Wat is het effect van de nieuwe daglichtfactor op het schetsontwerp?

Per 1 januari 2024 komt er een nieuwe eis voor de daglichtfactor. Het is nu al handig om bij een schetsontwerp vooruit te kijken naar die nieuwe norm. Maar hoe doe je dat in een vroege fase? Dit was een mooie aanleiding voor het afstudeeronderzoek bij DGMR van Tjiko de Gooijer, student bij Hogeschool Rotterdam.

Parametrisch model

Geen complexe daglichtsimulatie, maar rekenen op basis van vastgestelde variabelen met een parametrisch model. Voor architecten zou het ideaal zijn, maar is het ook betrouwbaar? Met de nieuwe daglichtfactor volgens NEN-EN 17037 ontstaat een betere methode om de kwaliteit voor daglicht te beoordelen. De nieuwe norm is duidelijk anders dan de huidige norm. Daarom is het verstandig om bij woningbouw al in een vroeg stadium het ontwerp te toetsen. Met een beperkte input is het mogelijk om snel een berekening te maken. Tjiko onderzocht dit door een parametrisch model te ontwikkelen in samenwerking met diverse DGMR-collega’s.

Dit model zorgt ervoor dat verschillende ontwerpscenario’s eenvoudig met elkaar vergeleken kunnen worden. Om de uitkomsten te toetsen, legde hij ze naast de resultaten uit de uitgebreide Gebouwprestatie-software van DGMR. Deze uitkomsten kwamen behoorlijk met elkaar overeen, zo bleek. En hoe kleiner de afmeting waarmee gerekend werd, hoe nauwkeuriger het resultaat. Dit komt de betrouwbaarheid voor architecten dus ten goede. Onder begeleiding van Hans Bosch van DGMR Software en Gertjan Verbaan van DGMR Bouw ontwikkelde Tjiko een mooie tool voor architecten.

Gratis tool voor architecten

Resultaat is een flinke set met uitkomsten, waarbij de architect met DesignExplorer kan spelen met de verschillende parameters in de vorm van schuifjes. Meer info en de link naar deze gratis tool is te vinden in de whitepaper ‘Adviestool voor een nieuwe daglichtnorm’.

DGMR loopt voorop met kennis over daglicht. We ontwikkelden hiervoor niet alleen software, we denken ook graag mee met architecten. Voor oplossingen om een goede daglichtkwaliteit te halen en te voldoen aan de nieuwe norm.

Download onze whitepaper

Adviestool voor een nieuwe daglichtnorm

Afstuderen bij DGMR betekent veel ruimte krijgen om zelfstandig een onderzoek op te zetten en uit te voeren. Daarbij geholpen door de experts van DGMR. Studenten leveren niet alleen een onderzoeksverslag, maar vertalen hun bevindingen in een heuse whitepaper.

Bron: dgmr.nl 10-03-2023

Auteur: Tjiko de Gooijer,

Thema's: Bouwtechniek

Tags: Binnenmilieu