Hulp bij vergunningchecks voor activiteiten in het Omgevingsloket

Gemeenten maken toepasbare regels om aanvragen door inwoners en bedrijven in het Omgevingsloket te stroomlijnen. Een groot deel van de activiteiten in het Omgevingsloket is beschikbaar via de bruidsschat. Voor 7 activiteiten bevat de bruidsschat wél de indieningsvereisten, maar géén vergunningcheck. Hiervoor moeten toepasbare regels worden gemaakt. In 4 online sessies leggen we uit hoe de toepasbare regels voor die vergunningchecks met voorbeeldregels eenvoudig aan het DSO worden toegevoegd.

Toepasbare regels cruciaal voor digitale dienstverlening

Toepasbare regels zijn begrijpelijke vertalingen van uw juridische regels. U maakt toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Toepasbare regels dragen bij aan een goed niveau van de digitale dienstverlening voor inwoners en bedrijven. Zo voorkomt u dat het klantcontactcentrum (KCC) veel onnodige vragen krijgt over aanvragen en meldingen in het Omgevingsloket. De toepasbare regels bepalen de digitale dienstverlening van uw gemeente.

Online sessies oktober en november 2022

Experts van het programma Aan de slag met de Omgevingswet ondersteunen gemeenten in de maand oktober en november met verschillende sessies. Hierin wordt geoefend met het maken van toepasbare regels, Wabo 2.2.-activiteiten in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), vergunningchecks en aangepaste aanvraagformulieren. Voor alle DSO-activiteiten met lokale instellingen bieden we voorbeeldregels aan. Dat geldt ook voor 'nadere vrijstellingsregels'.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over de data, opzet van de sessie en een aanmeldformulier vindt u op de pagina Hulp bij vergunningschecks voor Omgevingsloket-activiteiten.

Bron: aan de slag met de Omgevingswet 13-09-2022