De VNG pleit er in haar reactie op het wijzigingsvoorstel van de bouwregels (Bbl) voor om met ministeries en koepels vooral aan de voorkant samen de bouwregelgeving te gaan aanvliegen. We moeten de bouwregelgeving minder vanuit incidenten of reactief oppakken, maar vanuit de uitvoeringsaanpak.
In het belang van gebouweigenaren is dringend inzicht nodig in de staat van funderingen van gebouwen. Betrokken partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om dit inzicht te geven. De VNG pleit ook voor een stevige landelijke aanpak om de schade te beperken en meer tempo te maken bij funderingsherstel.
De ministerraad heeft op voorstel van minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ingestemd met een wijzigingsvoorstel van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Het voorstel past de regels voor kwaliteitsborging voor het bouwen aan. Daarin wordt geregeld dat gemeenten de bevoegdheid krijgen om bij nieuwe gebouwen, die op kleine punten afwijken van de technische bouwregels, het gebruik toch toe te staan. Dit kan alleen als de kosten van eventueel herstel van die kleine afwijkingen redelijkerwijs niet in verhouding staan tot de baten daarvan. Het voorstel is gisteren naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd.
Gemeenten en veiligheidsregio’s hebben sinds 2011 houvast gekregen in de organisatie van het evenementenproces in de vorm van de landelijke Handreiking Evenementenveiligheid (HEV). Na een actualisatie in 2018 volgt dit jaar weer een actualisatieslag.
Hierbij zend ik u het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving in verband met het regelen van een maatwerkvoorschrift ingebruikname.
Eerder dit jaar heeft de Evaluatiecommissie Omgevingswet haar eerste rapport over de Omgevingswet getiteld In werking, maar onderbenut: reflectierapport Omgevingswet 2024, aan de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) gestuurd.
Minister Mona Keijzer (VRO) heeft op 7 april per brief antwoord gegeven op vragen van de commissie IenW/VRO over de Wkb. Een daarvan betrof het verzoek om de Wkb in te trekken. De VNG is hierop om reactie gevraagd. Op dit moment vinden we het intrekken van de Wkb niet wenselijk
In dit recente IBR-rapport wordt dieper ingegaan op de betekenis van het begrip ‘bouwwerk’. De Wet kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb), die op 1 januari 2024 in werking trad, introduceert dit in het publiekrecht al bekende begrip op verschillende plaatsen, waaronder artikel 7:758 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek (BW). In zowel de Wkb als het BW ontbreekt echter een duidelijke definitie van ‘bouwwerk’, wat in de praktijk heeft geleid tot vragen over de precieze reikwijdte en toepassing van de term in het BW.
De VTH Netwerksessie van 7 april 2025 stond in het teken van 'het grijze gebied tussen vergunningplicht of meldingsplicht voor de technische bouwactiviteit'. Tijdens de sessie is uitgebreid ingegaan op diverse praktijksituaties met gevolgklasse 1 bouwwerken en daarbij zijn mogelijke benaderingswijzen gedeeld hoe gemeenten hiermee om kunnen gaan.
De invoering van de Omgevingswet markeerde de start van een langdurige ontwikkeling. Het rapport van onze monitor over het vierde kwartaal én dus heel 2024 laat zien dat gemeenten en ketenpartners doorlopend werken aan het uitvoerbaar maken van de wet – in wisselend tempo, met zichtbare stappen én knelpunten.
Wij nodigen u van harte uit voor het Managementsymposium annex de ALV van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland met als thema ‘Naar een digitale transformatie van VTH met een kwalitatief BWT’.
Teams Economische Zaken (EZ) vormen de eerste schakel in het ondernemerscontact met bedrijven en willen ook actief bijdragen aan een goede dienstverlening en zo laag mogelijke (beleving van) regeldruk. Het is dan ook van belang dat EZ in de implementatie en uitvoering van de Omgevingswet wordt betrokken.
Minister Keijzer stuurt de Eerste Kamer de antwoorden op vragen over de aanscherping van de milieuprestatie-eis voor kantoren, de introductie van een milieuprestatie-eis voor andere gebruiksfuncties dan kantoren en woningen en het aanwijzen van de herziene bepalingsmethode voor de berekening van de milieuprestatie. De vragen waren gesteld door de fracties BBB en GroenLinks-PvdA.
In deze brief beantwoord ik de vragen over de stand van zaken van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (hierna: Wkb), die op 28 januari 2025 door de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat/Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zijn gesteld. In uw brief benoemt u een aantal signalen over de Wkb tot dusver. Niet alle signalen zijn te herleiden zijn tot concrete cases en zijn dan ook niet te beoordelen zijn zonder de specifieke achtergrond hiervan te kennen. Daarom, en om niet te generaliseren op basis van een enkel signaal worden de vragen, in samenhang beantwoord. Concrete signalen en zorgen die door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (verder: VNG) en andere partijen in het Wkb-overleg worden aangegeven, zal ik met partijen blijven volgen en bespreken om zo gezamenlijk tot passende oplossingen te komen