Nieuwsbrief Implementatie 28 maart

RIO Vincent Aalbers: schat de persoonlijke factor op waarde  

'Het gaat erom het goede gesprek te organiseren; in een gemeente, tussen gemeenten of tussen een gemeente en een omgevingsdienst. Daarbij gaat het vaak maar gedeeltelijk om de inhoudelijke kant en is de persoonlijke kant veel belangrijker.'

Dit zegt Regionaal Implementatiecoach Omgevingswet (RIO) Vincent Aalbers. RIO's ondersteunen overheden en uitvoeringsorganisaties bij de invoering van de Omgevingswet. Vincent heeft de regio's Brabant-Noord en Brabant Zuid-Oost in zijn portefeuille. In een interview vertelt hij over zijn dagelijkse praktijk.

Oefenen  

Deelnemen aan werkplaats implementatie

Wilt u samen met ketenpartners een implementatievraagstuk doorlopen of samen met een planbureau goed uitgerust zijn om een omgevingsplan op te stellen? Voor deze en ook andere werkplaatsen kunt u zich nog aanmelden op de pagina Werkplaatsen implementatie Omgevingswet.

Hulp bij vergunningchecks

Bent u regelanalist? Schrijf u dan in voor de informatiesessies Hulp bij vergunningchecks

Leerkring Fysiek en sociaal werken samen aan de gezonde leefomgeving

In april 2023 gaat de Leerkring Fysiek en sociaal werken samen aan de gezonde leefomgeving van start. In de leerkring onderzoekt u de gezonde leefomgeving samen met collega's uit het sociale en fysieke domein van andere overheden. Dit doet u aan de hand van het instrumentarium van de Omgevingswet.

Werkt u bij een gemeente, provincie, waterschap of andere overheid in het fysieke of sociale domein? En heeft u interesse en ervaring in de gezonde leefomgeving? Kijk dan op de pagina Leerkring Fysiek en sociaal werken samen aan de gezonde leefomgeving voor meer informatie, de voorwaarden voor deelname en het aanmeldformulier. 

Save the date: Lessons learned op 9 mei!

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet organiseert op dinsdag 9 mei van 10.00-12.00 uur voor de 6e keer een online sessie Lessons learned werkplaatsen Omgevingswet. Tijdens deze bijeenkomst komen de volgende werkplaatsen aan bod:

  • Soortenbescherming
  • Bedrijfsleven 
  • Energietransitie
  • Grip op omgevingsplan (verdieping)
  • Samenwerkingsafspraken
  • Koppeling werkzaamheden en activiteiten

Vanaf volgende week kunt u zich voor deze Lessons learned werkplaatsen aanmelden. Meer informatie volgt op de website!

Werkplaats Eerste wijzigingsbesluit

In de werkplaats Eerste wijzigingsbesluit werkt u aan de strategische keuzes en de tekst van het eerste wijzigingsbesluit voor het omgevingsplan van uw gemeente. Ook beproeven we het aanleveren van de wijziging aan de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Wilt u hier meer over weten? Kijk dan op de webpagina Werkplaats Eerste wijzigingsbesluit van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. 

Werkplaats Grip op omgevingsplan

Voor gemeenten die hun omgevingsplan niet zelf kunnen of willen wijzigen en de samenwerking zoeken met een planbureau, biedt het programma Aan de slag met de Omgevingswet de (online) werkplaats Grip op omgevingsplan aan. U kunt zich nog aanmelden voor de werkplaatsen (verschillende data per leverancier).

Nieuws over het Digitaal Stelsel Omgevingswet  

Release-informatie beschikbaar voor release PI-25.5

Op 24 maart 2023 vond de release plaats van versie PI-25.5 van het DSO. Deze release heeft veranderingen voor onder andere de onderdelen Vergunningcheck, Maatregelen op maat en Aanvragen en meldingen ontvangen. Alle veranderingen in deze release leest u op de pagina Releasenotes bij release PI-25.5 (24 maart 2023).

Overzicht toepasbare regels (kruismatrix) bijgewerkt

De pagina Beschikbare toepasbare regels en behandeldienstinstellingen op de oefenomgeving van het DSO (kruismatrix) is bijgewerkt met een nieuwe versie van de kruismatrix. In deze versie is de planning van vergunningchecks voor rijksregels voor 2023 verwerkt.

Nieuws voor leveranciers en ontwikkelaars  

Nieuwe ebMS-certificaten: controleer uw verbinding!

Op maandag 1 mei en woensdag 3 mei 2023 vervangen de beheerders van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) de ebMS-certificaten. Dit is nodig, omdat deze gaan verlopen. We vragen leveranciers en overheden die zelf aansluiten, hun verbindingen via Digikoppeling daarna te controleren. Lees meer over de ebMS-certificaten in het nieuwsbericht.

Spreekuur Omgevingswet  

Kom naar het online Spreekuur Omgevingswet! Iedere dinsdag beantwoorden de experts van ons programma van 13.00-14.00 uur al uw vragen over het DSO en Toepasbare regels.

Bijeenkomsten  

3 april en 17 april: Klikdemo's: praktijksessie Oefenen met het Omgevingsloket

4 april: VTH-Netwerkbijeenkomst | Bodem, deel 2

6 april t/m 20 april:  Hulp bij vergunningchecks voor activiteiten in Omgevingsloket, serie 1

11 april: Leveranciersdag

12 april: Ruimte voor gezond én circulair in de leefomgeving

14 april: Netwerk Omgevingsplan | De structuur van het omgevingsplan

17 april van 13.00 tot 17.00 uur: Eerste bijeenkomst Leerkring Fysiek en sociaal werken samen aan de gezonde leefomgeving 

19 april: Mijn DSO voor medewerkers KCC, balie en dienstverlening

EVENEMENTENAGENDA

 Nieuw op iplo.nl  

 Helpcentrum in het Omgevingsloket

Om initiatiefnemers te ondersteunen bij het gebruik van het Omgevingsloket is het Helpcentrum beschikbaar. In het Helpcentrum vinden initiatiefnemers antwoorden op veelgestelde vragen. Ook krijgen ze hulp direct in de schermen van de verschillende onderdelen. Lees meer op de pagina Het Helpcentrum van het Omgevingsloket.

Netwerk Ruimte deelt kennis over Omgevingswet

Het netwerk Ruimte, met experts van Rijkswaterstaat en het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO), houdt op dinsdag 4 april een bijeenkomst over de Omgevingswet. Onderwerpen zijn: evenementen onder de Omgevingswet en de bevoegdheden uit de Wet ruimtelijke ordening straks onder de Omgevingswet. Lees meer over de bijeenkomst van het netwerk Ruimte op iplo.nl.

Bron: Aan de slag met de Omgevingswet 30-03-2023