Nieuws 2024

Aanbiedingsbrief antwoorden Kamervragen over ontwerpbesluit milieuprestatie gebouwen

Minister Keijzer (VRO) stuurt de Tweede Kamer de antwoorden op vragen over het ontwerpbesluit van 21 juni 2024 over de milieuprestatie van gebouwen. De minister beschrijft ook hoe zij wil omgaan met dit ontwerpbesluit tegen de achtergrond van het Hoofdlijnenakkoord en het Regeerprogramma.

Nieuwsbrief Implementatie 3 oktober 2024

In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Veranderingen in veel formulieren in het Omgevingsloket Afgeronde werkplaatsen Inspiratie: gemeentelijke publicaties financiën Schakel Special 'Het beste van de Schakeldag' Heerenveen

Nieuwsbrief Nationale Milieudatabase oktober 2024

Inhoud: Publieke consultatie wijzigingsvoorstel Bepalingsmethode V1.1 – Deel 3 2024 Wijzigingsbladen bij de Bepalingsmethode 102 Houten woningen in de Almeerse Kreekvelden Collega's met een missie: Interview Jonas van der Ham, projectleider Stichting NMD Rekenen met A1 en A2 set Bouw mee aan Milieukwaliteit. Vacatures

Steeds meer kantoren met minimaal energielabel C

78 procent van het vloeroppervlak aan kantoorruimte voldeed op 1 juli 2024 aan de verplichting om minimaal energielabel C te hebben. Een jaar eerder was dit nog 72 procent. Zo’n 10 procent heeft nog een label D t/m G en 12 procent heeft nog geen label, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De cijfers staan in een Kamerbrief die minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) vandaag naar de Kamer stuurde

Gemeenteambtenaren tot nu toe teleurgesteld in Omgevingswet

De teleurstelling onder gemeenteambtenaren over de Omgevingswet stapelt zich op. Integraal werken komt niet van de grond. De irritatie over de nieuwe plansoftware onder de wet is groot. Voor veel gemeenten is de complexe digitalisering een brug te ver.

Brandveilige toepassing van CLT in woon(zorg)gebouwen

Kruislaaghout (CLT: Cross Laminated Timber) is populair als biobased bouwmateriaal in de woningbouw. Kruislaaghout is relatief licht en sterk en vooral in de woningbouw, waarin overspanningen klein zijn en de woningscheidende constructies ook de draagconstructie vormen is dat een voordeel. Bovendien kan het gebruik van biobased bouwmaterialen als duurzaam worden bestempeld.

Update wijzigingen Besluit bouwwerken leefomgeving per 1 augustus 2024

Inhoud: Stand van zaken d.d. 13 september 2024 Wijzigingen Bbl per 1 augustus 2024 Wijzigingen Bbl per 1 juli 2024 Wijzigingen Omgevingsregeling per 1 juli 2024 Verwacht per 1 januari 2026 Toegankelijk bouwen Daglichtfactor

Betonakkoord en het Bouwakkoord Staal zijn verheugd over nieuwe wettelijke milieuregelgeving van de Rijksoverheid voor de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW)

Het Betonakkoord en Bouwakkoord Staal verwelkomen de nieuwe regelgeving van de Rijksoverheid, gericht op het verbeteren van de milieuprestaties van bouwmaterialen in de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW). De eerste stap is de voorbereiding van het wetstraject door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Dit markeert een belangrijke vooruitgang in het verduurzamen van de Nederlandse infrastructuur, met een specifieke focus op beton, asfalt en staal.

Bijeenkomst Platform Monumententoezicht ‘Handreiking en praktijkvoorbeelden van ERM-kwaliteitsrichtlijnen voor toezichthouders’

Veel erfgoedambtenaren, waaronder toezichthouders en vergunningsverleners hebben behoefte aan kennis en praktische voorbeelden hoe ERM-richtlijnen op te nemen in beleid en toe te passen in de praktijk. Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op de centrale vraag: hoe kan ik er als gemeente voor zorgen dat de ERM-richtlijnen in de vergunning worden opgenomen en hoe komen praktijk en handhaving bij elkaar? We gaan in op de huidige ontwikkelingen rondom de richtlijnen. Op welke manier worden monumentale waarden en de ethiek verankerd. Ook gaan we in op de juridische basis en schaalniveaus van vergunningen. Aan bod komt de rol van de monumentencommissie, we delen dillema’s en ervaringen in handhaving, toezicht vanuit beleid naar de uitvoering. Met interessante praktijkcases vanuit verschillende gemeenten en invalshoeken.

Innoveren in de bouw: eenduidige taal noodzakelijk

Om duurzaam meer woningen te kunnen bouwen, moeten we naar een industrieel bouwproces. En daar hoort een nieuw begrippenkader bij. Op dit moment zorgt dat regelmatig voor verwarring. En dat is onwenselijk. Om ervoor te zorgen dat iedereen aan tafel dezelfde taal spreekt, hebben het Netwerk Conceptueel Bouwen en het Lente-akkoord met hun achterbannen de belangrijkste begrippen voorzien van heldere uitleg.

Financiën Omgevingswet in Septembercirculaire 2024

In de septembercirculaire, die op 17 september is gepubliceerd, wordt ingegaan op de kosten voor de beheerbijdrage DSO-LV en de compensatie voor de invoeringskosten van de Omgevingswet.

Bouwkwaliteit in de Praktijk nr 6 2024

In de afgelopen periode is Bouwkwaliteit in de Praktijk 6 verschenen.

Nieuwsbrief Implementatie 19 september 2024

In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Voorbehoud in conclusie Vergunningcheck bij sloopmelding verdwijnt Uitnodiging: 26 september Lessons Learned van interbestuurlijke werkplaatsen Tot op de bodem: interview gemeente Utrecht Bijeenkomsten van september tot en met december

Handvatten voor aanpak crimineel gebruik huurwoningen

Gemeenten kunnen met behulp van het bestaande juridische kader crimineel en oneigenlijk gebruik van woningen tegengaan. Alle relevante wet- en regelgeving is nu op een rij gezet in de uitgave ‘Ondermijnende criminaliteit in de verhuurbranche’ door de ministeries van JenV, BZK en VRO.

Nieuwsbrief 18 september 2024

Vandaag is de nieuwsbrief verzonden.