Om gemeenten te ondersteunen bij het opstellen van het omgevingsplan, en meer in het bijzonder het invulling geven aan artikel 5.130 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl), heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een set voorbeeldregels opgesteld. Dit is gebeurd in afstemming met Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Federatie Grote Monumentengemeenten, het Convent van Gemeentelijke Archeologen in Nederland , de gezamenlijke provinciale steunpunten en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
In de Omgevingswet en de bijbehorende regelgeving staan veel gevallen waarin het bevoegd gezag naar de buitenwereld moet communiceren dat het iets heeft gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de kennisgeving van een ontwerpbesluit of de bekendmaking van een definitief besluit.
Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet, op 1 januari 2024, zijn de geconsolideerde teksten te vinden op de website wetten.overheid.nl.
Inhoud: Inwerkingtreding Omgevingswet 1 januari 2024 Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) eHerkenning noodzakelijk voor aanvragen Omgevingsloket DSO Community Nieuws voor gemeenten Eigen ketentest regio Haaglanden Oefenen Nieuw op IPLO Is uw dienstverlening klaar voor de start? Bijeenkomsten Indringend Ketentesten (IKT) fase 6 afgerond
Per 1 januari treedt, in tegenstelling tot het eerdere voornemen, de mogelijkheid tot gemeentelijke maatwerkregels voor energie- en milieuprestatie bij nieuwbouw niet in werking. Dit betekent dat gemeenten geen hogere eisen aan deze onderdelen mogen stellen dan het Besluit bouwwerken Leefomgeving (Bbl) voorschrijft. Wanneer gemeenten uiteenlopende eisen stellen bij bouwprojecten komen industrialisatie en betaalbaarheid van de woningbouw in de knel. Dit is 1 van de 2 maatregelen om dit tegen te gaan
Het is belangrijk dat een bouwwerk geen gevaar oplevert voor gebruikers en omgeving. Daarom heeft de overheid in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu vastgelegd. Hugo de Jonge, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), informeert vandaag de Kamer over de uitvoering van diverse moties en toezeggingen op het terrein van de bouwregelgeving. Het betreft achtereenvolgens de onderwerpen brandveiligheid, constructieve veiligheid MuWi-vloeren, gespoten purschuim en toegankelijk bouwen.
Vanaf 1 januari 2024 wordt Bouw- en Sloopveiligheid onder de Omgevingswet een aparte activiteit als informatieplicht voor iedere bouw- en sloopactiviteit die meldingsplichtig of vergunningplichtig is.
Inhoud: Sloopmelding LAVS in het nieuwe Omgevingsloket Afbouw Omgevingsloket online (OLO) Heeft u de extra dienst voor eHerkenning al? Vraag het direct aan!
Inhoud: Oefenen Nieuws voor gemeenten Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) DSO Community Bijeenkomsten
De inwerkingtreding van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) op 1 januari 2024 brengt onder meer veranderingen mee op het gebied van vergunningverlening. Denk aan de komst van het nieuwe Omgevingsloket voor het doen van een vergunningaanvraag of een melding
TAM voorbereidingsbesluit is een tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) voor gemeenten en provincies die bij de start van de Omgevingswet nog niet in staat zijn om een voorbereidingsbesluit in STOP op te stellen. In de bijsluiter TAM voorbereidingsbesluit vindt u handvatten voor het gebruik van deze TAM.
In deze editie van de nieuwsbrief over gebouwd en aangelegd (groen) erfgoed voor gemeenten delen we nieuws uit het erfgoedveld en geven we u meer informatie over actuele ontwikkelingen en interessante bijeenkomsten. Deel deze nieuwsbrief vooral ook met andere collega's die betrokken zijn bij cultureel erfgoed binnen uw gemeente. Abonneren kan via dit online aanmeldformulier.
De afgelopen maanden zijn er bestuurlijke afspraken gemaakt over de financiën van de Omgevingswet. De VNG publiceert daarom een notitie waarin deze financiële afspraken worden uitgewerkt, met name interessant voor financiële functionarissen binnen gemeenten.
De Eerste Kamer heeft eenzelfde brief gekregen.
In deze laatste nieuwsbrief van het jaar 2023 13 onderwerpen o.a. informatie over het webinar verduurzaming particuliere verhuur op 14 december 2023, circulair bouwen, de lancering van de nationale aanpak biobased bouwen, aanpassing van de subsiddieregeling voor VvE's en meer interessante onderwerpen over de gebouwde omgeving.