Handreiking brandveiligheid

Maatregelen

Op deze pagina plaatsen we voorbeelden van maatregelen die een positieve bijdrage leveren aan de brandveiligheid van mensen met een fysieke beperking. Heeft u zelf voorbeelden, geef deze dan door via info@bwtinfo.nl onder vermelding maatregelen brandveiligheid. Wij zullen de informatie dan opnemen op deze pagina.

Maatregelen die een bijdrage leveren aan de veiligheid zijn o.a.:

Vluchtmaskers

Vluchtmaskers of rookmaskers zijn bedoeld om de ademhaling te beschermen tegen rook, brandgassen en koolmonoxide bij brand. Bij ernstige rookontwikkeling is er kans op verstikkingsgevaar met dodelijke gevolgen. Vluchtmaskers zijn voorzien van actief kool, dat de rook gedurende de eerste minuten filtert. In geval van brand meestal genoeg om te kunnen vluchten. Een vluchtmasker kan blijvende schade aan de ademhalingswegen voorkomen. 

https://www.brandblussershop.eu/brandveiligheid/vluchtmaskers
 

Domotica in de zorg

De inzet van binnenhuis Domotica maakt een enorme ontwikkeling door. Door middel van domotica kan brand sneller gedetecteerd worden en kunnen bewoners, de buren of kinderen van de bewoners een melding krijgen van een brand. Hulp is zo eerder ter plaatsen om de bewoner te helpen bij brand.

http://www.domoticawonenzorg.nl/dwz

Woningsprinklerinstallatie

De woningsprinklerinstallatie heeft als doel de ontvluchtingstijd binnen de woning te verlengen.

De woningsprinkler, aangesloten op de waterleiding, vertraagt de branduitbreiding door met het water de brand en rook te koelen. Hierdoor hebben minder of niet zelfredzame bewoners aanzienlijk meer tij dom de brandende woning uit te vluchten.

http://www.brandveiligwonen.org/woningsprinklers/waarom-kiezen-voor-een-woningsprinklerinstallatie

Verplaatsbare Watermistsprinkler

Een verplaatsbare watermist sprinkler is bedoeld voor indiciduen met een groter risico op brand (o.a. verstokte rokers) en verminderde vluchtvaardigheid. Watermist koelt en 'wast' de hete en giftige rookgassen. In de ontstaansruimte van een brand is zo 15 minuten overleving mogelijk voor de bewoner en de hulpverleners. De verplaatsbaarheid maakt het mogelijk de unit steeds bij die individuen te plaatsen met het grootste risico.

http://www.nater.nl/productoverzicht/smart-fire-fighting/q-fog-watermist/