Nieuwsbrief Implementatie 20 september

Project IKT deelt ervaringen  
 
 
De koepels van gemeenten, provincies, waterschappen en rijkspartijen voeren sinds het begin van de zomer het project Indringend ketentesten (IKT) uit. Hierbij voeren overheden met vooraf uitgewerkte scenario’s testen uit binnen de keten van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Benieuwd naar de resultaten? Meld u dan aan voor de online bijeenkomst op 5 oktober.

8e Implementatiedag Omgevingswet: informatie, samenwerken en ontmoeting  
 
 Op dinsdag 27 september organiseren we de 8e Implementatiedag Omgevingswet, dit keer live in Spant! in Bussum.
Minister Hugo de Jonge is de keynotespreker in het plenaire deel. In 3 rondes (11.30 uur, 13.30 uur, 15.00 uur) kunt u daarna kiezen uit 30 (interactieve) workshops. Over gezondheid en veiligheid bijvoorbeeld. Of over Indringend Ketentesten, het omgevingsplan, Tijdelijke Alternatieve Maatregelen, milieueffectrapportage, archivering en nog veel meer. Neem een kijkje op onze website voor het volledige aanbod van workshops.
 
Pre-programma Dag van de Omgevingswet 2022  
 
Voorafgaand aan de Dag van de Omgevingswet 2022 op 6 oktober organiseert het netwerk van milieuprofessionals (VVM) in september en oktober enkele online 'voor dummies'-sessies. De sessies nemen de deelnemers in vogelvlucht mee in het hoe, wat en waarom van de Omgevingswet, het DSO, het omgevingsplan en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Ook is er een sessie over hoe u de informatie vindt die u nodig hebt om met de Omgevingswet aan de slag te gaan.
Kijk voor meer informatie op de website van de VVM
 
Podcast: Een groene revolutie op de daken  
 
Van hittestress tot hoosbui: om onze steden leefbaar te houden, hebben we meer groen nodig. Jan Henk Tigelaar (Rooftop Revolution) en Pamela Logjes (gemeente Den Haag) zien kansen op het grootste braakliggende terrein in de stad: de daken. Hun missie? Zoveel mogelijk duurzame daken, die bijdragen aan biodiversiteit, regenwateropvang, energieopwekking en recreatie. Het liefst, waar dat kan, allemaal gecombineerd op 1 dak.
Beluister de podcast.
 
Oefenen  
 
Werkplaats Grip op omgevingsplan

De werkplaats Grip op het omgevingsplan is voor gemeenten die hun omgevingsplan niet zelf kunnen of willen wijzigen en de samenwerking zoeken met een planbureau. In deze werkplaats krijgt u tips en tricks. Kijk in het nieuwsbericht voor meer informatie en meld u aan.
 
Nieuws voor gemeenten  
 
Nieuwe integrale staalkaarten: webinar en handboek online

Met de geïntegreerde versie van de staalkaarten biedt de VNG gemeenten een goede inspiratiebron voor het vormgeven van het eigen omgevingsplan. De VNG heeft een laatste versie van het Handboek opstellen omgevingsplan afgerond. Daarnaast is er een webinar opgenomen over het Handboek en de geïntegreerde staalkaarten. Lees meer hierover in het nieuwsbericht op de website van de VNG.

Nu beschikbaar: Bijsluiter TAM-IMRO omgevingsplan

De VNG heeft een eerste versie gepubliceerd van de Bijsluiter TAM-IMRO Omgevingsplan. Met de TAM-IMRO (Tijdelijke Alternatieve Maatregel - Informatiemodel Ruimtelijke Ordening) kunnen gemeenten via de IMRO-standaard en de bestaande voorziening Ruimtelijke Plannen het omgevingsplan wijzigen voor urgente gebiedsontwikkelingen. De bijsluiter bevat handvatten voor het gebruik van de TAM door gemeenten en is het resultaat van een proef die de VNG samen met 5 gemeenten in augustus en september heeft uitgevoerd.

Bijeenkomsten  
 
21 september: klikdemo

Op 21 september organiseren we een klikdemo, een praktijksessie waarin u de basis van het Omgevingsloket kunt leren kennen.

4 oktober en 18 oktober: Start online sessies Hulp bij vergunningcheck voor activiteiten Omgevingsloket

Bent u werkzaam bij een gemeente en heeft u ondersteuning nodig bij het maken van toepasbare regels onder andere voor vergunningchecks? Meld u dan aan voor de online sessies Hulp bij vergunningchecks voor activiteiten in het Omgevingsloket. De 1e serie van 4 sessies start op 4 oktober. De 2e serie start op 18 oktober.

6 oktober: Dag van de Omgevingswet 2022
Congres waarin alle ontwikkelingen rondom de invoering van de Omgevingswet aan bod komen. Kijk voor meer informatie op de website van de VVM.

11 oktober: Masterclasses Instrumentarium Omgevingsplan

Bent u binnen uw organisatie verantwoordelijk voor het opstellen van omgevingsplannen en bent u daarbij op zoek naar een praktisch kader? Meld u dan aan voor de online kennissessie instrumentarium omgevingsplan.

Half oktober: Oefenen met mijn DSO in functiegerichte sessies

Vanaf half oktober worden er weer functiegerichte sessies ingepland voor medewerkers KCC, balie en dienstverlening, VTH en planvorming. Hou deze nieuwsbrief in de gaten voor de data.

25 oktober: bijeenkomst lessons learned werkplaatsen

Van 10.00 tot 12.00 uur nemen we u mee in de opzet en uitwerking van verschillende werkplaatsen implementatie Omgevingswet. U kunt zich nu al aanmelden.

Elke dinsdag: spreekuren

Elke dinsdag behandelen onze experts tijdens het Spreekuur Omgevingswet inhoudelijke onderwerpen en kunt u vragen stellen over bijvoorbeeld het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en  toepasbare regels.


Evenementenagenda
Kijk in onze online evenementenagenda voor meer informatie over de spreekuren en andere bijeenkomsten.

EVENEMENTENAGENDA
 
 
 
   
 

Bron: aan de slag met de Omgevingswet 22-09-2022