Nieuwsbrief Implementatie 14 februari

Gezocht: goede lokale voorbeelden  

Hebt u als overheid goede juridische of toepasbare regels aangeleverd bij de oefenomgeving (pre-productieomgeving)? En wilt u die delen met andere overheden op de demo-omgeving, zodat zij weten waar zij tegenaan kunnen lopen en hoe ú dat heeft opgelost? Dan kunt u dit melden bij het Informatiepunt Leefomgeving. Het programma Aan de slag met de Omgevingswet bekijkt dan of het uw voorbeeld ook op de demo-omgeving kan zetten.

Tussen burgers en opportunistische bestuurders  

Leendert de Bruin, strategisch adviseur bij Allios Deite, pleit in een essay voor de noodzaak van een nieuw evenwicht tussen burgers, bedrijfsleven en bestuur.

Lees het essay van Leendert de Bruin.

Nieuws voor gemeenten  

Kijk terug: VTH-Netwerkbijeenkomst Bepalen bevoegd gezag

Op 8 februari vond de 2e VTH-Netwerkbijeenkomst plaats over het bepalen van het bevoegd gezag.

Gemist? U kunt de opname en presentaties nu terugkijken.

Nieuws over het Digitaal Stelsel Omgevingswet  

Omgevingsloket en andere functionaliteiten tijdelijk niet beschikbaar op 20 en 24 februari

Het Omgevingsloket is tijdelijk niet beschikbaar op 20 februari 2023 (productieomgeving) en 24 februari 2023 (oefenomgeving). Er vindt dan technisch onderhoud plaats. Het advies is om de oefenomgeving en de productieomgeving van het Omgevingsloket op deze data niet te gebruiken. De werkzaamheden zijn onderdeel van een robuust en toekomstvast DSO. Er worden geen functionele wijzigingen aangebracht. 
Lees meer hierover in het nieuwsbericht.

Overzicht beschikbare informatie demo-omgeving bijgewerkt

Half januari is de demo-omgeving opnieuw geleegd en opnieuw geladen met content, zoals de bruidsschatten voor alle gemeenten, de 4 Algemene Maatregelen van Bestuur, de Omgevingsregeling en actuele versies van werkzaamheden en de algemene set.
Ook zijn de geïntegreerde staalkaarten en model-toepasbare regels van de VNG geladen. En er zijn lokale voorbeelden met toepasbare regels toegevoegd. Zoals een aantal waterschaps- en omgevingsverordeningen, een voorbereidingsbesluit en een programma.
Op de pagina Beschikbare juridische en toepasbare regels demo-omgeving Omgevingsloket ziet u in een overzicht welke omgevingsdocumenten en toepasbare regels precies beschikbaar zijn.

Release-informatie voor release PI-25.2 van 10 februari

Op 10 februari vond de release plaats van versie PI-25.2 van het DSO. Deze release heeft onder andere veranderingen voor de onderdelen Vergunningcheck, Inloggen en Toepasbare regels maken en leveren. Alle veranderingen in deze release leest u op de pagina Releasenotes bij release PI-25.2 (10 februari 2023). 

Nieuw overzicht veranderingen in werkzaamheden januari

Er is een nieuw overzicht veranderingen werkzaamheden, trefwoorden en gerelateerde werkzaamheden (versie januari 2023) in het DSO. In het overzicht ziet u alle veranderingen die gelden vanaf 1 februari. U kunt dit overzicht gebruiken als u toepasbare regels maakt en daarvoor werkzaamheden en activiteiten koppelt.

Klikdemo's maart en april  

Ga nu oefenen met het Omgevings­loket! Er zijn data beschikbaar in maart en april. Meld u aan voor de klikdemo's

 Bijeenkomsten  

28 februari: Leveranciersdag

1 maart, 22 maart en 19 april:
Mijn DSO voor medewerkers KCC, balie en dienstverlening

6 maart, 20 maart, 3 april en 17 april:
Klikdemo's: praktijksessie Oefenen met het Omgevingsloket

9 maart: Vervolgsessie samenwerken onder de Omgevingswet

Meer bijeenkomsten vindt u in de evenementenagenda op onze website.

EVENEMENTENAGENDA

Spreekuur Omgevingswet  

Kom naar het online Spreekuur Omgevingswet! Elke dinsdag van 13.00-14.00 uur beantwoorden de experts van ons programma daar graag al uw vragen over het DSO en Toepasbare regels.

Op 21 en 28 februari is er geen spreekuur.

Nieuw op iplo.nl  

IPLO en...2022

Ruim 21.000 vragen kreeg het Informatiepunt Leefomgeving het afgelopen jaar binnen. Waar gingen al die vragen over? En naar welke informatie zochten mensen het meest op de website? In de 2e aflevering van 'IPLO en…' een overzicht van waar de kennisexperts van het IPLO in 2022 druk mee waren.
Lees het artikel IPLO en... 2022.

IPLO Nieuws

Blijf op de hoogte met IPLO Nieuws, de nieuwsbrief van het Informatiepunt Leefomgeving! Zie de IPLO Nieuws van februari 2022.

Bron: Aan de slag met de Omgevingswet 14-02-2023