Nieuwsbrief Implementatie 15 maart

Groen licht Eerste Kamer: Invoering Omgevingswet op 1 januari 2024  

De Omgevingswet, die een groot aantal wetten en regels voor onze leefomgeving bundelt, wordt per 1 januari 2024 ingevoerd. Dat is de uitkomst van een hoofdelijke stemming in de Eerste Kamer op 14 maart (41 voor en 29 tegen) over het Koninklijk Besluit dat de invoering op deze datum regelt. Lees meer over de invoering van de Omgevingswet in het nieuwsbericht.

 
Nieuw: Leerkring Gezonde leefomgeving  

In april gaat de Leerkring Fysiek en sociaal werken samen aan de gezonde leefomgeving van start. In april, juni en oktober staan 5 (fysieke en online) bijeenkomsten gepland voor deze nieuw op te richten leerkring. Medewerkers van overheden die werkzaam zijn in het fysieke en sociale domein en interesse en ervaring hebben in de gezonde leefomgeving, kunnen zich hiervoor aanmelden via het inschrijfformulier. Lees meer over de leerkring Gezonde leefomgeving.

Oefenen  

Nieuwe data werkplaats Grip op omgevingsplan

Voor gemeenten die hun omgevingsplan niet zelf kunnen of willen wijzigen en de samenwerking zoeken met een planbureau, biedt het programma Aan de slag met de Omgevingswet de (online) werkplaats Grip op omgevingsplan aan. De werkplaats is een verdieping op de werkplaats Dierenpension. U kunt zich aanmelden voor de werkplaatsen die vanaf 29 maart 2023 starten.

Meld u aan: werkplaats Eerste wijzigingsbesluit

In de werkplaats Eerste wijzigingsbesluit werkt u aan de strategische keuzes en de tekst van het eerste wijzigingsbesluit voor het omgevingsplan van uw gemeente. Ook beproeven we het aanleveren van de wijziging aan de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen. Deze werkplaats wordt georganiseerd door de VNG en het programma Aan de slag met de Omgevingswet. U kunt zich nu aanmelden voor de werkplaats Eerste wijzigingsbesluit.

Hulp bij vergunningchecks voor activiteiten in het Omgevingsloket (speciaal voor gemeenten)  

Gemeenten maken toepasbare regels om aanvragen door inwoners en bedrijven in het Omgevingsloket te stroomlijnen. Een groot deel van de activiteiten in het Omgevingsloket is beschikbaar via de bruidsschat. Voor 9 gemeentelijke activiteiten bevat de bruidsschat wél de indieningsvereisten, maar géén vergunningcheck. Gemeenten moeten hiervoor zelf toepasbare regels maken. In 3 series van elk 3 online sessies in april, mei en juni 2023 leggen we uit hoe de toepasbare regels voor die vergunningchecks worden opgesteld. Meer informatie vindt u op de pagina Hulp bij vergunningchecks voor activiteiten in het Omgevingsloket.

Wijzigingen doorvoeren in omgevingsplannen  

Een van de allereerste besluiten die een gemeente onder de Omgevingswet gaat nemen, is een wijzigingsbesluit. Maar hoe leg je zo’n wijziging vast? In dit artikel duikt Geonovum in de standaarden voor de mogelijkheden om wijzigingsbesluiten vast te leggen.

Basisadviezen voor een gezonde leefomgeving  

Als de leefomgeving gezond wordt ingericht, kan gezondheidswinst worden geboekt. GGD Hollands Noorden heeft de website Basisadviezen Gezonde Leefomgeving ontwikkeld om gemeenten (en initiatiefnemers) te helpen om gezondheid een volwaardige plek te geven bij ruimtelijke initiatieven. Kennis over de gezonde leefomgeving, data, informatie én beleidsadviezen komen hier samen.

Nieuws voor gemeenten  

Transitieplan en handboek omgevingsplan

Wilt u als gemeente zelf een Handboek omgevingsplan opstellen of hier een opdracht voor geven? Aandacht voor het transitieproces is daarbij belangrijk. Ter informatie en als voorbeeld: de gemeente Oldenzaal heeft hier in 2021 een transitieplan (pdf) voor opgesteld.

Neem contact op met uw Regionaal Implementatiecoach Omgevingswet (RIO) als u zelf ook met het transitieplan aan de slag bent of gaat. Uw RIO kan beoordelen of u dit eventueel met meerdere organisaties samen zou kunnen oppakken.

Zijn uw bestemmingsplannen zichtbaar in het Omgevingsloket?

Alle geldende bestemmingsplannen worden onderdeel van het omgevingsplan van rechtswege. Om deze plannen zichtbaar te maken in het Omgevingsloket moet de dossierstatus op Ruimtelijkeplannen.nl op orde zijn. Controleer en actualiseer daarom de dossierstatus van uw bestemmingsplannen.

De Omgevingswet in de praktijk  

Lilian Waaijman is adviseur bij Rho-adviseurs. Zij ondersteunt collega's bij Rho en projectteams bij gemeenten met het maken van omgevingsplannen. In een interview vertelt zij over haar ervaringen met het werken aan omgevingsplannen in de praktijk. Lees het interview met Lilian Waaijman.

Nieuws voor leveranciers en ontwikkelaars  

Nieuwe ebMS-certificaten begin mei 2023 in het DSO

Begin mei 2023 vervangen de beheerders van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) de ebMS-certificaten. Dit is nodig omdat de certificaten gaan verlopen. Lees meer over de nieuwe ebMS-certificaten in het nieuwsbericht.

Stap voor eind maart over op versie 1 van API CPA Aanbieden

Eind maart 2023 wordt versie 0 van de API 'CPA Aanbieden' uitgefaseerd. We adviseren leveranciers en overheden die aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) met Digikoppeling, om voor eind maart over te stappen naar versie 1 van de API. Lees meer over versie 1 van de API 'CPA Aanbieden' op het Ontwikkelaarsportaal. 

 Spreekuur Omgevingswet  

Kom naar het online Spreekuur Omgevingswet

Iedere dinsdag beantwoorden de experts van ons programma van 13.00-14.00 uur al uw vragen over het DSO en Toepasbare regels.

Bijeenkomsten  

20 maart, 3 april en 17 april: Klikdemo's: praktijksessie Oefenen met het Omgevingsloket

22 maart en 19 april: Mijn DSO voor medewerkers KCC, balie en dienstverlening

23 maart: Themabijeenkomst Omgevingsvisie in het DSO

24 maart:  Netwerk Omgevingsplan | Het verwerken van wijzigingen in het omgevingsplan

28 maart: VTH-Netwerkbijeenkomst | Bodem, deel 1

4 april: VTH-Netwerkbijeenkomst | Bodem, deel 2

11 april: Leveranciersdag

14 april: Netwerk Omgevingsplan | De structuur van het omgevingsplan

Meer bijeenkomsten vindt u in de evenementenagenda op onze website.

EVENEMENTENAGENDA

 
 

 

Bron: Aan de slag met de Omgevingswet 16-03-2023