Nieuws 2021

Omgevingsplanregels ter beperking van de maatschappelijke impact van brand

De publicatie Omgevingsplanregels ter beperking van de maatschappelijke impact van brand biedt een kader waarmee ruimtelijk relevante brandveiligheidsrisico's al in een vroeg stadium van de totstandkoming van een omgevingsplan kunnen worden meegewogen. De publicatie kan veiligheidsregio's helpen bij hun adviezen over omgevingsplannen aan het bevoegd gezag.

Omgevingswet koerst aan op 1 juli 2022

Minister Ollongren, VNG, IPO en Unie van Waterschappen blijven aankoersen op een verantwoorde inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 juli 2022. Steeds meer overheden zijn aangesloten op het DSO, ze oefenen met het stelsel en regelen hun eigen processen in. De bestuurlijke partners hebben de minister tijdens het Bestuurlijk Overleg van 8 december opgeroepen het ontwerp van het Koninklijk Besluit, met de inwerkingtredingsdatum van 1 juli 2022, op korte termijn aan het parlement aan te bieden.

Programma Aan de slag met de Omgevingswet 14 december 2021

Inhoud Terugblik Inspiratiedag Winnaars Aandeslag-Trofee: Gemeente Hengelo! Omgevingswet koerst aan op 1 juli 2022 Regionale Implementatiecoaches Omgevingswet Natura 2000-besluiten op de oefenomgeving beschikbaar Maandelijkse update november Nieuwe conceptversie Zaaktypecatalogus Omgevingswet Gepland onderhoud december 2021 Omgevingsvisie, het instrument om opgaven op te pakken Catalogus Omgevingswet: informatie bij elkaar Roeien met nieuwe riemen Agenda online bijeenkomsten

DSO-experts: uitstel Omgevingswet onvermijdelijk

De Eerste Kamer liet zich vorige week bijpraten over de technische stand van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Conclusie: de meeste experts vinden het onverantwoord om op 1 juli 2022 van start te gaan

Nieuwsbrief Bouwen met kwaliteit december 2021

Dit is alweer de laatste editie van de Nieuwsbrief Bouwen met kwaliteit van het jaar. Sinds onze vorige nieuwsbrief in oktober jl. is er weer veel op het terrein van Bouwen en Energie te melden. We wensen iedereen dan ook veel leesplezier en heel fijne en gezonde feestdagen.

Maandelijkse update november 2021

We informeren u via een maandelijkse update over de stand van zaken van het werkend stelsel van de Omgevingswet. De Update Aan de slag met het werkend stelsel Omgevingswet neemt u elke maand mee in de ontwikkeling van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

Nieuwe visie rookwerendheid in Bouwbesluit

Met de komst van de Omgevingswet en de daaronder vallende nieuwe bouwregelgeving het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) in het verschiet, is de bouwwereld zich aan het voorbereiden op de meest ingrijpende regelwijziging namelijk rookwerendheid.

InfoMil Actueel 348

Inhoud: Herinnering: Geef uw mening over de websites rondom de Omgevingswet Internetconsultatie actualisatie energiebesparingsplicht en informatieplicht Overheden oefenen met gebruiksvriendelijkheidstesten Omgevingsloket Blog - Kansen en bedreigingen van de Omgevingswet Europese Commissie publiceert de EU-Bodemstrategie voor 2030

Programma Aan de slag met de Omgevingswet 24 november 2021

Inhoud: Programma Inspiratiedag Stem op uw favoriet! Hulp bij eigen oefenactiviteiten Nieuwe werkplaats dierenpension Gebruiksvriendelijkheid Omgevingsloket Gepland onderhoud december 2021 Storing melden- Digitaal Stelsel Omgevingswet Blog - Kansen en bedreigingen van de Omgevingswet Handreiking participatie en de Omgevingstafel Energiebesparingsplicht en informatieplicht Agenda online bijeenkomsten Nieuw op aandeslagmetdeomgevingswet.nl en iplo.nl

Update maatregelen voor aanvullen verzoeken DSO

Sinds kort is er een nieuwe algemene set indieningsvereisten op de oefenomgeving van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) beschikbaar. Echter, als een initiatiefnemer een verzoek wil aanvullen dat hij vóór 2 november 2021 heeft ingediend, ontstaan er wachtrijen die vertraging en foutmeldingen veroorzaken voor andere initiatiefnemers in de oefenomgeving van het Omgevingsloket en in de Samenwerkfunctionaliteit.

Overheden oefenen met gebruiksvriendelijkheidstesten Omgevingsloket

Afgelopen maanden volgden ruim 100 medewerkers van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk het 3-delige trainingsprogramma Gebruiksvriendelijkheid testen in het Omgevingsloket. Als straks de Omgevingswet in werking treedt, moet een burger of bedrijf bijvoorbeeld een vergunning efficiënt, effectief en prettig kunnen aanvragen in het nieuwe Omgevingsloket. Maar hoe richt u dat aanvraagproces zo gebruiksvriendelijk mogelijk in? En hoe test u dit bij de gebruikers?

Tien miljoen voor realisatie Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

‘De grote maatschappelijke opgaven voor de ontwerp-, bouw- en installatiesector te realiseren vragen om het veel slimmer benutten van data. Voor de uitwisseling van data tussen ketenpartners is een digitaal stelsel nodig. DSGO maakt het mogelijk om dat op een geavanceerde manier te doen’, zegt Ries Bode (voorzitter digiteam en kwartiermaker voor het programma DSGO)

Update maatregelen voor aanvullen verzoeken DSO

Sinds kort is er een nieuwe algemene set indieningsvereisten op de oefenomgeving van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) beschikbaar. Echter, als een initiatiefnemer een verzoek wil aanvullen dat hij vóór 2 november 2021 heeft ingediend, ontstaan er wachtrijen die vertraging en foutmeldingen veroorzaken voor andere initiatiefnemers in de oefenomgeving van het Omgevingsloket en in de Samenwerkfunctionalitei

Aandachtspunten VNG voor Wet kwaliteitsborging bouwen

De Eerste Kamer heeft op 9 november een mondeling overleg gehad met minister Ollongren (BZK) over de vragen die nog leven over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). De VNG heeft vooraf enkele aandachtspunten meegegeven. Die zijn ook in het debat meegenomen.

Standaardbrieven VTH regio IJsselland beschikbaar

De Omgevingswet heeft veel impact op de VTH-processen. Eén van de onderwerpen waar VNG veel vragen over krijgt zijn de aanpassingen op de VTH standaardbrieven. Ter inspiratie stelt Regio IJsselland zijn standaardbrieven beschikbaar.