale software beschikbaar
De invoering van de Omgevingswet vraagt om een werkende keten van lokale processen en software met het DSO-LV. Voor softwareleveranciers en overheden is het van belang te weten wat voor de decentrale software de functionele eisen voor inwerkingtreding zijn. Voor dit laatste is de Functionele set inwerkingtreding Omgevingswet opgesteld en online beschikbaar.
 
Gepland onderhoud DSO oefenomgeving
Op woensdag 1 juni 2022 wordt de nieuwe versie van het DSO op de oefenomgeving (pre-productieomgeving) geïnstalleerd. We plannen het onderhoud zoveel mogelijk buiten kantoortijden. We raden u daarom aan om het gebruik van de oefenomgeving daarop af te stemmen. Meer informatie leest u in de onderhoudskalender.
 

Oefenen  

Klikdemo's
 
Bent u benieuw hoe het Omgevingsloket werkt en wilt u aan de hand van een praktische casus worden meegenomen? Schrijf u dan in voor de klikdemo: oefenen in het Omgevingsloket. In mei en juni is er nog plek.
 
Functiegerichte sessies
 
In de functiegerichte sessies zoomen we in op de dagelijkse praktijk van medewerkers klantcontactcentrum, medewerkers vergunningverlening, toezicht en handhaving en medewerkers planvorming (beleidscyclus). Kijk op de website voor de data. 
 
Werkplaatsen
 
Ook voor de werkplaatsen Implementatie Omgevingswet kunt u zich nog aanmelden. Check snel de website!
 
Spreekuren
 
Elke dinsdag behandelen onze experts tijdens het Spreekuur Omgevingswet in anderhalf uur (van 13.00 tot 14.30 uur) inhoudelijke onderwerpen en kunt u vragen stellen over bijvoorbeeld het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), toepasbare regels, participatie of de bruidsschat.
 
In het spreekuur van dinsdag 31 mei komen de volgende onderwerpen aan bod: 
  • 13.00-13.45 uur: Toepasbare Regels 
  • 13.45-14.30 uur: DSO

Agenda bijeenkomsten  

Lessons learned werkplaatsen op 30 juni
Op 30 juni 2022 organiseert het programma Aan de slag met de Omgevingswet samen met Geonovum en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de online bijeenkomst Lessons learned werkplaatsen. Bent u benieuwd naar de ervaringen met de verschillende werkplaatsen? Meld u dan snel aan
 
Inspiratiedag 9 juni verplaatst naar 27 september
De Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet die stond gepland voor donderdag 9 juni is verplaatst naar dinsdag 27 september. U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier. Had u zich al aangemeld voor 9 juni? Dan vragen we u om zich opnieuw aan te melden voor 27 september. We zien u graag live in Spant! Bussum.
 
Evenementenagenda
Kijk voor meer informatie over de klikdemo's, functiegerichte sessies, werkplaatsen, spreekuren en (online) bijeenkomsten van bijvoorbeeld VNG, Geonovum en de Commissie m.e.r. in onze evenementenagenda.
 
 

Nieuw op iplo.nl  

Opslagtanks bij particulieren
Particulieren kunnen een opslagtank hebben voor de opslag van huisbrandolie. Deze valt meestal onder het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). In het Bal staan de regels voor het beëindigen van het gebruik van een ondergrondse opslagtank. Hoe weet u of er nog een 'vergeten' opslagtank in de grond ligt? Hoe kunt u die tank onklaar maken? En wanneer moet u hem verwijderen? Dit leest u op de nieuwe pagina Opslagtanks bij particulieren.
 
Energielabel voor kantoren
Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoren ten minste energielabel C hebben. Voor bedrijven die meer willen weten over de label C-verplichting heeft het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) op de pagina Energielabel bij kantoorgebouwen een link aangebracht naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De RVO verzorgt de informatievoorziening en ondersteuning aan bedrijven en ondernemers over onder meer het energielabel. 
 
Abonneren op IPLO Nieuws
Wilt u meer weten over de nieuwe informatie op iplo.nl? Dan kunt u zich abonneren op IPLO Nieuws. Elke maand verstuurt het IPLO deze nieuwsbrief met artikelen over toevoegingen aan de website, interviews met inhoudsdeskundigen en veel achtergrondinformatie over de leefomgeving en de Omgevingswet. Zie ook de IPLO Nieuws van mei

Bron: aan de slag met de omgevingswet 27-05-2022

Thema's: Omgevingswet

Tags: Omgevingswet