Nieuwsbrief Implementatie 27 juli 2023

Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)  
 
Checklist voor de bruidsschat in de productieomgeving

De VNG heeft een checklist gepubliceerd met 13 acties met betrekking tot de bruidsschat. Gemeenten kunnen deze acties uitvoeren ter voorbereiding op de inwerkingtreding van de Omgevingswet. 

De checklist is gepubliceerd naar aanleiding van het beschikbaar komen van de juridische en toepasbare regels van de bruidsschat in de productieomgeving van de landelijke voorzieningen van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

Vooraankondiging BeSi

In de volgende nieuwsbrief leest u meer over de Beschermde Soorten Indicator (BeSi). De tool voor natuurbescherming bij vergunningverlening is onlangs live gegaan en focust op de 20 meest voorkomende activiteiten. Benieuwd? Hou de volgende nieuwsbrief in de gaten.

Oefenen  
 
Spreekuur Planmakers
Iedere gemeente moet op 1 januari 2024 de Bruidsschat in beheer nemen. Bent u al zo ver? Op maandag 31 juli (13.00-13.30 uur) start de reeks met spreekuren voor planmakers.

Bent u niet in de gelegenheid aan te sluiten? U bent vanaf 31 juli elke 2 weken welkom met alle vragen waar u als planmaker tegenaan loopt. Bijvoorbeeld over het in beheer nemen van de Bruidsschat als plan, maar ook wijzigingen die u door wilt voeren en het effect hiervan op de keten.
Nieuwe werkplaatsen Grip op omgevingsplan
In de werkplaats Grip op omgevingsplan gaan we dieper in op het instrument omgevingsplan. Vanaf september beginnen nieuwe sessies. Meer informatie en aanmelden kan op onze website.

Nieuwe sessies Vergunningcheck en Regelanalisten
In september en oktober zijn nieuwe sessies ingepland voor 'Hulp bij vergunningchecks in het Omgevingsloket' en 'Wat is en doet een regelanalist?'. Kijk op onze website voor de nieuwe datums en het aanmeldformulier.

Werkplaatsen Implementatie Omgevingswet
Bent u geïnteresseerd in een werkplaats waarin u eigen lokale of regionale casuïstiek kunt inbrengen? Experts van het programma Aan de slag met de Omgevingswet gaan samen met u en uw ketenpartners op zoek naar oplossingen. Wij horen graag welke onderwerpen bij u spelen. Meld u aan voor een werkplaats. We nemen snel contact met u op.
 
DSO Community regelanalisten en planmakers
 
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet heeft zijn community voor regelanalisten omgedoopt tot DSO Community voor regelanalisten en planmakers. De community is daarmee breder van opzet. Vakgenoten binnen het DSO-domein kunnen hierin met elkaar sparren en ervaringen uitwisselen over toepasbare regels of omgevingsdocumenten.
 
Lees meer over de DSO Community
   
Overgangstermijnen omgevingsplan en -visie bekend  
 
Nadat in maart van dit jaar de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet is vastgesteld, zijn nu in overleg met het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Unie voor Waterschappen de overgangstermijnen bepaald.
 
Nieuws voor gemeenten  
 
Netwerkbijeenkomsten terugkijken

De afgelopen periode vond een bijeenkomst van het Netwerk omgevingsplan plaats over parallel wijzigen van het omgevingsplan. Met een update vanuit de VNG en presentaties van de gemeenten Deventer en Lansingerland over hun aanpak. Sessie gemist? Bekijk hier de opname en presentaties.

Omgevingsplan wijzigen? Gebruik de keuzehulp

Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet moeten gemeenten hun omgevingsplan kunnen wijzigen.Wordt het een BOPA, een planwijziging met STOP/TPOD of een planwijziging met TAM-IMRO? De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) ontwikkelde een keuzehulp om te bepalen welke instrumenten daarbij in te zetten.
 
Kennis- en relatienetwerken Omgevingswet  
 
Dag van de Omgevingswet
Op 5 oktober organiseert de VVM weer een Dag van de Omgevingswet. Ontmoet deze dag collega's en experts, deel ervaringen over de implementatie én inzichten over de laatste ontwikkelingen. Marjolein Jansen, directeur-generaal Ruimtelijke Ordening BZK, is een van de sprekers tijdens het plenaire programma.

Omgevingswet in de Zomerspecial Platform 31

In de Zomerspecial van Platform 31 vind je een selectie uit de publicaties en podcasts, tips, tools en praktijkvoorbeelden die zij het afgelopen half jaar publiceerden.
Hier zitten ook artikelen over de Omgevingswet bij:

Maximale inspanning voor inwoners en bedrijven  

Werkbezoek Marjolein Jansen aan regio's Twente en IJsselland

Het maximale doen om inwoners en bedrijven goed te ondersteunen. In de regio’s IJsselland en Twente willen de samenwerkende partners dat op een pragmatische en doelgerichte manier bereiken. Onlangs kreeg directeur-generaal Ruimtelijke Ordening BZK Marjolein Jansen tijdens een werkbezoek een update over de stand van zaken. De gemeente Raalte trad op als gastheer.

Met wethouder Ben Nijboer en Hubert Weitenberg, voorzitter Regiegroep, blikken we terug op het werkbezoek.
 
Bijeenkomsten  
 
31 juli
Spreekuur planmakers (vanaf 31 juli elke 2 weken)

18 augustus
Netwerk omgevingsplan: Vragenuur Bruidsschat

23 augustus
Klikdemo: Oefenen in het Omgevingsloket

4 september
Werkplaats Grip: de verdieping

6 september
Oefensessie | Mijn DSO voor medewerkers KCC, balie en dienstverlening

12 september
Kennissessie Vakantieparken en Omgevingswet

13 september
Online sessie: Wat is en doet een regelanalist?

14 september
Hulp bij vergunningchecks voor activiteiten in Omgevingsloket

18 september
Klikdemo: Oefenen in het Omgevingsloket
 
EVENEMENTENAGENDA
 
 

Bron: Aan de slag met de Omgevingswet 29-07-2023