Staatssecretaris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) stuurt de Tweede Kamer het ontwerp van het Verzamelbesluit Omgevingswet. Hij gaat in op de voorhangprocedure. Eenzelfde brief heeft hij gestuurd aan de Eerste Kamer.
In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Werkbezoek minister Keijzer aan Chemelot Uitnodiging: 26 september Lessons Learned van interbestuurlijke werkplaatsen Leveranciersdag DSO op 10 september 2024 Bijeenkomsten van september tot en met december
Welke ervaringen hebben we opgedaan in 2024 in het werken met de nieuwe wet? Tegen welke uitdagingen lopen we aan en hoe lossen we die op?
Wilt u bijdragen aan een goede monitoring van de ervaringen, formatievraag en bijvoorbeeld het aantal ingediende en verleende aanvragen, meld u dan als gemeente of Omgevingsdienst aan voor de Monitor Omgevingswet en Wkb van de VNG
Overzicht van informatiebladen over het Besluit bouwwerken leefomgeving. Alle bouwwerken in Nederland moeten voldoende veilig, gezond, bruikbaar en duurzaam zijn. De regels hierover zijn vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving. Enkele onderwerpen uit het besluit worden op deze pagina toegelicht.
In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Werkbezoek minister Keijzer aan IPLO Regionale werkplaatsen Lessons Learned 26 september Wijziging Vangnetregeling Omgevingswet
De VNG publiceert een heffingsvariant ‘bouwkosten’ voor de leges voor de ruimtelijke toets bij een omgevingsvergunning-aanvraag voor een omgevingsplanactiviteit (OPA) bij bouwwerken.
De Vangnetregeling Omgevingswet bevat onder meer aanvullingen op de bruidsschat. Zodra gemeenten aan de slag gaan met de bruidsschat, moeten ze daar ook de aanvullingen van de Vangnetregeling bij betrekken. Op deze pagina leest u meer over het hoe en wanneer.
In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Releasenotes Regels op de kaart juli en begin augustus Uitnodiging: 26 september Lessons Learned van interbestuurlijke werkplaatsen Verken uw idee Bijeenkomsten van augustus tot en met december
Per 1 januari is de Landelijke Richtlijn bouw- en sloopveiligheid Omgevingswetproof gepubliceerd. Naar aanleiding van opmerkingen over enkele onduidelijkheden is de richtlijn nog op een paar punten verduidelijkt, en zijn nog enkele kleine foutjes hersteld. De nu meest actuele versie is versie 2.15.
De VNG heeft een monitoringsprogramma opgezet om de komende jaren de effecten van de Omgevingswet en de Wkb te monitoren. In deze sessie gaan we in op de uitkomsten van het eerste kwartaal, is er ruimte om vragen te stellen en laten we de benchmarktool zien die beschikbaar is voor deelnemende gemeenten.
In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Plannen voor ontwikkeling DSO in 3e kwartaal 2024 Vraaggroepen in toepasbare regels gebruiken 4 tips voor participatie: van meedenken naar meebeslissen
Vanaf woensdag 24 juli 2024 ondersteunt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) versie 5.0 van de Standaard aanvragen en meldingen (STAM). Deze update, onderdeel van release PI-31.2, introduceert belangrijke verbeteringen en nieuwe mogelijkheden voor het indienen van verzoeken via het Omgevingsloket.
Met de komst van de Omgevingswet hebben gemeenten meer mogelijkheden om omgevingsveiligheid op lokaal niveau, in een omgevingsplan, te regelen. Het NIPV schreef een handreiking voor iedereen die betrokken is bij het maken van een omgevingsplan. Centraal in de uitgave staan een analyse van de relevante regelgeving en een stappenplan voor het opstellen van planregels over omgevingsveiligheid.
Minister Keijzer (VRO) informeert de Tweede Kamer over de voortgang van de implementatie van de Omgevingswet op basis van de ervaringen in het tweede kwartaal van 2024. Eenzelfde brief is ook aan de Eerste Kamer gestuurd.