Energietransitie vernieuwd en uitgebreid
De informatie over de energietransitie is onlangs helemaal vernieuwd en aangevuld met extra inhoud. Zo is er nu een pagina waarin beschreven staat hoe de omgevingswetinstrumenten handvatten bieden bij de energietransitie.
De pagina's bevatten voorheen weinig informatie met veel links naar externe pagina’s buiten de IPLO-website. Nu is er veel meer informatie intern op de IPLO-website te vinden.
Er zijn 3 deelpagina's:
- Energietransitie in beweging. Een introductiepagina met opgave en een samenvatting van nieuwe technieken en wet- en regelgeving over de energietransitie.
- Toekomstige wetgeving voor de energietransitie. Hier staat andere wetgeving dan de Omgevingswet uitgelegd die relevant is voor de energietransitie. Ook deze wetgeving is belangrijk om het juridisch kader rondom de energietransitie te kunnen duiden.
- Energietransitie en de instrumenten. Een uitgebreide nieuwe pagina waarin per omgevingswetinstrument staat uitgelegd hoe het instrument kan helpen bij de energietransitie.
Omgevingsplan
Een voorbeeld van de laatste pagina: één van de omgevingswetinstrumenten is het omgevingsplan. In het omgevingsplan kan de gemeente (minimale) eisen en voorwaarden vanuit de energietransitie borgen. Zo kan de gemeente omgevingswaarden opnemen die bindend zijn bij het behalen van bepaalde doelen van de energietransitie.
Daarnaast kan een gemeente in het omgevingsplan locaties aanwijzen, waarbinnen hernieuwbare energieproductie is toegestaan. Tot slot kan een gemeente een vergunning- of meldingsplicht opnemen in het omgevingsplan voor energiegerelateerde functies zoals electriciteitsopslag.
Ook de andere omgevingswetinstrumenten staan op een soortgelijke manier uitgewerkt op deze pagina.
Bron: iplo 18-11-2024