Het artikel over de tijdelijke voorziening omgevingsbesluiten in het Besluit elektronische publicaties is aangepast. Dit is nodig met het oog op verlenging van het overgangsrecht voor tijdelijke alternatieve maatregelen.
Om de werking en effecten van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb) de komende jaren te kennen, is monitoring van belang. De VNG heeft op verschillende onderwerpen monitoring opgesteld. De rapportage met de uitkomsten van de derde ronde monitoring is nu beschikbaar.
Gemeenten kunnen gebruikmaken van tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) voor het omgevingsplan en het voorbereidingsbesluit als zij nog niet of niet voldoende kunnen werken met onderdelen van het DSO. Een aantal TAM wordt in 2025 verlengd.
In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Nieuwe verbeterpunten bruidsschat gemeenten (december 2024) Verken uw idee in het Omgevingsloket Vierdag Flevoland in teken van regionale samenwerking Interview: de Amersfoortse omgevingskamer Bijeenkomsten december
Er is een bijgewerkte versie van de handreiking ‘De Omgevingswet: de Rijksoverheid doet mee met vergunningverlening, toezicht en handhaving’. Deze vervangt de versie van januari 2024 en is bedoeld om medewerkers bij gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten beter te ondersteunen.
Begin december is ‘Verken uw idee’ beschikbaar in het Omgevingsloket. Hiermee kunnen initiatiefnemers een idee indienen om te bespreken met de overheid. Uw gemeente bepaalt zelf of u deze aanvragen via het Omgevingsloket krijgt. U kunt nu bepalen of u deze optie aan wil zetten en beginnen met voorbereiden.
Op 25 november is het Staatsblad 2024-368 gepubliceerd. Hiermee zijn een aantal reparaties en wijzigingen aangebracht in de regels voor het bouwtechnisch bouwen. Wijzigingen zijn aangebracht in de artikelen 2.25, 2.26 en 2.27 waardoor bruggen, inpandige constructieve wijzigingen, het plaatsen van zonnepanelen boven de 5m en een aantal andere wijzigingen zijn aangebracht. Ook is het toepassingsbereik voor de Omgevingsplanactiviteit aangepast, en geldt deze nu de bouwactiviteit en het in stand houden en gebruiken van het bouwwerk. Deze treden in werking per 1 januari 2025. Daarnaast zijn er een aantal bouwtechnische wijzigingen opgenomen in dit Staatsblad die later (1 juli 2025) in werking treden. Dit zijn dus echt belangrijke wijzigingen die je dus even goed moet bekijken!
In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Overzicht van rijksactiviteiten in het Omgevingsloket met bron in regelgeving Stedin bouwt aan ruimte voor stroom DSO ondersteunt 2 versies van STAM niet meer in 2025 Bijeenkomsten november & december
De Standaard aanvragen en meldingen (STAM) helpt bij het afleveren van vergunningaanvragen en melding bij overheden. Vanaf januari 2025 ondersteunt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) versie 3.0 niet meer. Vanaf juli 2025 ondersteunt het DSO ook versie 4.0 niet meer.
Bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) kan het bevoegd gezag aan de aanvrager specifieke informatie vrage
Begin deze maand zijn nieuwe veelgestelde vragen en antwoorden over het omgevingsplan gepubliceerd. Deze vragen worden voortdurend aangevuld op basis van binnengekomen vragen.
Staatssecdretaris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) geeft antwoorden op vragen over het ontwerp van het Verzamelbesluit Omgevingswet IenW milieu 2025. De vaste Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat (IenW) had de vragen gesteld.
De informatie over de energietransitie is onlangs helemaal vernieuwd en aangevuld met extra inhoud. Zo is er nu een pagina waarin beschreven staat hoe de omgevingswetinstrumenten handvatten bieden bij de energietransitie.
In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Nieuwe verbeterpunten bruidsschat gemeenten Nieuw overzicht veranderingen in werkzaamheden Omgevingsloket: elke vraag op de juiste plek IKT met gemeente Rotterdam
De website infomil.nl stopt vanaf woensdag 11 december 2024. De informatie is onderdeel geworden van de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).