Masterclasses: gemeenten aan de slag met woningdelen en woningsplitsen
Datum:7-10-2025
Starttijd:10:00:00
Eindtijd:15:00:00
Locatie:N.tb.
Gemeenten hebben een sleutelrol bij woningdelen en woningsplitsen. Hoe makkelijker het voor particulieren, woningcorporaties, marktpartijen of huurders is om woningen te delen en splitsen, hoe eerder en vaker ze dat zullen doen. Platform31 publiceerde een handreiking voor gemeenten met dertig tips en aanbevelingen hoe zij woningdelen en woningsplitsen mogelijk én gemakkelijker kunnen maken. Voor G40-gemeenten (en in overleg voor andere gemeenten) organiseert Platform31 een serie van drie masterclasses die gemeenten verder helpt om concreet aan de slag te kunnen.
Achtergrond
Woningdelen en woningsplitsen draagt bij aan het oplossen van het woningtekort. En veel varianten kosten weinig geld en moeite. Gemeentelijke regelgeving en beleid kan het beter benutten van de bestaande voorraad maken of breken. Het omgevingsplan (voormalig bestemmingsplannen) staat woningdelen of woningsplitsen niet altijd toe. Naast een omgevingsvergunning kan er ook nog aanvullend een omzettingsvergunning (verkamering) of een woningvormingsvergunning (splitsing) nodig zijn voor bepaalde categorieën schaarse woningen, of voor wijken waar de leefbaarheid onder druk staat. Soms zijn vergunningen wenselijk, maar vaak ook niet, en zijn er andere oplossingen en beheermaatregelen mogelijk.
Ook te strakke beleidsregels kunnen woningdelen en woningsplitsen in de weg zitten. Te strakke regels betekent echter minder of onbenutte woonruimte. Daarom pleiten we voor lokale afweging per woningdeelvariant die ook per gebied/wijken binnen een gemeente kan verschillen. In de masterclasses gaan we met elkaar in gesprek en aan de slag hoe je als gemeente woningdelen en woningsplitsen mogelijk en gemakkelijker kunt maken. Dit doen we op een interactieve manier.
Voor wie?
De masterclasses zijn bedoeld voor G40-gemeenten die:
- bezig zijn met, of aan de slag willen met één of meerdere vormen van woningdelen en/of woningsplitsen;
- een hoge bouwopgave hebben; of
- juist beperkte (bouw)ruimte hebben én meer inzicht willen krijgen in wat het inzetten op woningdelen en -splitsen de gemeente oplevert.
De masterclasses zijn interessant voor:
- beleidsadviseurs uit het ruimtelijk en woondomein, zoals beleidsadviseurs en strategen wonen of ruimtelijke ordening, planologen, coördinatoren en plantoetsers vergunningen, handhaving of woningbouwtoezicht;
- adviseurs uit het sociaal domein die zich bijvoorbeeld bezighouden met het huisvesten van aandachtsgroepen.
We moedigen gemeenten aan met met maximaal drie collega’s uit verschillende domeinen te komen, zodat het gesprek tussen fysiek (wonen en ruimtelijke ordening), fysiek én sociaal en tussen beleid en uitvoering plaatsvindt. De masterclass over de juridisch-planologische mogelijkheden is ook interessant voor ruimtelijke ordeningsjuristen en juristen met kennis van de Huisvestingswet.
Let op: we vragen iedere deelnemer om zich afzonderlijk in te schrijven.
Bron: Platform31 11-04-2025